NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Σοφία - Αφροδίτη Βουλγαράκη: Πώς η MEIHUNT αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων

Σοφία - Αφροδίτη Βουλγαράκη: Πώς η MEIHUNT αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων

Πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα για τον μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας, την έντονη κινητικότητα στελεχών, τις αναδυόμενες ανάγκες κάθε κλάδου, τα ειδικά χαρακτηριστικά και εξειδίκευση που απαιτούνται ανά περίπτωση.

Την ίδια ώρα, άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για την έλλειψη στελεχών και προσωπικού σε μια σειρά από τομείς.

Για όποιον βέβαια αναζητά άμεσα στελέχη σε ηγετικές θέσεις και άλλους τομείς ευθύνης η λύση ακούει στο όνομα MEIHUNT (Kestria Greece).

Σημειώνεται πως η Kestria είναι μια παγκόσμια επαγγελματική συμμαχία εταιρειών αναζήτησης και επιλογής στελεχών, που υποστηρίζει τους πελάτες της στην προμήθεια και τη διατήρηση βασικών ηγετικών ταλέντων. Οι συνεργάτες της είναι τόσο πολιτιστικά και γεωγραφικά διαφορετικοί όσο και οι πελάτες της. Εκτείνεται σε πάνω από 40 χώρες σε έξι ηπείρους υποστηρίζοντας την κατάλληλη ευελιξία που απαιτείται σε πολυεθνικές, μεγάλους οργανισμούς και ιδρύματα.

Συνομιλήσαμε με την κα Σοφία - Αφροδίτη Βουλγαράκη, Talent Lead Director σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη γύρω από τις σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία, και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.

Μεταξύ άλλων, η ίδια περιγράφει ιστορίες και περιστατικά (success stories) με στελέχη και οργανισμούς που η MEIHUNT συνέβαλε καταλυτικά, αναλύοντας τις τρέχουσες τάσεις και ανάγκες που υπάρχουν.

Τέλος, θέτει τους βασικούς στόχους για την «επόμενη μέρα» έχοντας πάντα ως σκοπό... «να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία, τις υπηρεσίες που προσφέρετε και ποια τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα;

Η MEIHUNT είναι μια εταιρεία επιλογής ανώτερων και ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων που κυρίως συνεργάζεται με πολυεθνικές εταιρείες, μεγάλες ελληνικές εταιρείες ή μεγάλους οργανισμούς και ιδρύματα. Ταυτόχρονα εκπροσωπεί στη χώρα μας το μεγαλύτερο σε γεωγραφική κάλυψη Παγκόσμιο Δίκτυο Επιλογής Στελεχών ‘KESTRIA’, ως Kestria Greece, και αυτό μας δίνει μεγάλες δυνατότητες να αναλαμβάνουμε τη στελέχωση θέσεων τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και σε όλες τις χώρες του κόσμου που η Kestria διαθέτει γραφεία (92 πόλεις).

Η βασική μας επικέντρωση είναι ηγετικές θέσεις γνωστές ως Manager positions, Directors, Regional Positions, GMs, C-Suite, Board Members, δηλαδή mid & senior level, ενώ οι τομείς της αγοράς και της οικονομίας που κυρίως δουλεύουμε είναι η φαρμακευτική & medical devices αγορά, τα καταναλωτικά αγαθά (FMCG), η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.α., το οποίο σημαίνει ότι στους κλάδους αυτούς μπορεί να συναντήσετε ηγέτες επικεφαλής δυνατών οργανισμών στην Ελλάδα, την επιλογή των οποίων έχουμε κάνει εμείς!

Η βασική μας υπηρεσία είναι ο εντοπισμός, η αξιολόγηση και η επιλογή στελέχους για τον πελάτη μας που μας έχει αναθέσει τη θέση αυτή- ενός αξιόλογου στελέχους που συνήθως ήδη εργάζεται κάπου αλλού με επιτυχημένη πορεία. Εκτός από τη βασική υπηρεσία στελέχωσής μας, στη MEIHUNT βρίσκει κανείς και υπηρεσίες Career Transition (outplacements), εξατομικευμένες υπηρεσίες career advisory που έχουν μεγάλη ζήτηση, ειδικά στην post covid εποχή, αλλά και ενδοεταιρικές αξιολογήσεις στελεχών (assessment centers).

Άλλη μία υπηρεσία που βρίσκει κανείς στη MEIHUNT και που ταυτόχρονα τη θεωρώ ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, είναι οι υπηρεσίες Executive Mapping όλης της αγοράς. Μία υπηρεσία που ξεκινήσαμε να τη δουλεύουμε από τις αρχές του 2022 και που αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής της εταιρείας μας, στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε βαθιά γνώση κάθε επιμέρους αγοράς. Έτσι αποσκοπούμε στο να μειώσουμε τους χρόνους του τελικού παραδοτέου όταν εμφανίζεται ένας νέος πελάτης. Είναι μια υπηρεσία που προήλθε ως αποτέλεσμα “οργώματος” της αγοράς ανά κατηγορία θέσης και κλάδου και εντατικοποιήθηκε κυρίως μετά την μετονομασία μας από IRC σε Kestria Group παγκοσμίως.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σταθώ σε ένα ακόμα συγκριτικό μας πλεονέκτημα που το ακούμε από τα στελέχη και τους ηγέτες να μας το λένε καθημερινά και δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη προσέγγιση. Αποτελεί μεγάλο μας μέλημα, η εμπειρία που αποκομίζουν οι υποψήφιοί μας από όλα τα μέλη της ομάδας μας, να είναι καλή, ανθρώπινη και ευχάριστη. Είμαι υπέρ της σύγχρονης διοίκησης και πιστεύω ότι βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό του στελέχους που έχεις απέναντί σου, διαμορφώνεις καλύτερη εικόνα και γνώμη του ποιος πραγματικά είναι. Επίσης, φροντίζουμε, αυτό να εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, γι’ αυτό και προσπαθούμε να δίνουμε feedback και να ενημερώνουμε όλους τους υποψηφίους ξεχωριστά, εξατομικευμένα και τηλεφωνικά.

Ποιο είναι θα λέγατε το πιο ωραίο κομμάτι της δουλειάς αυτής που μας περιγράψατε (του Head Hunter);

Με απλά λόγια θα ήθελα να σας πω ότι η δουλειά αυτή είναι μαγική! Αν είσαι σωστός, το αποτέλεσμά της σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξεις πραγματικά τις ζωές των άλλων!

Για το λόγο αυτό, πραγματικά ποτέ δεν πιέζω κανέναν, ούτε μπαίνω στη διαδικασία να πείσω κάποιον να πάει κάπου. Λέω πάντα στις συνεντεύξεις μου, «να το εξετάσεις αν είναι win-win situation για σένα» γιατί πραγματικά αυτό επιδιώκω. Η MEIHUNT να χτίζει και να δυναμώνει το αποτύπωμά της, ο υποψήφιος να πάει κάπου που να αλλάξει η ζωή του προς το καλύτερο και ο πελάτης να πάρει στην ομάδα του ένα περιζήτητο και σοβαρό στέλεχος που θα είναι committed στον οργανισμό του και όχι κομήτης, που λέει και η Κατερίνα μας.

Δώστε μας ένα παράδειγμα από τη εμπειρία σας, γιατί θεωρείτε αυτή τη δουλεία εσείς μαγική;

Θα σας δώσω ένα-δύο παραδείγματα γιατί λέω ότι η δουλειά αυτή είναι μαγική από τα πολλά που θα μπορούσα να σας εξιστορήσω:

Βρίσκομαι κάπου στο Μαρούσι με το αυτοκίνητο μαζί με την οικογένειά μου και μας πιάνει ξαφνικά το φανάρι. Στο δίπλα αυτοκίνητο οδηγός ένας Manager που πρόσφατα είχα κάνει μεταγραφή σε άλλη εταιρεία. Κατεβάζει το τζάμι και αρχίζει να με χαιρετάει φωνάζοντας με ενθουσιασμό:

«Σ’ ευχαριστώ Σοφία μου, δεν θα σε ξεχάσω ποτέ, μου αλλάξατε τη ζωή!»

Το συγκεκριμένο στέλεχος το είχα εντοπίσει σε μία μικρή φαρμακευτική εταιρεία και είχα σκεφτεί ότι είναι ένα υπαμειβόμενο αστέρι. Με τις ενέργειές μας καταφέραμε να του κάνουμε μεταγραφή σε μία μεγάλη πολυεθνική, διπλασιάζοντάς του το μισθό και δίνοντάς του και ένα σωρό άλλα benefits. Μάλιστα, πρόσφατα με ενημέρωσε ότι πήρε προαγωγή και του εμπιστεύτηκε η εταιρεία του ακόμα μεγαλύτερης ευθύνης ρόλο.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, εντόπισα ένα στέλεχος σε ελληνική εταιρεία και του πρότεινα τη θέση του Brand Manager σε κορυφαία πολυεθνική του φαρμακευτικού κλάδου, εντοπίζοντας ότι το στέλεχος αυτό ενώ τεχνικά υπολειπόταν ελαφρώς της θέσης, όμως είχε υποδειγματικά καλά soft skills, τα οποία με τη σωστή καθοδήγηση γρήγορα θα τελειοποιούσε. Έτσι και έγινε: Το στέλεχος δέχτηκε offer, ανέλαβε τη θέση και ήδη βρίσκεται 3 χρόνια εκεί. Μάλιστα πριν 3 εβδομάδες με κάλεσε ενημερώνοντας με περιχαρής ότι η κορυφαία αυτή φαρμακευτική-πελάτης μας, του εμπιστεύτηκε τη θέση του BU Manager στην πιο δυνατή και ανερχόμενη θεραπευτική της κατηγορία, εκτοξεύοντας την καριέρα του. Μου είπε χαρακτηριστικά «Σ’ ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες, είδες σε μένα πράγματα που εγώ δεν μπορούσα ακόμα να δω, με εισήγαγες σε έναν κόσμο επιτυχίας που δεν υπήρχε για μένα. Μέσα από αυτή την εταιρεία, ανακάλυψα τον εαυτό και τις δυνατότητές μου!»

Αυτά για μένα είναι ο ορισμός της ηθικής ικανοποίησης, της προσφοράς, της αίσθησης ότι με τη δουλειά μας κάνουμε χαρούμενους όσους ανθρώπους μπορούμε, «αλλάζουμε τις ζωές των ανθρώπων», που είναι και το motto μου στην ομάδα της MEIHUNT!


Kestria-all.jpeg?mtime=20231121122321#asset:447050Kestria: Global team of senior consultants


Ως επαγγελματίας του Executive Search και Talent Lead Director της ΜΕΙHUNT, ποιο θεωρείτε εσείς το ξεχωριστό σας προσωπικό πλεονέκτημα;

Μμμ… δύσκολο να μιλάς για τον εαυτό σου….

ίσως το δυνατό κομμάτι πέραν της προσωπικότητας και των soft skills μου εν γένει, είναι ότι πατάω πάνω σε δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία, συγκοινωνούντα και συμπληρωματικά. Αυτό της Επικοινωνίας και εκείνο της Ψυχολογίας!

Θα έλεγα ότι έχω εκπαιδευτεί και εξασκηθεί, με πολύ άμεσο και επικοινωνιακό τρόπο να συνάπτω πολύ γρήγορα και εύκολα μία σχέση εμπιστοσύνης με τον συνομιλητή μου. Εν συνεχεία, γρήγορα και εύστοχα (έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα KPIs μου…) να διαμορφώνω άποψη για το ποιος/ποια πραγματικά είναι, αν υπάρχει πρόσωπο ή προσωπείο, αν ανιχνεύω αλήθειες ή τυχόν ψεύδη στα λεγόμενά του, αν η μη λεκτική επικοινωνία του είναι καλοστημένη ή αμήχανη, αν οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι ενισχυτικές των λεγομένων του ή αμυντικές κ.α. και να προσπαθώ να προβάλλω στο μέλλον αν το στέλεχος αυτό θα μπορέσει να συνεργαστεί με τον πελάτη μας, αν διαθέτουν παρόμοιο DNA, αν θα μπορέσει σύντομα να αφομοιώσει το company culture του πελάτη κτλ.

Και για να μπορώ να εστιάζομαι και επικεντρώνομαι σε αυτά τα elements κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, έχουμε εφαρμόσει μία τελείως διαφορετική μέθοδο στην MEIHUNT που προηγείται των συνεντεύξεων αλλά δεν θα σας την αναλύσω εδώ τώρα! Ας αφήσουμε και κάτι να μην ειπωθεί σήμερα.

Πείτε μας μερικά ενδεικτικά περιστατικά του τελευταίου καιρού, άξια αναφοράς, με τους πελάτες σας. Τι συμπεράσματα βγάζετε από την εμπειρία σας;

Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, τρεις φορές μας έχει τύχει με 3 διαφορετικούς πολυεθνικούς πελάτες να μας ζητάνε στελέχη, (στην πρώτη περίπτωση CFO, στη δεύτερη περίπτωση Finance Manager και στην τρίτη περίπτωση Sales Director) που και στις τρεις αυτές περιπτώσεις οι πελάτες πήραν την απόφαση να προσλάβουν τον πρώτο υποψήφιο που τους είχαμε αρχικά προτείνει, ενώ αρχικά μας τον είχαν απορρίψει! Δηλαδή και οι 3 προσέλαβαν το πρώτο άτομο που αρχικά τους είχαμε προτείνει (μήνες μετά ενώ τους το είχαμε βρει στις 10-15 ημέρες), ενώ και οι τρεις αρχικά είχαν απορρίψει τις υποψηφιότητες αυτές. Στην πρώτη περίπτωση λόγω ηλικίας, στη δεύτερη περίπτωση λόγω ότι ήταν ακριβός και στην τρίτη λόγω του Πτυχίου του που δεν τους άρεσε για να αναλάβει τη θέση.

Αυτό που θέλω εδώ να μείνει ως μήνυμα, είναι ότι το μεγάλο στοίχημα στη δουλειά μας είναι να κάνουμε τον πελάτη να καταλάβει ότι πρέπει να μπαίνει μέσα σε αυτή τη συνεργασία με ευρύτητα σκέψεως και έχοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς ταμπού, διακρίσεις και προκαταλήψεις. Άλλωστε ναι, τα hard skills θα σου ανοίξουν την πόρτα για τη συνέντευξη, αλλά τα soft skills θα σου δώσουν το offer. Και δική μας δουλειά είναι να πείσουμε τους πελάτες μας να πάνε σε συνέντευξη ένα στέλεχος στο οποίο εμείς βλέπουμε κάτι πέρα και πάνω από τα τυπικά που αποτυπώνονται μέσα σε ένα cv και που κανείς δεν βλέπει. Αυτή είναι εξάλλου και η αξία της υπηρεσίας μας!

Μεγάλη Παραίτηση, Σιωπηλή Παραίτηση, και άλλες τόσες ορολογίες. Τι ισχύει σήμερα; Από το remote working επιστρέφουμε στα γραφεία;

Πράγματι, η πανδημία ανέδειξε πολλές και διαφορετικές τάσεις στην αγορά εργασίας - έχω ήδη αρθρογραφήσει στη ιστοσελίδα σας 2-3 φορές σχετικά, αναφέροντας αναλυτικά πολλές από τις τάσεις αυτές.

Ας κρατήσουμε εδώ ότι η δυνατότητα τηλεργασίας είναι πλέον ένα από τα κύρια κριτήρια στην αναζήτηση ενός νέου εργοδότη από τα περισσότερα στελέχη και είναι κάτι που το ακούμε καθημερινά. Τα στελέχη προτιμούν να μην πηγαίνουν καθημερινά στο γραφείο και προτιμούν υβριδικό μοντέλο εργασίας από το σπίτι και το γραφείο. Δηλαδή ως μέσος όρος υιοθετείται το υβριδικό μοντέλο, που είναι μια μέση λύση ανάμεσα στο remote working και την ολική επιστροφή στα γραφεία.

Άλλη μία τάση την οποία εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε, είναι η σιωπηλή παραίτηση των στελεχών και το γεγονός ότι επιλέγουν εργοδότες και εργασιακές συνθήκες με κριτήριο το work life balance που θα έχουν αν θα έχουν μετά. Επίσης κάτι που ακούμε καθημερινά στις συνεντεύξεις!

Τα στελέχη τα ενδιαφέρει ίσως και πιο πολύ, να ακούσουν αν θα έχουν δικαίωμα τηλεργασίας και ποια τα ωράρια εργασίας για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το work life balance, παρά να ακούσουν έναν δελεαστικό μισθό.

Από τον απλό ψηφιακό μετασχηματισμό... μέχρι την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ποια είναι τελικά τα τελευταία trends (soft skills κ.α) που πρέπει να έχουν κατά νου εργοδότες και στελέχη που θέλουν να αναπτύξουν την καριέρα τους;

Πολλά έχουν επίσης γραφτεί για όλα τα προαναφερθέντα, ειδικά στην post covid εποχή, στην αγορά εργασίας σε βαθμό που θεωρητικά όλοι τα γνωρίζουμε. Agility, flexibility, mobility, EQ, team working, analytical skills, resilience, attention to detail, influencing skills κτλ.

Εδώ το θέμα είναι πως και αν τα εφαρμόζουν όλα αυτά στην πράξη, εκατέρωθεν-στελέχη και εργοδότες. Δηλαδή, όλοι ξέρουμε ότι καλό θα είναι στελέχη και εργοδότες να τηρούν όλα τα παραπάνω αλλά στην πράξη ακόμα δυσκολεύονται να το εφαρμόσουν. Θα σας δώσω δύο παραδείγματα:

Πρόσφατα υποψήφιος σε μεγάλη πολυεθνική βιομηχανία, ενώ είχε συμμετάσχει με ενθουσιασμό σε μία απαιτητική διαδικασία επιλογής Manager μέσα από διάφορα στάδια, στο τέλος δεν αποδέχτηκε την προσφορά της πολυεθνικής, επισημαίνοντας ότι αιτία δεν ήταν το οικονομικό πακέτο αποδοχών ή ο ρόλος αυτός καθαυτός, αλλά το γεγονός ότι αντιλήφθηκε μέσα από τις διαπραγματεύσεις και το στάδιο του offer, ότι το flexibility και agility του εργοδότη δεν υπήρχε επί της ουσίας και ότι αυτό θα του δημιουργούσε θέματα συνεννόησης και συνεργασίας στο μέλλον.

Σε μια άλλη περίπτωση, πολυεθνική εταιρεία έκανε offer σε υποψήφιο για τον οποίο, ενώ αρχικά είχε την καλύτερη γνώμη και άποψη, στη συνέχεια όταν ξεκίνησε ο υποψήφιος να δείχνει έλλειψη ευελιξίας και επιμονή να ρωτάει και να απαιτεί πράγματα από την εταιρεία κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, αυτό οδήγησε την εταιρεία στο να ξανασκεφτεί την αρχική της πρόταση και εν τέλει να την αποσύρει.

Ως συμπέρασμα, καλά όλα αυτά να τα λέμε, να τα ονοματίζουμε και να τα απαριθμούμε, όμως το θέμα είναι όλοι, εργοδότες και στελέχη, να τα εφαρμόζουν και να μην τρομάζουν τον απέναντι τους στην κρίσιμη ώρα της απόφασης.

Και κάτι τελευταίο εδώ, ζούμε στην εποχή που όχι μόνον οι εργοδότες επιλέγουν στελέχη αλλά και που και τα στελέχη επιλέγουν εργοδότες! Και κρατήστε το αυτό.


Sofia-Voulgaraki-foto_1.jpg?mtime=20231121122708#asset:447052


Πείτε μας για δυο, τρεις στόχους που έχετε θέσει το επόμενο διάστημα ως Talent Lead Director της εταιρείας

Ο πρώτος στόχος είναι να ολοκληρώσω τον μεγάλο κύκλο των διευρυμένων Mappings που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια και είναι μια τεράστια δουλειά που απαιτεί χρόνο, απόθεμα ενέργειας, ευελιξία και ταχύτητα. Είναι μία δουλειά που γίνεται ταυτόχρονα με τις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από την εταιρεία μας και αποτελεί ένα πραγματικό όργωμα της αγοράς εργασίας. Είναι μία υπηρεσία για το αποτέλεσμα της οποίας είμαι πραγματικά περήφανη!

Επίσης, επιθυμώ να εστιαστώ και στην ενέργεια, industry που κινείται πολύ σε εμάς τελευταία και φαίνεται να έχει ξεκάθαρα μία δυναμική, όπως είχαν αντίστοιχα οι τηλεπικοινωνίες προ δεκαετίας. Αλλά και να αναπτύξω ένα ακόμα τελείως καινούργιο industry για την εταιρεία μας, το οποίο όμως ερευνούμε με τη Διοίκηση της εταιρείας και δεν είμαι σε θέση ακόμα να σας το ανακοινώσω. Προσεχώς..

Επιπλέον, επιθυμώ να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία Career Advisory που παρέχεται από την εταιρεία μας εδώ και 3 μήνες και έχει ήδη μεγάλη ζήτηση, υπηρεσία η οποία μου αρέσει πάρα πολύ, τη βρίσκω πολύ δημιουργική και challenging, γιατί με βοηθάει να σκέφτομαι και άλλες οπτικές γωνίες που δεν είχα σκεφτεί μέχρι σήμερα και όχι μόνον.

Τέλος, να αναπτύξω την υπάρχουσα ομάδα μου και να τη μεγαλώσω, συμβάλλοντας έτσι στο μεγάλωμα της ίδιας της εταιρείας!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr