NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Paper Love: Μια έκθεση για όσα δεν παρατηρούμε

Paper Love: Μια έκθεση για όσα δεν παρατηρούμε

Πόσοι από εμάς διαβάζουμε ή γράφουμε σήμερα στο χαρτί; Πόση σημασία δίνουμε στο υλικό που πάνω του “έγραψε” το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης διάνοιας και του πολιτισμού; Πως η τέχνη εμποτίζεται σε αυτό με νέες πια ισορροπίες; Και πόση ευαισθησία μπορεί να κρύβεται στην επαφή μας με το χαρτί σήμερα;

Η εταιρία Χαρτιά Περράκη λίγο πριν το τέλος της φετινής χρονιάς δημιουργεί μια έκθεση- ημερολόγιο που προσηλώνει την προσοχή μας στη σχέση του χαρτιού με τον πολιτισμό παρουσιάζοντας τον εικαστικό Στρατή Ταυλαρίδη που δημιουργεί έργα τέχνης με την δική του σχεδιαστική «γλώσσα», με ένα χειρουργικό νυστέρι, την τεχνική paper-cut και handmade ασιατικά χαρτιά που ζυγίζουν μόλις λίγα γραμμάρια.

Με οδηγό μια ευαισθησία διάτρητη

Η εταιρία Χαρτιά Περράκη μετρά σχεδόν ενάμιση αιώνα ιστορίας όχι απλά “στα χαρτιά” αλλά στο χαρτί. Τέσσερις γενιές Περράκη, όλες συνδεδεμένες με το παλιότερο υλικό του κόσμου, εκείνο, στο οποίο ο άνθρωπος έγραψε σκέψεις και άφησε πάνω του ανεξίτηλα ίχνη πολιτισμού αλλά και ρομαντισμού.

Από την Αθήνα του 1887 όπου ο Κωστής Περράκης ιδρύσε τη χαρτοποιία Ερμής και την τεχνογνωσία που πήρε από Γάλλους χαρτοποιούς, την κατασκευή χαρτιού από το φυτό Alfa, του οποίου η συλλογή γινόταν στις όχθες της Κωπαΐδας, έως την εισαγωγή χαρτιού από την Ευρώπη, τα πρώτα υδατογραφημένα χαρτιά για Δημόσιες Υπηρεσίες και χαρτονομίσματα, έως το σήμερα όπου το χαρτί μπορεί να αναδείξει μια δουλειά ή να εμπνεύσει, τα Χαρτιά Περράκης, δημιουργούν κάτι νέο μέσα από το παλαιότερο υλικό που συνδέθηκε τόσο άμεσα με τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Αυτό το ευαίσθητο, ζωντανό υλικό που αναπνέει, εμπνέει, δημιουργεί, μεταβάλλεται και ανανεώνεται, ακολουθώντας τις αρχές της ανακύκλωσης χρησιμοποιεί και ο Στρατής Ταυλαρίδης στη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Paper Love» που παρουσιάζεται την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Τα σύγχρονα διάτρητα έργα του από χαρτί, η φρέσκια οπτική και η απέριττη αισθητική αλλά και η τεχνική paper-cut που χρησιμοποιεί στρέφουν το βλέμμα του παρατηρητή στην απουσία, την έννοια της αφαίρεσης και σε πιο ευαίσθητες γραμμές που κρύβονται στην επιφάνεια της απλότητας και κάνουν την εμφάνιση τους όλο και σπανιότερα στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η καταγραφή μιας ασύμβατης αγάπης σε χειροποίητα ασιατικά χαρτιά λίγων γραμμαρίων, κομμένα στο χέρι με χειρουργικό νυστέρι με την τεχνική του papercut και η έκθεση - ημερολόγιο η οποία εμπνεύστηκε, δημιουργήθηκε και παρουσιάζεται στις εγκαταστάσεις των χαρτιών Περράκη.

Where: Χαρτιά Περράκη / Αλκμήνης 10, Αθήνα 118 54 Opening: Πέμπτη 30.11.2023 / 19.30 - 23.00

When: 30.11.2023 - 9.12.2023 Δευτέρα – Παρασκευή / 09.00 – 15.00 Σάββατο / 11.00 – 15.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr