NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Τα C-Level στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα: Στο επίκεντρο ψηφιακός μετασχηματισμός και νέες αγορές

Τα C-Level στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα: Στο επίκεντρο ψηφιακός μετασχηματισμός και νέες αγορές

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο πως παρά τις σημερινές και ποικίλες προκλήσεις στον κόσμο του επιχειρείν, τα ανώτατα στελέχη δηλώνουν αισιόδοξα για το μέλλον. Μάλιστα τα σχετικά ποσοστά φαίνεται να αγγίζουν ιστορικά υψηλά!

Κατά την κρίση των ανθρώπων που ηγούνται στις επιχειρήσεις (C-Level επίπεδο), ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η διεθνής ανάπτυξη αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες τους.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως απαιτούνται περισσότερες ρυθμίσεις και δεοντολογικοί προβληματισμοί στις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεση της η γνωστή ελεγκτική - συμβουλευτική εταιρεία Mazars, 9 στους 10 σχεδόν προσβλέπει σε αύξηση εσόδων και ακόμη περισσότεροι «βλέπουν» θετικές προοπτικές για το 2024. Σύμφωνα με την σχετική έρευνα:

  • Η αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων φτάνει σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, το 89% αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% αναφέρει θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.
  • Οι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής (+37%) και οι τιμές της ενέργειας (+33%) είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2024. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού πρόκειται επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
  • Το 44% των ανώτατων στελεχών δηλώνει «πολύ σίγουρο» ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τους ανωτέρω παράγοντες. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 6% έναντι της Έκθεσης της προηγούμενης χρονιάς
  • Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις αυξήθηκε στο 66% (αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
  • Η διεθνής επέκταση αναδεικνύεται ως βασικός άξονας προτεραιότητας για τα προσεχή χρόνια για το 35% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τα διοικητικά στελέχη για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στον οργανισμό τους δηλώνουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Το 95% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές.
  • Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στην εφαρμογή νέων ή αναθεωρημένων στρατηγικών βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από τα ανώτατα στελέχη στη βιωσιμότητα, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των οργανισμών που επενδύουν σε ενέργειες ESG.
  • Πάνω από το ένα τρίτο των στελεχών (37%) δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν εσωτερική τεχνογνωσία όσον αφορά τα δεδομένα και την υποβολή εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10% πάνω από την προηγούμενη χρονιά).

Μετασχηματισμός, διεθνής επέκταση, βιώσιμη ανάπτυξη και... προσέλκυση νέων ταλέντων

Ο μετασχηματισμός ενός οργανισμού όσον αφορά τα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων παραμένει στην κορυφή της ατζέντας για τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, με το ένα τρίτο (32%) να τον χαρακτηρίζει ως κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα.

Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ωστόσο το 87% των στελεχών δηλώνει ότι έχει προετοιμάσει κατάλληλα τους ανθρώπους του. Όσον αφορά τα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, το 95% των στελεχών πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ή σημαντικό να υπάρχει αυξημένη εποπτεία σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και των υπηρεσιών που βασίζονται σε αυτή.

Αυτή η απαίτηση για περισσότερη ρύθμιση και έλεγχο, δε φαίνεται να επηρεάζει τη θετική στάση των διοικητικών στελεχών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Το 85% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο στον οργανισμό τους και τρεις στους τέσσερις αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη εκφράζουν δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία. Οι μισοί αναμένουν ότι θα αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας στον οργανισμό τους και το 57% από αυτούς δηλώνουν ότι αυτό έχει ήδη συμβεί ή θα συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή είναι η πρώτη χρονιά που η ανάγκη για διεθνή επέκταση εμφανίζεται στην πρώτη τριάδα των στρατηγικών προτεραιοτήτων για το ένα τέταρτο των στελεχών. Σύμφωνα με το 53% των διοικούντων στελεχών, η οργανική ανάπτυξη αναμένεται να είναι σημαντικός μοχλός επέκτασης για το 2024.

Οι κορυφαίοι προορισμοί για διεθνή επέκταση είναι η Κίνα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να εμφανίζουν ισχυρή δυναμική, και ακολουθούν ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Οι προσδοκίες για βιώσιμη ανάπτυξη εξακολουθούν να αυξάνονται σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των οργανισμών συντάσσουν έκθεση βιωσιμότητας ενώ ακόμα περισσότεροι την εντάσσουν στον προϋπολογισμό τους (72%). Σύμφωνα με την έρευνα της Mazars, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η συγκέντρωση και η ποιότητα των δεδομένων εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες προκλήσεις, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η κατανόηση των κανονιστικών ρυθμίσεων με ποσοστό 31% σε σχέση με την Έκθεση της προηγούμενης χρονιάς που ήταν στο 21%. Η ενεργοποίηση νέων κανονισμών, όπως η Οδηγία της ΕΕ για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (Corporate Sustainability Reporting Directive), φαίνεται επίσης να έχει αντίκτυπο, καθώς η πρόκληση της κατανόησης της νομοθεσίας γίνεται περισσότερο αισθητή στην Ευρώπη σε ποσοστό 35%.

Μεταξύ των κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ο παράγοντας που έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη άνοδο, σε όρους σημαντικότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προκλήσεις που εμφανίζονται αναφορικά με τη συλλογή και την ποιότητα των δεδομένων. Επίσης, είναι σαφές ότι μεταξύ των κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης, η συμπερίληψη, αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς για τους οποίους δεν υπάρχει εσωτερική τεχνογνωσία (από 27% σε 37% φέτος).

Ο ανταγωνισμός στην αγορά ταλέντων πρόκειται να συνεχιστεί. Το 44% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να προσλάβει ταλαντούχους επαγγελματίες, ενώ το 30% αναφέρει ότι είναι δυσκολότερο να εξευρεθούν ανώτερα στελέχη με διευρυμένες ικανότητες σε σχέση με το παρελθόν.

Όσον αφορά την προσέλκυση και ανεύρεση προσωπικού, οι επιχειρηματικοί ηγέτες φαίνεται ότι αναζητούν συνεχώς διαδικασίες, στρατηγικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που θα τους εξασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους θα παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα και θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr