NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Ενισχύοντας την Περιβαλλοντική Αειφορία: Ένας πρακτικός Οδηγός για τις Επιχειρήσεις

Ενισχύοντας την Περιβαλλοντική Αειφορία: Ένας πρακτικός Οδηγός για τις Επιχειρήσεις

Στον απόηχο της κλιμάκωσης των περιβαλλοντικών ανησυχιών, οι εταιρείες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση να ενσωματώσουν πρακτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν πρόσφατες έρευνες, η πλειονότητα των εταιρειών έχει μείνει στάσιμη ή υλοποιεί σχετικές δράσεις με αργό ρυθμό.

Πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν ουσιαστικές αλλαγές στη στρατηγική και τις επιχειρηματικές τους λειτουργίες και να συνεισφέρουν στα πιεστικά παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Αντίθετα, ένας μικρός αριθμός εταιρειών κάνει σημαντικά βήματα, πρωτοπορώντας με ανατρεπτικές καινοτομίες και προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν άμεσα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η ανωτέρω πραγματικότητα εταιρειών δύο ταχυτήτων περιβαλλοντικής επίδοσης γεννά ευλόγως τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Γιατί ορισμένοι οργανισμοί ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στη στρατηγική τους, προσαρμόζουν ανάλογα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις περιβαλλοντικής αειφορίας;
  • Ποιοι παράγοντες ενθαρρύνουν ορισμένους οργανισμούς να πρωτοπορούν και να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα, με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά;

Το έργο "Acting for Sustainability: Exploring the Factors that BuildSustainable Organizations throughInnovation", το οποίο υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μάνατζμεντ, Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας, εμβαθύνει στους μηχανισμούς εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να ωθήσουν τις επιχειρήσεις προς ανώτερες επιδόσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας με συνέπεια και αυξανόμενο ρυθμό. Βασιζόμενη σε ένα δείγμα άνω των 1.000 εταιρειών στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ για το διάστημα 2010-2017, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στα ακόλουθα ευρήματα και πρακτικές συστάσεις:

Ποιοι μηχανισμοί εταιρικής διακυβέρνησης διασφαλίζουν συνέπεια και επιτάχυνση στην υιοθέτηση πρακτικών περιβαλλοντικής αειφορίας;

Ανεξαρτησία Διοικητικού Συμβουλίου

Σύσταση: Ενθάρρυνση διορισμού ανεξάρτητων μελών στο διοικητικό συμβούλιο με έμφαση στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Αιτιολόγηση: Τα ανεξάρτητα μέλη, καθώς δεν είναι συνδεδεμένα στενά με την εταιρεία και δεν εξαρτώνται οικονομικά από τις αποφάσεις της, μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας και άλλων ενδιαφερομένων ομάδων ως προς την περιβαλλοντική της συμπεριφορά. Η ανεξάρτητη και αντικειμενική τους στάση ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα τους επιτρέπει να προωθούν αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιτροπή Βιωσιμότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο

Σύσταση: Σύσταση επιτροπών ΕΚΕ/Βιωσιμότητας σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.

Αιτιολόγηση: Οι επιχειρήσεις με επιτροπές ΕΚΕ/Βιωσιμότητας είναι πιο πιθανό να επενδύσουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Η παρουσία τέτοιων επιτροπών ενισχύει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ενθαρρύνει την εθελοντική δημοσιοποίηση στοιχείων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και συμβάλλει στη μείωση των τοξικών εκπομπών σε βιομηχανίες με υψηλή ρύπανση.

Ποικιλομορφία δεξιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου

Σύσταση: Προώθηση της ποικιλομορφίας δεξιοτήτων στο διοικητικό συμβούλιο, εξασφαλίζοντας την εκπροσώπηση διαφόρων δεξιοτήτων και γνώσεων.

Αιτιολόγηση: Η ποικιλία των δεξιοτήτων μπορεί να συμβάλει στη συνολική κατανόηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, να ενθαρρύνει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, και να βοηθήσει στον καθορισμό ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών στρατηγικών που λαμβάνουν υπόψη διάφορες πτυχές και επιρροές.

Σύνδεση αποδοχών στελεχών με στόχους βιωσιμότητας

Σύσταση: Ενσωμάτωση στόχων βιωσιμότητας στα πακέτα αποδοχών των διευθυντικών στελεχών.

Αιτιολόγηση: Η σύνδεση των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών με βιώσιμους στόχους δημιουργεί ένα ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και ενισχύει την εταιρική κουλτούρα που επιδιώκει τη βιωσιμότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr