NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Food for Thought
ανάγνωση

Η «επιστροφή του ταλέντου» και ποιοι προσλαμβάνουν - αποδοχές και παροχές σήμερα

Η «επιστροφή του ταλέντου» και ποιοι προσλαμβάνουν - αποδοχές και παροχές σήμερα

​Υψηλές αποδοχές, καλό εργασιακό κλίμα, χρήσιμες παροχές, προνόμια - bonus, προοπτικές εξέλιξης, εξωστρέφεια, αποδοχή της διαφορετικότητας, ίσες ευκαιρίες, στροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και σεβασμός στην ισορροπία ανάμεσα σε προσωπικό και επαγγελματικό χρόνο.

Ακούγονται πολλά; Αυτά και αρκετά άλλα ακόμη είναι τα στοιχεία που αναζητούν οι νέοι εργαζόμενοι με ταλέντα και επιτυχημένη προϋπηρεσία. Αρκετοί από αυτούς με παρουσία στο εξωτερικό και περγαμηνές...

Πολλοί από αυτούς γνώρισαν και κατέκτησαν αυτά τα δεδομένα στον εργασιακό τους βίο.

Αναμφίβολα, όσο και αν η νοσταλγία και η προσδοκία για μια ζωή μόνιμα πίσω στην Ελλάδα είναι εύλογη απαιτούνται πια και οι κατάλληλες συνθήκες (έστω και κάπως χαμηλότερες) ώστε να υπάρξει το κατάλληλο δέλεαρ.

Κάποια βήματα έχουν συντελεστεί προς στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι συγκρίσεις ακόμη με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους είναι αδόκιμη.

Ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, είναι το γεγονός ότι περίπου 350.000 από τους 600.000 Έλληνες της «μεγάλης φυγής» - κατά την περίοδο των Μνημονίων - έχουν επιστρέψει. Βέβαια οι προσπάθειες για επαναπατρισμό

Άξιο αναφοράς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι το γεγονός πως 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2023 ήταν σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Κατά γενική ομολογία η τεχνολογία και η πληροφορική αποτελούν τους βασικούς πυλώνες προσέλκυσης νέων εργαζομένων.

Ο αντίλογος βέβαια λέει πως οι μισθοί πχ για έναν προγραμματιστή δεν είναι ανταγωνιστικοί. Αν μπορεί κάποιος, δηλαδή, να εργάζεται στην Ελλάδα για μια εταιρεία από την Γερμανία, την Δανία κλπ με... αποδοχές εξωτερικού...

Πληροφορική: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος...

Πράγματι, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της ManpowerGroup, η Πληροφορική είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νέα στελέχη. Αυτό φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία για τις προοπτικές απασχόλησης:

Ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων για το β΄τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το β' τρίμηνο του 2023.

Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το α' τρίμηνο του 2022. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%.

Την ίδια ώρα, οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας ακολουθούν με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο 25%, ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών στο 17% ενώ Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά έπονται με 12%. Ενώ, μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνονται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Μέτριο κλίμα προσλήψεων

Κατά τα άλλα, για το σύνολο της αγοράς οι προσδοκίες είναι μέτριες για το τρέχον τρίμηνο.

Όπως υπογραμμίζει η έρευνα της ManpowerGroup, οι προοπτικές απασχόλησης έχουν αποδυναμωθεί κατά 6% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τους 525 Έλληνες εργοδότες, το 30% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση ενώ το 47% δεν αναφέρουν καμία αλλαγή. Οι προοπτικές απασχόλησης αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε 6 από τους 9 κλάδους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν μείωση και 1 κλάδος δεν προβλέπει καμία αλλαγή.

Αισιοδοξία στις προθέσεις προσλήψεων στις μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.

Αύξηση αποδοχών, παροχές και ESG στρατηγική

Σημαντικά στοιχεία για την σημερινή κατάσταση παρουσιάζει και τελευταία έρευνα της KPMG, η οποία «σκιαγραφεί» την κατάσταση στην αγορά εργασίας και ειδικότερα σε επίπεδο αποδοχών και παροχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023:

  • Το 92% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, με το ποσοστό των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 4% (διάμεσος)
  • Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2023, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11.6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι, 6 στις 10 επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83%των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την πρόσληψή
  • Τέλος το 93% και 88% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα

Στον αντίποδα, ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών & παροχών τους (για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών, κα).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr