NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Βότανα, λουλούδια, μέλι και βιωσιμότητα

Βότανα, λουλούδια, μέλι και βιωσιμότητα

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε πόσο καλά γνωρίζουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε και προμηθευόμαστε και δη εκείνα που θα μπορούσαμε να βάλουμε πιο εύκολα κάτω από την ομπρέλα των “τοπικών προϊόντων”.

Εκείνων που προμηθευόμαστε συνήθως όχι από το σουπερμάρκετ αλλά από τα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα στις εκδρομές μας αλλά και από τα delicatessen της πόλης. Το κρασί, το λάδι, το μέλι…

Και για τώρα, ας εστιάσουμε κυρίως στο τελευταίο, βλέποντας νέες ιδέες και πρακτικές που συνδέονται με τη βιώσιμη παραγωγή του καθώς και με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ζώων.

Μέλι και βιωσιμότητα

Στην πραγματικότητα τα γευστικά καλούδια, ανάλογα με την εμπειρία που τυχαίνει να έχει κανείς σε μια πληθώρα αντίστοιχων γευστικών δοκιμών, εμπλουτίζουν την γευστική παλέτα και το νοερό μας ταξίδι στις γεύσεις διάφορων ελληνικών τόπων.

melissafram4.jpg?mtime=20240307212726#asset:466144


Εστιάζοντας, αυτή τη φορά, στο μέλι, ρωτήσαμε περισσότερα τους ειδικούς, την Κατερίνα Κρυώνη και τον Μάνο Κουνάλη, δημιουργούς της Melissafarm με έδρα την Αρχαία Επίδαυρο. Οι δυό τους παράγουν μέλι εδώ κι οκτώ χρόνια ενώ τα τελευταία τέσσερα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, έχοντας κερδίσει 13 διεθνή βραβεία.

Ζώντας και δουλεύοντας με τις μέλισσες, γρήγορα έμαθαν πως εκείνες είναι κατά βάση υπεύθυνες για την επικονίαση των λουλουδιών και των καρπών των δέντρων. Χωρίς εκείνες τα φρούτα και λαχανικά απλά… θα εξαφανιστούν από τη Γη. Και όπως το είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει».

melissafram3.jpg?mtime=20240307212824#asset:466145


Τα τελευταία χρόνια καθώς μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός τους κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύγχρονη γεωργία, το ζευγάρι αναζήτησε έναν νέο, έξυπνο τρόπο ώστε τα προϊόντα που παράγει να αντιγυρίζουν κάποια ωφέλεια στην φύση ως αντιστάθμισμα όσων μας προσφέρει και να συμβάλλουν σε μια πιο υπεύθυνη στάση κατανάλωσης με ευαισθησία ως προς τους φυσικούς πόρους.

Αποφάσισαν λοιπόν να καλλιεργήσουν μελισσοκομικά βότανα και φυτά προσφέροντας στις μέλισσες την τροφή που αγαπούν. Φασκόμηλο, μελισσόχορτο, ματζουράνα, ρίγανη, λεβάντα, δεντρολίβανο, θυμάρι, μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, νερατζιές, θρούμπι, λαδανιά, λιγούστρο, μυρτιά, μουσμουλιά, ρείκι, φλαμουριά, χαρουπιά, τα φυτά και τα βότανα που κυριολεκτικά οι μέλισσες λατρεύουν.

melissa-feam-10.jpg?mtime=20240307213119#asset:466146


Με πολλά από αυτά δημιούργησαν βοτανικά μείγματα, πρόσθεσαν βιοδιασπώμενα φακελάκια μέσα σε ανακυκλώσιμο χάρτινο δοχείο κι επισύναψαν σε εμφανές μέρος της συσκευασίας σπόρους μελισσοκομικών φυτών όπως αγριολούλουδων, λεβάντας, μελισσόχορτου, μαντζουράνας, δεντρολίβανου και θυμαριού για να φυτευτούν σε γλάστρα και βλασταίνοντας να μεταφυτευθούν στον κήπο, στο μπαλκόνι, στην εξοχή προσφέροντας τροφή πίσω στις μέλισσες.

melissafram5.jpg?mtime=20240307213205#asset:466147Oι σπορο-βόμβες της Melissafarm είναι γεμάτες με σπόρους λουλουδιών. Τις πετάμε στο παραμελημένο πάρκο της γειτονιάς μας, στον κήπο μας ακόμη και σε ένα γλαστράκι και περιμένουμε να ανθίσουν 💐🌱 βοηθώντας τις μέλισσες να βρουν εύκολα και παντού φαγητό


Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, έχει περίπλοκη και ποικίλη σύνθεση χάρις στην κατεργασία του από τις μέλισσες και στο γεγονός ότι η γύρη αποτελεί συστατικό του. Έτσι διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, την ανθοφορία, τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και από κυψέλη σε κυψέλη αλλά και από τις προτιμήσεις της κάθε μέλισσας στα λουλούδια.

Και έτσι οι δοκιμές μας και η απόλαυση του μελιού από μικρούς τοπικούς Έλληνες παραγωγούς, μπορεί να είναι ατελείωτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr