NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Σίφνος: Το Κirki/Soil Horizon στα χνάρια της τέχνης που σιγομαγειρεύεται σε αγγεία κεραμικά

Σίφνος: Το Κirki/Soil Horizon στα χνάρια της τέχνης που σιγομαγειρεύεται σε αγγεία κεραμικά

Από το σιφνέικο χώμα, το δυνατό φως του ήλιου, τους εργατικούς τεχνίτες των περίτεχνων κεραμικών αγγείων, τα ολόγιομα με γεύση προϊόντα της γης, τα γαστρονομικά καλούδια και τις ξακουστές συνταγές, ως το σημερινό νησί που μπαίνει στη λίστα με την μνημειώδη τοπολογία υπό άμεση απειλή, πόσα μας χωρίζουν;

Και πόσα υλικά, πόσα κομμάτια μας μένουν να χρησιμοποιήσουμε ώστε σαν πηλός που ακόμα πλάθεται να αφομοιωθεί αρμονικά η κυκλαδίτικη κληρονομιά πριν στεγνώσει στο σήμερα;

Η νομαδική γκαλερί των Κυκλάδων, KIRKI, θα βρεθεί φέτος τον Ιούνιο στη Σίφνο, με την έκθεση Soil Horizon για να διερευνήσει μέσω της σύγχρονης τέχνης την ιστορία και την παράδοση των Κυκλάδων. Να αγγίξει με τρόπο εικαστικό το σημείο της αρμονικής σύνδεσης της σχέσης της αγγειοπλαστικής τέχνης και της ανάπτυξης της γαστρονομίας στο νησί με τη γης, το σιφνέικο τοπίο και την τροφή στο σήμερα.

Η σιφνέικη κληρονομιά μέσα από την έκθεση Soil Horizon

Η παράδοση της Σίφνου στην κεραμική τέχνη κρατά από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο ενώ για την ανάπτυξη της προφανώς και δεν ήταν τυχαία η πλούσια ύπαρξη κοιτασμάτων αργίλου και νερού που είναι πιο δυσεύρετο σε άλλα Κυκλαδονήσια αλλά και φυσικά του χαρακτηριστικά δυνατού ήλιου.

Το νησί για αιώνες τροφοδότησε την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο με κεραμικά σκεύη, ενώ η εκτεταμένη αγγειοπλαστική του παραγωγή συμβάδισε με την ανάπτυξη μιας πλούσιας, εύγευστης τοπικής κουζίνας με υλικά απλά, εποχιακά, ντόπια πιάτα γεμάτα ουσία, μια διατροφή που με τρόπο φαινομενικά απλό, μπορούσε να καλύψει τις γευστικές ανάγκες από κάθε άποψη οδηγώντας στη σχετική επισιτιστική ανεξαρτησία του νησιού.

Τα λαχανικά, τα όσπρια και το φρέσκο ψάρι με την εξέχουσα θέση στο σιφνέικο συνταγολόγιο σιγομαγειρεύονται για αιώνες στον ξυλόφουρνο μέσα σε παραδοσιακά κεραμικά σκεύη.

Μια τέχνη που φτάνει στο σήμερα ακουμπώντας όχι μόνο στη γαστρονομία αλλά και τους Σιφνιούς αγγειοπλάστες που εξασκούν ακόμα την τέχνη του τροχού, δίνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα. Από το απόλυτα minimal ως τις πιο περίτεχνες διακοσμήσεις, τα καθημερινά και χρηστικά είδη εξακολουθούν να μετατρέπουν το σιφνέικο χώμα, σε μικρά ή μεγαλύτερα έργα τέχνης.

Ωστόσο η αυτάρκεια του νησιού είναι που έχει περιοριστεί αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες, αποκαλύπτοντας μια διεθνή τάση που ενθαρρύνει τις εισαγωγές και την προτίμηση προς συγκεκριμένες καλλιέργειες με υψηλή παραγωγικότητα.

KIRKI-2023.-Photo-by-Miranda-Papadopoulou-Image-01.jpg?mtime=20240503141347#asset:477499


Και εδώ είναι που η νομαδική γκαλερί, KIRKI, που επιμελείται η ομάδα του HEKATE, με τις Ντομινίκ Σύλβια Λώρεν, Βάσω Παπαδοπούλου και Αριστέα Ρέλλου στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης Soil Horizon, θα διερευνήσει την ευαλωτότητα του τόπου. Αλλά και τα σημεία της νομοτελειακής του σύνδεσης με την επισιτιστική ασφάλεια, την κυκλική οικονομία, την βιοποικιλότητα και την βιωσιμότητα της πρωτογενούς παραγωγής γενικότερα στο Αιγαίο.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης και ιδρύτριες της KIRKI, είπαν σχετικά με την έκθεση: “Η Σίφνος είναι ένας τόπος εξαιρετικού ενδιαφέροντος… μας ενδιέφερε να μελετήσουμε το πώς η δημοφιλία της και οι νέες πολεοδομικές απαιτήσεις επιδρούν στην πρωτογενή παραγωγή και την επισιτιστική ελευθερία. Οι παρεμβάσεις των καλλιτεχνών θα αναλύσουν το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο, ψάχνοντας λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες.

KIRKI-2023.-Photo-by-Miranda-Papadopoulou-Image-02.jpg?mtime=20240503141816#asset:477501


Οι 9 συμμετέχοντες καλλιτέχνες της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιάσουν έργα βίντεο, γλυπτικής, εγκατάστασης, ζωγραφικής και περφόρμανς που εμβαθύνουν στους περιβαλλοντικούς και γεωγραφικούς παράγοντες που διέπουν τη σύνδεση τοπίου και σίτισης.

Συμμετέχουν οι: Alma Berrow, Alicja Biała, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ayla Dmyterko, Futurefarmers, Hypercomf, Rindon Johnson, Pia Ortuño και ο Νίκος Χανδόλιας (FMDB).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα πλαίσια της έκθεσης θα προβληθεί η σειρά ντοκιμαντέρ “Βίντεο πορτρέτα: Αγγειοπλάστες” της ομάδας Archipelago Network (Δίκτυο Αρχιπέλαγος). Συνδέοντας πλάνα παρατήρησης, αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, η σειρά περιλαμβάνει δεκατρία βιντεο-πoρτρέτα που απεικονίζουν τις ιστορίες πολλών γενεών και τη σημερινή δραστηριότητα ισάριθμων ενεργών εργαστηρίων αγγειοπλαστικής στη Σίφνο.

Οι αγγειοπλάστες που περιλαμβάνονται στη σειρά ντοκιμαντέρ είναι οι: Γιάννης Αποστολίδης, Γιάννης και Αντώνης Ατσόνιος, Γεώργιος Ατσόνιος, Βασίλης Δεπάστας, Κώστας Δεπάστας, Γιώργος Εξυλζές, Αντώνης Κ. Καλογήρου, Αντώνης Ζ. Καλογήρου, Νίκος και Γιάννης Λεμπέσης, Αλέξανδρος Λεμονής, Φρατζέσκος Λεμονής, Γιάννης Ναρλής, και Γιάννης Ποδότας.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Παλαιό Σχολείο Κάστρου, Κάστρο, Σίφνος 840 03

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

15 - 30 Ιουνίου 2024

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Finissage και Περφόρμανς: Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr