NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ο ανταγωνισμός, και η «συμμαχία» NOVA - Cosmote κατά της αυξανόμενης ψηφιακής πειρατείας

Ο ανταγωνισμός, και η «συμμαχία» NOVA - Cosmote κατά της αυξανόμενης ψηφιακής πειρατείας

Η πειρατεία ζωντανών εκδηλώσεων, όπως η μετάδοση συνεχούς ροής (streaming) αθλητικών αγώνων, σημειώνει ανοδική τάση - Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του EUIPO.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους κορυφαίους παρόχους συνδρομητικού περιεχομένου είναι μεγάλος (κυρίως NOVA και Cosmote TV και Vodafone).

Οι δυο πρώτοι βέβαια ως ισχυροί παίκτες της ελληνικής αγοράς συνεχίζουν να ενισχύουν σημαντικά το περιεχόμενό τους για να σταματήσουν την αύξηση διείσδυσης από Netflix, Disney και HBO.

Μια «ακτινογραφία» σήμερα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη συνδρομητική τηλεόραση, οι συνδέσεις μέσω ευρυζωνικής γραμμής ανέρχονταν μέχρι πέρυσι στις 1,17 εκατομμύριο συνδέσεις, έναντι 1,14 εκατ. στα τέλη του 2021 και 1,11 εκατ. στα τέλη του 2020. Την ίδια στιγμή οι συνολικές συνδέσεις τηλεοπτικών πλατφορμών υπολογίζονται στις περίπου 1,78 εκατ.

Σήμερα, ο αριθμός των συνδρομητών της Cosmote TV η οποία προσφέρει τα δικαιώματα του Champions League, της Serie A καθώς και της Championship και του NBA εκτιμάται στους 650 χιλ. περίπου, ενώ της NOVA η οποία έχει Premier League, La liga, Bundesliga όπως και Euroleague (μπάσκετ) - μεταξύ άλλων - οι συνδρομητές ξεπερνούν τις 400.000 χιλ.

Όμως οι ανταγωνιστές στην αγορά έχουν έναν ακόμη αντίπαλο: Ένας ακόμη «εχθρός» είναι και η πειρατεία που στην Ελλάδα φαίνεται ότι καλπάζει, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το αθλητικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αμέσως μετά την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Κατά της πειρατείας

Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν οι ομάδες antipiracy των δύο μεγάλων συνδρομητικών καναλιών, Nova και Cosmote TV, πραγματοποίησαν μια σημαντική επιχείρηση κατά της παράνομης θέασης.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μια μαζική επιχείρηση για την φραγή πειρατικών IP, κάτι που επηρεάζει χιλιάδες χρήστες που προσπαθούν να προσπελάσουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο όπως τα κορυφαία πρωταθλήματα ποδοσφαίρου μέσω παράνομων συσκευών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αγώνων που μεταδίδονται από τους δύο πάροχους, έγιναν πολλαπλές φραγές IP σε 20 πειρατικά δίκτυα εντός και εκτός Ελλάδας. Οι συνδρομητικές υπηρεσίες έχουν σκοπό να συνεχίσουν αυτές τις δράσεις.

Σημειώνεται πως η παράνομη πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρές κυρώσεις για τόσο τους πάροχους όσο και για τους χρήστες, με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, οι χρήστες εκτίθενται σε ψηφιακούς κινδύνους, δίνοντας πρόσβαση σε πειρατικά δίκτυα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Πόσο αυξάνεται η ψηφιακή πειρατεία

Τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) αποκαλύπτουν ότι η ψηφιακή πειρατεία αυξήθηκε κατά 3,3 % το 2022. Η αύξηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις πειρατικές τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές, ταινίες και περιοδικά manga.

Από την έκθεση προκύπτει ότι η πειρατεία, όπως υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των μηνιαίων επισκέψεων σε παράνομο περιεχόμενο ανά χρήστη του διαδικτύου, μειωνόταν με αργούς ρυθμούς τα προηγούμενα έτη έως το 2021, όταν αυτή η τάση αντιστράφηκε.

Τι καταναλώνουν όμως οι Ευρωπαίοι

Αυτή η αλλαγή της τάσης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της πειρατείας τηλεοπτικών προγραμμάτων, η οποία αντιστοιχούσε σχεδόν στο ήμισυ (48 %) του συνόλου των επισκέψεων σε παράνομους ιστοτόπους οι οποίες καταγράφηκαν στην ΕΕ το 2022. Άλλα είδη πειρατικού περιεχομένου περιλαμβάνουν εκδόσεις (28 %), ταινίες (11 %), λογισμικό (7 %) και μουσική (6 %).

Το πειρατικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σημείωσε αύξηση 15 % το 2022. Τα δημοφιλέστερα πειρατικά είδη είναι τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές και ταινίες on-demand, ενώ ακολουθούν οι παραγωγές κινουμένων σχεδίων anime (σειρές και ταινίες), ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών διοργανώσεων και ειδικά αθλητικά κανάλια.

Η παράνομη πρόσβαση σε εκδόσεις, που αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή πειρατείας μετά την τηλεόραση, έχει επίσης αυξηθεί από τον Ιανουάριο του 2021, με κορυφαίο είδος σε αυτή την κατηγορία τα κόμικ manga, ενώ ακολουθούν σε κάποια απόσταση τα ηχητικά βιβλία (audio books) και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books).

Παρά τη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID-19, η πειρατεία ταινιών αυξήθηκε ελαφρώς το 2021 και το 2022. Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη της EUIPO σε επίπεδο τίτλων, οι περισσότερες από τις πειρατικές ταινίες είναι μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του Hollywood.

Σταδιακά αυξάνεται επίσης και η πειρατεία λογισμικού, όπως παιχνίδια και λογισμικό για κινητές συσκευές, αν και με πιο αργό ρυθμό. Παρότι το περασμένο έτος καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες, η πειρατεία στη μουσική μειώθηκε και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Κατά μέσο όρο, κάθε χρήστης του διαδικτύου στην ΕΕ επισκέφθηκε ιστοτόπους που προσφέρουν περιεχόμενο που παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας περίπου 10 φορές τον μήνα στα τέλη του 2022. Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας είναι η Εσθονία και η Λετονία, με σχεδόν 25 επισκέψεις ανά χρήστη μηνιαίως, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία με περίπου 7,5 επισκέψεις τον μήνα.

Η ανοδική τάση των ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων και της μετάδοσης συνεχούς ροής

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μετάδοση συνεχούς ροής έχει γίνει η δημοφιλέστερη μέθοδος πρόσβασης σε παράνομο τηλεοπτικό περιεχόμενο. Το 58 % της πειρατείας στην ΕΕ πραγματοποιείται μέσω μετάδοσης συνεχούς ροής και το 32 % μέσω τηλεφόρτωσης.

Η μελέτη αναλύει επίσης, για πρώτη φορά, την παράνομη πρόσβαση σε ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις. Αυτό το είδος πειρατείας παρουσιάζει ανοδική τάση το 2021 και το 2022, με αύξηση της τάξης του 30 % σε μόλις ένα έτος.

Σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, αυτό το είδος περιεχομένου αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο (34 %) των συνολικών παράνομων προσβάσεων.

Επιπλέον, η πειρατεία ζωντανών εκδηλώσεων παρουσιάζει έντονη αύξηση τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, καθώς και ελάχιστες τιμές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κάθε έτους, γεγονός που ενδεχομένως αντικατοπτρίζει τις ενεργές περιόδους και τις θερινές διακοπές των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr