NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Lidl Ελλάς - Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης: Η κοινωνική καινοτομία νίκησε!

Lidl Ελλάς - Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης: Η κοινωνική καινοτομία νίκησε!

«Όλοι είναι νικητές». Είναι η φράση που ακούγεται πολλές φορές όταν κάποιοι διαγωνίζονται για έπαθλα και διακρίσεις…

Και αν το μήνυμα αυτό φαντάζει κοινότυπο σ' έναν διαγωνισμό, αυτό δεν ίσχυσε στον τελευταίο τελικό μαραθωνίου καινοτομίας Social Hackathon που πραγματοποίησαν με επιτυχία για μια ακόμη χρονιά η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy: Ήταν ένα ταξίδι καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που έχει εν τέλει απτό κοινωνικό πρόσημο.

Πέραν του πρώτου νικητή και οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι κέρδισαν τελικά - εκτός προγράμματος - χρηματικά έπαθλα και θα λάβουν επίσης υποστήριξη για τα «επόμενα βήματα» τους ξεχωριστά.

Στο επίκεντρο η κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Χρόνο με το χρόνο η διοργάνωση αναβαθμίζεται, την ώρα που οι καινοτόμες ιδέες πληθαίνουν.

Αυτή τη φορά στόχος του μαραθώνιου καινοτομίας Social Hackathon ήταν η ενεργοποίηση φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Το «ταξίδι»

Στο Social Hackathon το οποίο πραγματοποιήθηκε 12-14 Μαΐου 2023, μπορούσαν να συμμετάσχουν μηχανικοί, προγραμματιστές, οικονομολόγοι, αναλυτές, ερευνητές, φοιτητές.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες για την κατάθεση ιδεών ήταν η υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων και οικονομιών, η κοινωνική καινοτομία, η προάσπιση της υγείας, η βιωσιμότητα και το δίκαιο επιχειρείν, ο διάλογος και η ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η διοργάνωση υποστήριξε τους συμμετέχοντες να σχηματίσουν ομάδες και να συνεργαστούν για να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν την ιδέα τους.

Οι ομάδες και οι λύσεις που διακρίθηκαν είχαν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν επί 5 μήνες για την ανάπτυξη της λύσης τους σε παραγωγική εφαρμογή (φάση acceleration), ενώ στον τελικό ανακοινώθηκε θα η νικήτρια ιδέα στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης.

«We are all partners of a great journey», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς, Martin Brandenburger. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι ότι φτιάξαμε ένα οικοσύστημα βιωσιμότητας με στόχευση στην κοινωνία. Ψάχνουμε ιδέες που προσφέρουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Δεν αποτελεί έκπληξη που όλα τα τρία Social Hackathon παρέχουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και συμβάλλουν στην ενίσχυση των κοινωνιών. Αν δουλέψουμε μαζί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, όλοι θέλουμε εξέλιξη και ευημερία».

Εύσημα σε συνεργάτες, μέντορες, διαγωνιζόμενους και όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή έδωσε η πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Εύη Λαζού - Λασκαρίδη, τονίζοντας πως ο θεσμός καλά κρατεί.

Όπως σημείωσε στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού βρέθηκε η κοινωνική καινοτομία, αναζητώντας πρωτοπόρες ιδέες που δίνουν λύσεις σε προβλήματα με κοινωνικό αντίκτυπο - από την υγεία και την ευεξία, έως την ασφάλεια στην εργασία και τις μετακινήσεις.

«Όλες οι ομάδες αποτέλεσαν μια πηγή έμπνευσης, κάτι που αποδείχθηκε με την δημιουργικότητα τους. Μας θυμίζουν την αξία της προσπάθειας, της συνεργασίας. Μας θυμίζουν πως οι νέες γενιές είναι και εξοικειωμένες με την τεχνολογία αλλά και έτοιμες να την χρησιμοποιήσουν για το κοινό καλό», σχολίασε.

Η διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, Βασιλική Αδαμίδου ανέφερε πως σκοπός του διαγωνισμού είναι «να συνδέσουμε τη δυναμική της επιστημονικής κοινότητας με τη λειτουργική λογική της αγοράς, φέρνοντας σε επαφή νέους επιστήμονες με επιχειρήσεις». Υπενθύμισε πως η Lidl Hellas - και ως μέλος του Ομίλου Schwarz - έχει πάντα ως βασικό στόχο την καινοτομία και τις δράσεις με στόχο το κοινωνικό όφελος.

Στη φράση άλλωστε «Καλό για σένα, καλό για όλους», συνοψίζει την κουλτούρα του Ομίλου και της Lidl Hellas που έχει ως στρατηγική επιλογή την στήριξη οικονομίας και κοινωνίας.

Ιδιαίτερα συγκινημένη και η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης κατά την ομιλία της η οποία υπογράμμισε πως «καμαρώνουμε για τα παιδιά που διαγωνίζονται και είμαστε χαρούμενοι με τη χαρά τους».

Συνομιλώντας στον απόηχο της εκδήλωσης με την κα. Κοσμοπούλου υπογράμμισε στο www.epixeiro.gr, πως «το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης στηρίζει σταθερά την επιχειρηματικότητα, μέσω του The People's Trust που από το 2016 παρέχει οικονομική αρωγή σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. Πέραν αυτού, τα hackathons, που υλοποιούνται εδώ και τρία χρόνια με τη στενή συνεργασία της Lidl Ελλάς και την οργανωτική επιμέλεια της Crowdpolicy, μάς δίνουν την ευκαιρία να εντοπίσουμε και να ενισχύσουμε καινοτόμες ιδέες που μπορούν να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα σε καίριες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις».


IMG_20231213_211624.jpg?mtime=20231218104605#asset:452288


Όπως σημείωσε επίσης: «Το φετινό Social Hackathon, αφιερωμένο στην ενίσχυση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο, μας εξέπληξε ιδιαίτερα θετικά. Οι ομάδες που παρουσίασαν τις ιδέες τους στον τελικό δεν είχαν μόνον ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά και ιδιαίτερα εξελιγμένες επιχειρηματικές και τεχνολογικές λύσεις, γεγονός που έκανε δυσκολότερη την αξιολόγηση. Η ευφυία, η επιμονή και η τόλμη αυτών των νέων παιδιών δείχνουν ανάγλυφα τη δυναμική αλλά και την ευαισθησία της γενιάς τους και μάς γεμίζουν έμπνευση».

Οι μεγάλοι νικητές που στοχεύουν στην ομαλοποίηση των διαδικασιών της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα!

Μεγάλοι νικητές της εκδήλωσης (με 45.000 ευρώ από την Lidl Hellas και το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και περαιτέρω υποστήριξη) ήταν οι Life Pulse: Ο Πάνος Καραδαγλής, ο Θωμάς Πατσάνης και ο Δημήτρης Ποζαρίτης έχουν υλοποιήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα για κινητά με κύριο στόχο την ομαλοποίηση των διαδικασιών της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

Ο χρήστης θα λαμβάνει push notification για το πού μπορεί να δώσει αίμα, καθώς και προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Ο χρήστης, δημιουργώντας το προφίλ του, ορίζει την ομάδα αίματος του και επιλέγει την χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις από νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος που έχουν ανάγκη για αιμοδοσία. Επιπλέον, αποκτά ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το Life Pulse ID, που του προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική του δράση.


IMG_20231213_190525.jpg?mtime=20231214013529#asset:451747


Καινοτόμες ιδέες που προσφέρουν λύσεις σε καθημερινά ζητήματα

Ιδέες που μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε καθημερίνα προβλήματα παρουσίασαν και οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι που απέσπασαν τα εύσημα από το κοινό και την ειδική κριτική επιτροπή.

Η Job Rider, μια εφαρμογή που συνδέει άτομα για κοινές διαδρομές προς την εργασία τους, βοηθώντας τα να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Αυτή την στιγμή, η επιλογή μετακίνησης που προσφέρεται στους χρήστες είναι το carpooling, αλλά αναμένεται να προστεθούν δυνατότητες μετακίνησης με minibus, e-scooters και e-bikes.

Μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει συγκεντρωτικό όγκο πληροφοριών προς τους ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης παρουσίασαν οι Medical Hub. Μέσω της πλατφόρμας, στόχος είναι οι πολίτες να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα νοσοκομεία, σχετικά με τις χειρουργικές κλινικές που διαθέτει το καθένα, καθώς και για όλους τους γιατρούς που απασχολούνται σε αυτές.

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή υγείας και ευεξίας που λειτουργεί ως εξειδικευμένος σύμβουλος φυσικής κατάστασης στο χέρι του χρήστη παρουσίασε ο Aviato, o νεαρός μαθητής Σταύρος Χατζηαργυρός.

Μέσω της συλλογής δεδομένων και την χρήση AI στόχος είναι να καθοριστούν προσαρμοσμένοι στόχοι υγείας (διατροφικές συνήθειες, γυμναστική, διαχείριση στρες, βελτίωση ύπνου κ.α)

Μέσα από την παιχνιδοποίηση, οι Tiny Terrain υλοποιούν μια ψηφιακή εφαρμογή με στόχο την εκπαίδευση στην υγεία και την ασφάλεια που μπορούν να βοηθήσει μαθητές σε σχολεία και εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr