NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ελληνικά Ποτά: Έξω... πάμε καλά

Ελληνικά Ποτά: Έξω... πάμε καλά

Το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ έσπασαν το 2023 τα εξαγωγικά μεγέθη του κλάδου της παραγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών σημειώνοντας ικανοποιητική αύξηση.

Παρότι οι εξαγωγές του συνόλου των ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν το 2023 κατά 7% σε σχέση με το 2022, ο κλάδος της ελληνικής ποτοποιίας/αποσταγματοποιίας ξεχώρισε εμφανίζοντας άνοδο των εξαγωγών του κατά 9,4%, ξεπερνώντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, έχοντας ως κινητήρια δύναμη την ποιότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών που φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση και σε διεθνές επίπεδο.

Πολύ πάνω σε αξία από τα προ πανδημίας επίπεδα

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάσθηκε ο ΣΕΑΟΠ, το 2023 η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών ενισχύεται περαιτέρω και ξεπερνά κατά πολύ σε αξία τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το 2022, σημειώθηκε συνολική αύξηση (εντός ΕΕ 27 & σε Τρίτες Χώρες) σε αξία κατά 9,4% (+9,12 εκ. ευρώ σε απόλυτες τιμές).

Σε αντίθεση με την συνολική αξία, οι εξαγωγές σε ποσότητα kg, των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εμφανίζουν πτώση, καταγράφοντας μείωση 5,02% (-2 εκ. κιλά σε απόλυτες τιμές).

Αυξητική καταγράφεται το 2023 και η εξέλιξη της μέσης τιμής μονάδος, ανά εξαγόμενο κιλό ποτού όπου εμφανίζει αύξηση κατά 15,2%.

Σε σύγκριση με την τελευταία 5ετία (2023 vs 2019) ο κλάδος της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, καταγράφει διαχρονική αύξηση των εξαγωγών του, σε αξία κατά +39,3%, αλλά και σε ποσότητα κατά +5,2%.

«Αγκάθι« η μείωση των εξαγωγών προς το Ιράκ

Το 2023 καταγράφηκε, ωστόσο, πτώση του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών προς Τρίτες χώρες, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μείωση των εξαγωγών προς το Ιράκ, όπου την περασμένη χρονιά εφαρμόστηκε ο νόμος περί απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών.

Η αρνητική αυτή μεταβολή, έπληξε ιδιαίτερα τις ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων καθώς το Ιράκ αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και οι επιπτώσεις αυτές μεταφράζονται σε πτώση 22% σε ποσότητα και μείωση 16% σε αξία σε σύγκριση με το 2022.

Οι χώρες της ΕΕ ως βασικοί αγοραστές και το ούζο που πρωταγωνιστεί...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κράτη μέλη της ΕΕ - 27 αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους προορισμούς για τις εξαγωγές των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό 76% σε αξία (ήτοι 80,7 εκατ. ευρώ) και 78% σε ποσότητα (ήτοι 28,4 εκατ. κιλά).

Η Γερμανία εμφανίζεται σταθερά στην πρώτη θέση αποτελώντας βασική χώρα εξαγωγής των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καθώς εκεί κατευθύνεται το 40% σε αξία (42,5 εκατ. ευρώ) και το 45,4% σε ποσότητα (16,5 εκατ. κιλά) της ελληνικής ποτοποιίας.

Δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εξακολουθεί να είναι -παρά την πτώση - το Ιράκ, με αξία εξαγωγών 14,6 εκατ. ευρώ και ποσότητα 5,6 εκατ. κιλά, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με 10 εκατ. ευρώ (καταγράφει αύξηση 25,7% σε αξία), η Ολλανδία με 5 εκατ. ευρώ (με αύξηση 98% σε αξία), η Αυστρία με 3,8 εκατ. ευρώ (με αύξηση 194% σε αξία), η Πολωνία με 3,7 εκατ. ευρώ (καταγράφει πτώση ,1% σε αξία), η Αλβανία με 2,9 εκατ. ευρώ, οι ΗΠΑ με 2,2 εκατ. ευρώ (πτώση 14% σε αξία) και το Ισραήλ με 0,96 εκατ. ευρώ (πτώση 6,6% σε αξία).

Κατά τα άλλα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το ελληνικό ούζο αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών, παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ, επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ.

Το ούζο αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας το 2023 το 58% της αξίας και το 68% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο (≈2% σε αξία και ≈1% σε ποσότητα) του συνόλου των εξαγωγών, καταγράφουν σταθερή άνοδο.


alcohol2024.JPG?mtime=20240409184614#asset:472070


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr