NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η νέα τοιχογραφία με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο στο Βαρδάρη

Η νέα τοιχογραφία με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο στο Βαρδάρη

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, οι κινηματογράφοι, οι γάτες, ο Τσιτσάνης, ένα περίπτερο, ένα ποίημα και η γειτονιά του Βαρδάρη…

Μια νέα τοιχογραφία σε μορφή καρτ ποστάλ “χρωματίζει” από την Δευτέρα τη γειτονιά του Βαρδάρη, την περιοχή με τα ιστορικά μπουζουκτσίδικα, τα καφέ αμάν και τα κάθε λογής κέντρα διασκέδασης που συνέβαλαν στη μυθολογία της Θεσσαλονίκης ως μιας πόλης ερωτικής.

Αντλώντας τη θεματική της από την πρόσφατη ιστορία της περιοχής και την καλλιτεχνική της κληρονομιά και καθώς τα χρώματα της στεγνώνουν στο φως κάνοντας τα βλέμματα να τείνουν προς τα πάνω, ο “αέρας” της περιοχής δείχνει να αλλάζει.

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, προς τιμή του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, το όνομα, η προσωπικότητα αλλά και το έργο του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με την περιοχή.

Μια ματιά στη νέα τοιχογραφία

Η μορφή του Θεσσαλονικιού ποιητή πλαισιώνεται από μια σύνθεση έργων του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου, στα οποία απεικονίζονται δύο από τους εμβληματικότερους κινηματογράφους της περιοχής. Το Σινέ Ίλιον και το Πάνθεον καθώς και ο αγαπημένος συνθέτης του ποιητή, Βασίλης Τσιτσάνης. Στη σύνθεση κρύβονται επίσης οι γάτες που ο Χριστιανόπουλος τόσο αγαπούσε αλλά και ποιήματα του.

Την επιλογή και τη σύνθεση των εικόνων έκαναν τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη κατόπιν έρευνας και σε συνεννόηση με τον κύριο Ντίνο Παπασπύρου. Την υλοποίησή ανέλαβε η καλλιτεχνική ομάδα “Andares” ενώ το κόστος, τόσο του έργου, όσο και των δράσεων και εκδηλώσεων που ακολουθούν με θεμα το έργο και τον βίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου - όπως η συναυλία από μουσικό σχήμα «οι φίλοι του Τσιτσάνη» και τα αφιερώματα από λογοτέχνες και ποιητές της πόλης- έχουν καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τα έσοδα των πωλήσεων του μουσικού Ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2023».

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί από την «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας* Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια δράση κοινωνικής ένταξης ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ουσίες. Κεντρικός στόχος της ομάδας είναι η επανασύνδεση των μελών της με τον κοινωνικό τους χώρο, η υλοποίηση παρεμβάσεων μικρής κλίμακας για τη βελτίωση της εικόνας του υποβαθμισμένου Βαρδάρη, καθώς και ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον της περιοχής.

Η δράση της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη»

Θεμέλιο όλων των δράσεων της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» είναι η εκπαίδευση των μελών της στη δημιουργία μιας κουλτούρας ενεργούς συμμετοχής στην κοινότητα μέσα από την αναζήτηση και τη μελέτη της ιστορίας της περιοχής που καθημερινά τους «φιλοξενεί», τον διαμοιρασμό της αποκτημένης γνώσης και την επαφή με ανθρώπους άμεσα σχετιζόμενους με την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Ομάδα Γειτονιά του Βαρδάρη» επιθυμεί την περαιτέρω γνωστοποίηση της δράσης της στους ανθρώπους που ζουν ή «κινούνται» στη γειτονιά και την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου που θα αφορά στις ανάγκες και το μέλλον της περιοχής. *Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα απεξάρτησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr