NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Οι μεγάλοι κίνδυνοι το 2024 - τρομάζουν φυσικές καταστροφές, κυβερνοαπειλές

Επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Οι μεγάλοι κίνδυνοι το 2024 - τρομάζουν φυσικές καταστροφές, κυβερνοαπειλές

​Μόλις χθες (23/1) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προκαταβολή ύψους 25,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά στις μεγάλες οικονομικές, και όχι μόνο, ζημιές από τον καταστροφικό κυκλώνα (Daniel) που έπληξε την χώρα μας.

Η τελική πληρωμή, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση, από την Επιτροπή, της αίτησης της Ελλάδας για στήριξη από το ΤΑΕΕ και από τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων, θα ακολουθήσει μέσα στο 2024.

Η ουσία όμως είναι η εξής: Η περίπτωση Daniel θεωρείται ο πιο θανατηφόρος κυκλώνας τροπικού τύπου που έχει καταγραφεί στην ιστορία στη Μεσόγειο, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα καταστρέφοντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Κατά τις εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών οι συνολικές άμεσες ζημίες ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ!

Διόλου περίεργο, λοιπόν, που οι φυσικές καταστροφές θεωρούνται νο.1 απειλή (και) για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι αυξανόμενες καταστροφές δημιουργούν πλέον σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την βιωσιμότητα αυτών.

Αυτό επιβεβαιώνει και το τελευταίο βαρόμετρο της Allianz η οποία θέτει τις φυσικές καταστροφές στην κορυφή των απειλών το 2024 έναντι της 3ης θέσης που κατείχε πέρυσι.

Στο ίδιο μοτίβο, μεγάλη απειλή είναι η κλιματική αλλαγή γενικότερα, οι συνέπειες και οι παράπλευρες απώλειες που μπορεί εν τέλει να προκαλέσει.

Σε γενικές γραμμές, οι απειλές που απασχόλησαν τον επιχειρηματικό κόσμο πέρσι και αφορούσαν σε ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις σημαντικά.

Οι ελληνικές ΜμΕ στην σκιά των κυβερνοαπειλών

Μιας και η χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου αφορά όλους πλέον, νομοτελειακά και οι ΜμΕ βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» των κυβερνοαπειλών σήμερα.

Είναι αλήθεια, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, πως οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος κάθε οργανισμού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα περιστατικά κυβερνοασφάλειας.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε διεθνές επίπεδο, όπως σημειώνει η Checkpoint, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, το 10% των οργανισμών παγκοσμίως έγιναν στόχος απόπειρας επίθεσης ransomware.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση από το συνολικό 7% του οργανισμού που υπέστη την ίδια απειλή το προηγούμενο έτος, καθώς και το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια. Η ανάλυση ανά κλάδο αποκαλύπτει μια δυναμική αλλαγή:

Ειδικότερα, ο τομέας της Εκπαίδευσης/Έρευνας, που προηγουμένως αποτελούσε πρωταρχικό στόχο, παρουσίασε αξιοσημείωτη μείωση των επιθέσεων κατά 12%, αν και παρέμεινε στην κορυφή της λίστας με τον μεγαλύτερο όγκο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Αντίθετα, οι τομείς Λιανικής/Χονδρικής παρουσίασαν αύξηση 22%, υποδεικνύοντας αλλαγή στην εστίαση των επιτιθέμενων. Η αύξηση των επιθέσεων κατά 3% στον τομέα της Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της κρίσιμης φύσης των υπηρεσιών του.

Οι κλάδοι Λιανικής/Χονδρικής αντιμετώπισαν σημαντικό αριθμό κυβερνοεπιθέσεων το 2023 , το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς σημαντικούς παράγοντες όπως μεγάλος όγκος δεδομένων καταναλωτών, εξαιρετικά συνδεδεμένες και ψηφιοποιημένες λειτουργίες, υψηλοί όγκοι συναλλαγών, ηλεκτρονικό εμπόριο και διαδικτυακή παρουσία, ανεπαρκή μέτρα κ.α

Λιγότερη ανησυχία για ενέργεια, μακροοικονομικά, ρυθμιστικό πλαίσιο

Στον αντίποδα, μικρότερη είναι η ανησυχία στις ελληνικές επιχειρήσεις φέτος για την Ενέργεια, τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να προκύψουν σε επίπεδο αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

allianz_greece.JPG?mtime=20240123160554#asset:457386




... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr