NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

VentureGarden: Ένα success story με επίκεντρο τον άνθρωπο

VentureGarden: Ένα success story με επίκεντρο τον άνθρωπο

Καινοτομία, εξωστρέφεια, νεοφυής επιχειρηματικότητα, start ups, οικοσύστημα, networking και mentoring.

Οι παραπάνω λέξεις, μεταξύ πολλών άλλων επίσης, φαντάζουν σήμερα κάτι συνηθισμένο. Όροι που εμπεριέχονται στο καθημερινό λεξιλόγιο ανθρώπων που ασχολούνται με το επιχειρείν ή την δημιουργία υπεραξίας: την μετουσίωση μιας ιδέας σε πράξη, σε κάτι απτό.

Κοιτώντας βέβαια πίσω στο χρόνο, το μακρινό πλέον 2013, αυτοί που ενστερνίζονταν ιδέες και οράματα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης ήταν σίγουρα λιγότεροι…

Σε αυτούς - τους λίγο πιο τρελούς θα έλεγε κανείς - ήταν και οι άνθρωποι που συναντήθηκαν ένα πρωϊνό στα γραφεία της McKinsey στο Σύνταγμα 10 χρόνια πριν, έχοντας ως στόχο να αποτελέσουν «σύμμαχοι» των καινοτόμων ιδεών και της επιχειρηματικότητας: Το πρώτο meeting των ανθρώπων του Alba Graduate Business School, του American College of Thessaloniki και το The Hellenic Initiative, την παγκόσμια οργάνωση της Ελληνικής Διασποράς που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και αποτέλεσε τον ιδρυτικό εθνικό δωρητή του προγράμματος, είχε τελικά θετικό αποτέλεσμα με τη δημιουργία του VentureGarden!

Αν και το πιο σημαντικό της διαδρομής αυτής είναι οι αξίες, οι ανθρώπινες σχέσεις και το networking, οι αριθμοί αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος:

Στη διάρκεια των 10 ετών δράσης του, το VentureGarden απαριθμεί με επιτυχία 748 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στη νότια Ελλάδα. Επιπλέον, 519 ιδέες, 150 επιχειρήσεις, 404 θέσεις εργασίας και 5,61 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις είναι τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν την επιτυχία του προγράμματος που υλοποιείται από το κέντρο επιχειρηματικότητας AHEAD του Alba με σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις τοπικές οικονομίες.

Ήταν όλοι εκεί

Καθηγητές, στελέχη του Alba, δωρητές, χορηγοί, υπεύθυνοι του προγράμματος, απόφοιτοι και άνθρωποι του οικοσυστήματος γιόρτασαν την 10ετή πορεία του VentureGarden σε ένα πάρτι στην ταράτσα του BIOS θέτοντας - μεταξύ άλλων - τους στόχους της «επόμενης μέρας»: Την ανάπτυξη του δικτύου του VentureGarden στη νότια Ελλάδα και την εγκατάστασή του σε περισσότερες πόλεις δίνοντας έτσι νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους με δημιουργικές ιδέες.

Ήταν βέβαια και μια καλή ευκαιρία να δοθούν θερμές ευχαριστίες στον ιδρυτικό εθνικό δωρητή του προγράμματος The Hellenic Initiative όπως και σε επιχειρήσεις που στηρίζουν ενεργά την επιτυχία του προγράμματος σε Αθήνα και Ηράκλειο (EMA AE, Logstail, Phaistos Networks και Fairlo). Στο πλευρό του VentureGarden βρέθηκε και η συνεργαζόμενη ομάδα του BIZRUPT που υλοποιεί το VentureGarden Ηράκλειο.

Αλέξης Κομσέλης, διευθυντής του AHEAD: Κλειδί της επιτυχίας οι συνεργασίες και η αλληλοϋποστήριξη - Το μοναδικό πρόγραμμα που γίνεται σε όλη την Ελλάδα και δηλώνει «παρών» σε όλη τη χώρα.

Κάνοντας μια μίνι αναδρομή ο Αλέξης Κομσέλης, διευθυντής του AHEAD, μίλησε για τα πρώτα βήματα του VentureGarden όταν στόχος ήταν η δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, σε μια περίοδο που ναι μεν δημιουργούνταν start ups εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά πολλοί άνθρωποι με ιδέες και όραμα ήταν εκτός «δικτύωσης».

«Με την υποστήριξη του THI και το όραμα όλων που συμμετείχαν, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα VentureGarden, ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως αρμόζει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνεισφέρουν με γνώση και εμπειρία, βοηθώντας τους ανθρώπους να πάνε ένα βήμα παραπέρα», σημείωσε.

«Μετά από 24 κύκλους του VentureGarden, 20 στην Αθήνα και 4 στο Ηράκλειο, το σημαντικότερο συμπέρασμα για εμάς είναι ότι η μυστική συνταγή για την επιτυχία βασίζεται τόσο στις συνεργασίες όσο και στην αλληλοϋποστήριξη. Δέκα χρόνια μετά, μας δίνει χαρά και ελπίδα το γεγονός ότι “VentureGardeners” από όλους τους κύκλους συναντήθηκαν, γέλασαν με την ψυχή τους και διασκέδασαν σαν να γνωρίζονται από καιρό. Επομένως, ας προσθέσουμε και τη φιλία στη συνταγή μας για ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα».

Το VentureGarden είναι το μοναδικό πρόγραμμα που γίνεται σε όλη την Ελλάδα και δηλώνει «παρών» σε όλη τη χώρα, κατέληξε ο Αλέξης Κομσέλης.

Μιχάλης Πρίντζος, Country Head, Greece στο The Hellenic Initiative: Δεν ήταν απόφαση lifestyle - καλύψαμε ανάγκες που είχαν οι άνθρωποι

«Οι άνθρωποι του Alba ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή. Ξέραμε πως είχαμε την υποστήριξη από το εξωτερικό, ωστόσο και εμείς ήμασταν στα πρώτα βήματα μας στην Ελλάδα, σε μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες, η οποία αναζητούσε το κομμάτι της επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Πρίντζος, Country Head, Greece στο The Hellenic Initiative.

«Δεν ήταν μια απόφαση lifestyle, αλλά μια απόφαση ανάγκης, καθώς βλέπαμε ανθρώπους μικρούς και μεγάλους που θέλανε να ξεκινήσουν κάτι από το πουθενά (ή ανθρώπους που κληρονομούσαν κάτι από το πουθενά)», τόνισε.

Όπως εξήγησε στόχος ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα μείωνε το ρίσκο των αρχικών σταδίων (καθώς υπήρχε περισσότερο τότε ένα faith based entrepreneurship και όχι ένα evident based entrepreneurship) και θα βοηθούσε τους ανθρώπους να καταλάβουν τι θέλουν να κάνουν.

«10 χρόνια μετά το πιο σημαντικό είναι οι όμορφες ιστορίες που δημιουργήθηκαν εν τέλει», συμπλήρωσε.

IMG_20231120_204707.jpg?mtime=20231128111950#asset:448437

Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του Alba Graduate Business School: Η δικαίωση και το μεγάλο αποτύπωμα του Venture Garden

«Σήμερα γιορτάζουμε τα 10 χρόνια του Venture Garden, καμαρώνοντας τους μαθητές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σήμερα είναι η μέρα όσων έχουν αποφοιτήσει από το πρόγραμμα, η μέρα του AHEAD, μέρα των δωρητών, των coaches, των μεντόρων και του συνολικού network. Το 2013 εν μέσω οικονομικής κρίσης όταν όλοι αναζητούσαν το καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης στην χώρα, το Hellenic Initiative, με το AHEAD και το κολέγιο Anatolia στη Θεσσαλονίκη μοιράστηκαν το κοινό όραμα ότι απαιτείται καινοτομία και εξωστρέφεια, με την δημιουργία του VentureGarden. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είστε όλοι εσείς και πολλοί ακόμα. Πάνω από 700 συμμετέχοντες, πάνω από 150 εταιρείες. Αυτό είναι το αποτύπωμα σήμερα του VentureGarden», σχολίασε ο Δρ. Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του Alba Graduate Business School.

Όπως σημείωσε, η λειτουργία του VentureGarden καταδεικνύει την προσήλωση του Alba στην αποστολή του να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να συνδράμει στην ανάπτυξη της χώρας και του νέου παραγωγικού της μοντέλου.

printzos_THI.jpg?mtime=20231128172213#asset:448641

«Είμαστε δίπλα στο Alba για να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας», σχολίασε ο Γιώργος Κουταλιέρης, Διευθυντής Marketing της ΕΜΑ ΑΕ που είναι υποστηρίζει διαχρονικά το Alba για την υλοποίηση του VentureGarden Αθήνα.

«Στην Περιφέρεια μπορεί να βλέπουν με δισταγμό διάφορες νέες πρωτοβουλίες, όμως ο κόσμος διψάει για νεοφυή επιχειρηματικότητα. Οι Περιφέρειες το έχουν πολύ ανάγκη», σημείωσε η Κατερίνα Μίτσελ, Director of Communications στην Phaistos Networks, σχολιάζοντας την επιτυχία του προγράμματος στο Ηράκλειο.

«Χαιρόμαστε όταν είμαστε up, χαιρόμαστε όταν είμαστε down, αλλά περισσότερο χαιρόμαστε όταν είμαστε πολύ down γιατί έρχεται η άνοδος» συμπλήρωσε ο Χρήστος Ντριγκόγιας, ιδρυτής της Logstail, ο οποίος παρακολούθησε το VentureGarden και στη συνέχεια έγινε υποστηρικτής του προγράμματος στην Αθήνα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα αισιόδοξο μήνυμα για κάθε έναν που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr