NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Μεταπτυχιακό: Τι αναζητούν οι φοιτητές - από διαλέξεις ανθρώπων της αγοράς έως online διδασκαλία

Μεταπτυχιακό: Τι αναζητούν οι φοιτητές - από διαλέξεις ανθρώπων της αγοράς έως online διδασκαλία

3 είναι οι βασικοί παράμετροι κατά τους οποίους οι φοιτητές στην Ελλάδα φαίνεται να θέτουν ως βασικά χαρακτηριστικά για το τι είδους μεταπτυχιακό θα επιλέξουν.

Για την ακρίβεια, διαλέξεις από ανθρώπους της αγοράς, επαγγελματική προοπτική και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, φαίνεται να είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που ίσως, καθιστούν σήμερα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα πιο ελκυστικό.

Αυτό αποτυπώνεται σε τελευταία έρευνα της της ProrataSA για τη συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε συνεργασία με το The American College of Greece-Deree, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές και απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιωτικών κολλεγίων.

Πιο αναλυτικά

Το περιεχόμενο ενός προγράμματος σπουδών, η διεύρυνση του πεδίου των προπτυχιακών γνώσεων και η φήμη του πανεπιστημιακού ιδρύματος αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες που καταγράφηκαν ότι συμβάλλουν στην απόφαση παρακολούθησης ενός τέτοιου προγράμματος, είναι η βούληση για περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξη ή η εμβάθυνση στο αντικείμενο σπουδών.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημαντική συμβολή της κατοχής ενός μεταπτυχιακού τίτλου στην εύρεση θέσης εργασίας, αφού ως προς αυτό, ο συγκεκριμένος παράγοντας καταγράφεται ως ο δεύτερος σημαντικότερος -μετά την προϋπηρεσία στον εκάστοτε τομέα- ξεπερνώντας στη σχετική λίστα ακόμα και τη συμβολή των παραδοσιακά πολύτιμων «καλών συστάσεων».

Προγράμματα πιστοποίησης: Υπάρχει ενδιαφέρον

Σε σχέση με τα προγράμματα επαγγελματικής πιστοποίησης το ενδιαφέρον των αποφοίτων καταγράφεται ως υψηλό, ιδίως όσων έχουν ολοκληρώσει ή είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τους σπουδών.

Ως οι κυριότεροι λόγοι που συσχετίζονται με την επιλογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος επαγγελματικής πιστοποίησης καταγράφονται το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών, η φήμη του προγράμματος, η διαδικτυακή διαθεσιμότητα των μαθημάτων, καθώς και η δυνατότητα κάλυψης μέρους των εξόδων παρακολούθησης από την εργοδοσία.

Να υπάρχει συνεργασία & διδασκαλία από ανθρώπους της αγοράς

Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός πάνω από 6 στους 10 εκτιμούν ότι στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος θα πρέπει να γίνονται διαλέξεις από ανθρώπους της αγοράς και επιπροσθέτως ότι τα τελευταία θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σε συνάφεια με τα παραπάνω ευρήματα, 8 στους 10 διατηρούν την άποψη ότι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να προετοιμάζει γνωστικά τους αποφοίτους για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους αλλά και για μια επαγγελματικού τύπου πιστοποίηση.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία: Αρκετοί το θέλουν... αλλά υπάρχουν και αμφιβολίες

Την ίδια ώρα, μια μεγάλη μερίδα φοιτητών και αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιωτικών κολλεγίων αντιμετωπίζει με θετικό βλέμμα την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Ωστόσο, η έρευνα κατέγραψε και ορισμένες σημαντικές επιφυλάξεις που σχετίζονται με την περιορισμένη διαδραστικότητα της συγκεκριμένης μορφής διδασκαλίας και τα παράγωγα αυτής (μειωμένο ενδιαφέρον παρακολούθησης, αδυναμία ουσιαστικής συσχέτισης με τους συμφοιτητές), καθώς και την όχι ιδιαίτερα θετική φήμη που θεωρούν ότι συνοδεύει αυτού του τύπου τα προγράμματα στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον πλεονεκτήματα που αναγνωρίζονται ως προς την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας σχετίζονται, σύμφωνα με τους ερωτώμενους με την μείωση του κόστους σπουδών, λόγω της απουσίας μετακινήσεων και λοιπών εξόδων που συνοδεύουν την παρουσία σε χώρους εκτός της οικίας, καθώς και την ευελιξία που προσφέρουν ως προς τη διευθέτηση του προσωπικού χρόνου.

Συνοπτικά, μερικά από τα ευρήματα της έρευνας

prorata.JPG?mtime=20240219162743#asset:462408



prorata1.JPG?mtime=20240219162812#asset:462414



prorata2.JPG?mtime=20240219162822#asset:462415



prorata4.JPG?mtime=20240219163121#asset:462417


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr