NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Βιώσιμα Coffee Breaks για έναν καλύτερο εργασιακό κόσμο

Βιώσιμα Coffee Breaks για έναν καλύτερο εργασιακό κόσμο

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), γνωστοί κι ως SDGs, υιοθετήθηκαν το 2015, «βαφτίστηκαν» "Ατζέντα 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη", είναι 17 στον αριθμό και καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της φτώχειας, της καταπολέμησης της ανισότητας, της προώθησης της δικαιοσύνης και της ειρήνης, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κάθε στόχος έχει συγκεκριμένους υποστόχους, που συνοδεύονται από δείκτες που αξιολογούν την πρόοδο προς την επίτευξή τους.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ έχουν σαφή σχέση με τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβερνητικά) των επιχειρήσεων. Τα κριτήρια ESG αναφέρονται στους δείκτες που χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν την κοινωνική και την περιβαλλοντική επίδοση, καθώς και τη διακυβερνητική βιωσιμότητα μιας επιχείρησης ή ενός επενδυτικού portfolio.

Τι είναι τα «sustainable tomorrow coffee breaks»;

Πρόκειται για μια δράση εμπνευσμένη από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, θα μας πει ο κ. Ευάγγελος Μάξιμος Σκοπελίτης, Διευθυντής Brand, Marketing και Επικοινωνίας της EY Ελλάδος. Τα “sustainable tomorrow coffee breaks” είναι μία σειρά από τακτικές διαδικτυακές εσωτερικές συναντήσεις, που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μας στην Ελλάδα, γύρω από έναν ή περισσότερους από τους 17 Στόχους SDGs. Μετά από κάθε διαδικτυακή συνάντηση ακολουθεί και μία αντίστοιχη εθελοντική δράση των ανθρώπων μας, που συμβάλει άμεσα και ενεργά στον Στόχο ή τους Στόχους για τους οποίους συζητήσαμε.

Ενημέρωση και δράσεις βιωσιμότητας

Ο πρώτος κύκλος του “Sustainable Tomorrow”, ολοκληρώθηκε το 2023, με εννέα ενημερωτικές συναντήσεις και αντίστοιχες δράσεις. Την περασμένη χρονιά, μεταξύ άλλων, συμμετείχαμε στη δενδροφύτευση για την αναγέννηση της περιοχής του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας, με 270 δενδρύλια ελιάς, μας λέει ο κ. Σκοπελίτης. Καθαρίσαμε παραλίες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας 5.200 λίτρα σκουπιδιών από τις παραλίες του Αλίμου και του Αγίου Κοσμά και 1.200 λίτρα από την παραλία της Περαίας, στη Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα, εθελοντές μας συνέλεξαν 1.873 κιλά τρόφιμα από παραγωγούς σε λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για την αξιοποίησή τους από κοινωφελείς φορείς, αποτρέποντας έτσι τη σπατάλη τροφίμων και την έκλυση συνολικά 11 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την απόρριψή τους σε χωματερές.

Evangelos-Maximos-Scopelitis_EY.jpg?mtime=20240224112739#asset:463625

Ο κ. Ευάγγελος Μάξιμος Σκοπελίτης, Διευθυντής Brand, Marketing και Επικοινωνίας της EY Ελλάδος


Είναι στο χέρι μας να δράσουμε

Η ενεργή συμμετοχή και το πάθος των εθελοντών μας στη δενδροφύτευση του ελαιώνα Άμφισσας, ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά, μας λέει ο κ. Σκοπελίτης. Μιλάμε για ανθρώπους με πολλές επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις, που δέσμευσαν χρόνο και ενέργεια για να βρεθούν σχεδόν μία ολόκληρη μέρα στην Άμφισσα, να εκπαιδευτούν και να μάθουν τεχνικές καλλιέργειας από γεωπόνους, και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, και το γεγονός ότι 50 εθελοντές κατάφεραν να φυτεύσουν 270 δενδρύλια ελιάς μέσα σε μία μέρα, λέει πολλά, νομίζω! Στον αντίποδα, μου προκάλεσε ιδιαίτερη θλίψη και – δε σας κρύβω – απελπισία, η εικόνα μίας γης με πάλαι ποτέ φυσικό πλούτο, σήμερα ρημαγμένης από τις φλόγες. Οι πυρκαγιές είναι ιστορικά μία πληγή για την πατρίδα μας και απαιτούνται περισσότερα ώστε να προλαμβάνονται τέτοια περιστατικά και όχι απλά να επιχειρούμε να «θεραπεύσουμε» τις – συχνά μη αναστρέψιμες – επιπτώσεις τους.

Οι δράσεις συνεχίζονται

Οι δράσεις του “Sustainable Tomorrow” συνεχίζονται και το 2024, πάντα με τη συμβολή των ανθρώπων μας. Ήδη, τον Ιανουάριο μιλήσαμε για τους Στόχους 16 (Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί) και 17 (Συνεργασία για τους Στόχους), τους οποίους δεν είχαμε εξερευνήσει το 2023, λέει ο κ. Σκοπελίτης. Μέσα στη χρονιά αυτή, θα έρθουν ακόμη περισσότερες δράσεις που θα επικεντρώνονται σε διαφορετικές πτυχές των 17 Στόχων, τις οποίες δεν είχαμε «αγγίξει» στον προηγούμενο κύκλο – ανάμεσά τους και για το περιβάλλον.

Ένας καλύτερος εργασιακός κόσμος

Γενικά, οι δράσεις μας καθοδηγούνται από την αποστολή που έχουμε ορίσει, της δημιουργίας ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, μας λέει ο κ. Σκοπελίτης. Την αποστολή αυτή, την υπηρετούμε μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης, EY Ripples, που ξεκίνησε το 2019, και στοχεύει να επηρεάσει θετικά τις ζωές ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως, έως το 2030.

Βασικοί πυλώνες του EY Ripples είναι και (α) η υποστήριξη της επόμενης γενιάς, (β) η υποστήριξη επιχειρηματιών με δράση υψηλού κοινωνικού αντικτύπου, (γ) η συμβολή στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, μέσα από την προστασία και την αναγέννηση του πλανήτη μας, και (δ) η ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές.

Το οικονομικό έτος 2023, μόνο, οι εθελοντικές δράσεις μας στο πλαίσιο του EY Ripples επηρέασαν θετικά συνολικά πάνω από 720.000 ζωές, με τη βοήθεια περίπου 300 ενεργών εθελοντών και εθελοντριών μας στην Ελλάδα.

Έμπνευση για προσφορά

Βασική πηγή έμπνευσης για εμάς, είναι ο ενθουσιασμός και η διάθεση για συμμετοχή των ανθρώπων μας. Μάλιστα, το «Sustainable Tomorrow», αποτελεί «παιδί» διατμηματικής συνεργασίας μεταξύ των Τμημάτων Brand, Marketing & Communications και Talent της EY Ελλάδος, και δημιουργήθηκε από μία εκπεφρασμένη «απαίτηση», θα έλεγα, των ανθρώπων μας, για περισσότερες ευκαιρίες προσφοράς. «Δένει» απόλυτα με το πρόγραμμα EY Ripples, δημιουργώντας, έτσι, πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, αναφέρει ο κ. Σκοπελίτης.

Με τη συνεργασία της Wise Greece

To πρόγραμμα «sustainable tomorrow coffee breaks» της EY πραγματοποιείται με τη συνεργασία της μη-κερδοσκοπικής κίνησης Wise Greece. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε καταφέρει να εμπνεύσουμε χιλιάδες εργαζόμενους εκπαιδεύοντάς τους παράλληλα σε hands on δράσεις που ακολουθούν αυτά τα coffee breaks, μας λέει η κα Μελίνα Ταμπραντζή, ιδρύτρια του Wise Greece. Η ιστορία του κάθε στόχου δημιουργεί ενδιαφέρον και «σπάει» πολλές φορές μύθους ή και στερεότυπα που υπάρχουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr