NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

«Πράσινη Μετάβαση»: Και εδώ… οι εργοδότες ψάχνουν ταλέντα

«Πράσινη Μετάβαση»: Και εδώ… οι εργοδότες ψάχνουν ταλέντα

Η συζήτηση για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για εργατικό δυναμικό σε όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας εδώ και αρκετό καιρό πλέον.

Παράγοντες της αγοράς έχουν επισημάνει τα ελλείμματα και τις πιθανές στρεβλώσεις ανά τομέα: Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Από απλούς εργαζόμενους σε εστίαση, οικοδομή, τουρισμό, μέχρι εξειδικευμένα στελέχη στην Πληροφορική. Κάθε κλάδος έχει βέβαια τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες…

Από την εξίσωση δεν θα μπορούσε να λείψει ο παράγοντας Βιωσιμότητα - Πράσινη Μετάβαση. Οι στόχοι άλλωστε έως το 2050 κρίνονται ήδη από πολλούς ιδιαίτερα φιλόδοξοι.

Οι ειδικοί του χώρου παραδέχονται πως η ζήτηση για «πράσινες» δεξιότητες υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά, καθώς οι εργοδότες αναζητούν εξειδικευμένα ταλέντα για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητας.

Πρωταγωνιστούν Ενέργεια, Βιομηχαναία, Κατασκευές, Logistics

Στην κορυφή της ατζέντας όπως είναι ευνόητο βρίσκεται ο κλάδος Ενέργειας και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, καθώς παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και ανάγκη για νέα στελέχη με δεξιότητες. Ακολουθούν Βιομηχανία & Κατασκευές, Operation & Logistics θέσεις και Πληροφορική.

Όπως αναφέρει ειδική έρευνα της ManpowerGroup, είναι χαρακτηριστικό πως το 70% των εργοδοτών προσλαμβάνουν επί του παρόντος ή σχεδιάζουν να προσλάβουν «πράσινα» ταλέντα και άτομα με δεξιότητες βιωσιμότητας.

Ανθρώπινο Δυναμικό: Δεν υπάρχουν άτομα με εξειδίκευση - τι άλλα εμπόδια υπάρχουν

Χαρακτηριστικό της έλλειψηςη που υπάρχει, παρά τη ζήτηση, μόνο 1 στους 8 εργαζόμενους διαθέτει σήμερα περισσότερες από μια «πράσινες» δεξιότητες, προκαλώντας εκθετική έλλειψη, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται σε ένα πλαίσιο περιορισμένου αριθμού ταλέντων.

Βάσει της ίδιας έρευνας, σημαντικά είναι και τα εμπόδια που επιβραδύνουν την πρόοδο: Οι ηγέτες ανέφεραν την εύρεση κατάλληλων υποψηφίων (44%), τη δημιουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων επανεκπαίδευσης (39%) και τον προσδιορισμό μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων (36%) ως τα κορυφαία εμπόδια για την υλοποίηση προγραμμάτων «πράσινων» μεταβάσεων.

Από την άλλη πλευρά, ενώ το 70% των υπαλλήλων γραφείου αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να «αγκαλιάσουν» την «πράσινη» μετάβαση, μόνο το 57% των συνομηλίκων τους εργατοτεχνιτών λένε το ίδιο, προκαλώντας ένα σχετικό σκεπτικισμό.

Άλλες απόψεις ανά γενιά

Άλλη οπτική φαίνεται να υπάρχει επίσης ανά γενιά για το ζήτημα. Ειδικότερα για την Gen Z κρίνεται κάτι σημαντικό. Το 75% των υποψηφίων της Gen Ζ ερευνούν την «πράσινη» φήμη μιας επιχείρησης και σχεδόν οι μισοί (46%) λένε ότι θα επηρεάσει την πιθανότητα επιλογής ενός συγκεκριμένου εργοδότη.

Επίσης, το 66% της Gen Z και το 64% των Millennials πιστεύουν ότι οι προσπάθειες βιωσιμότητας θα ενισχύσουν την εργασία τους, σε σύγκριση με μόλις το 44% των Baby Boomers.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr