NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Marketing
ανάγνωση

10 tips για επιτυχημένο personal branding! Πόσο καλά κάνεις το branding του εαυτού σου;

10 tips για επιτυχημένο personal branding! Πόσο καλά κάνεις το branding του εαυτού σου;

Αν ψάξω για σένα στα social media τι άποψη θα διαμορφώσω; Αν ρωτούσα κάποιον που συνεργάζεται μαζί σου τι γνώμη έχει για σένα, τι θα μου έλεγε; Το ύφος που μιλάς, που γράφεις, που ντύνεσαι, που προσεγγίζεις κόσμο, συμβαδίζουν με το style, το επάγγελμα & την εικόνα σου;

Ναι, αυτό είναι το personal branding & είναι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια σου στην εποχή της διαρκούς εξειδίκευσης & της πλήρους μεταλλασσόμενης digital εποχής.

Σε μερικά χρόνια αυτός που θα επικοινωνεί γρηγορότερα, σωστότερα & καλύτερα τον εαυτό του θα είναι winner. 

Winner σε εικόνα, σε φήμη, σε ROI.

To branding είναι αυτό που προκαλεί συναίσθημα και εξιτάρει το μυαλό των ανθρώπων, είναι η αίσθηση του ποιος είσαι, τι πρεσβεύεις, ποιος θα'θελες να είσαι και πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Branding είναι η αέναη μακροχρόνια διαδικασία για να αποκτηθεί φήμη, για να υπάρξει πιστότητα πελατών και για να καθιερωθεί ισχυρά μια εταιρία στο μυαλό και στις καρδιές των καταναλωτών/χρηστών.

Το personal branding όμως είναι το πώς "πλασάρεις" εσύ τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει προϊόν, το προϊόν είσαι εσύ.

Κι όσο καλύτερα επικοινωνήσεις το "πακέτο" σου, τόσο ευκολότερα θα διαφοροποιηθείς απ'τον ανταγωνιστή σου.

Και το πακέτο δεν έχει μόνο περιεχόμενο αλλά και περιτύλιγμα.

Η προσωπικότητά σου, ο χαρακτήρας σου, οι δεξιότητές σου, η μόρφωσή σου και η παιδεία σου δεν είναι πανάκεια.

Το διαφορετικό περιτύλιγμα στο δώρο είναι αυτό που ξεχωρίζει, που δημιουργεί αίσθηση, εντύπωση & επιθυμία.

Και σ' αυτό το περιτύλιγμα πρέπει να επικεντρωθείς αν θέλεις να δώσεις υπεραξία στον εαυτό σου.

Θα πρέπει να γίνεις ambassador του εαυτού σου. Θα πρέπει να "πουλήσεις" πολύ έξυπνα τον εαυτό σου.

Τι εικόνα μεταδίδεις; Τι μηνύματα προωθείς; Πώς αλληλεπιδρούν οι άλλοι μαζί σου; Τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα;

Παράθεση - epixeiro.gr

Το personal branding όμως είναι το πώς "πλασάρεις" εσύ τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει προϊόν, το προϊόν είσαι εσύ

10 tips για επιτυχημένο personal branding!

#1 Εξειδίκευση, εξειδίκευση, εξειδίκευση. Γίνε ο ένας που κάνεις κάτι πάρα πολύ καλά κι όχι αυτός που κάνει τα ίδια με όλους τους συναδέλφους/ανταγωνιστές σου. Είναι εντυπωσιακή η πλήρης μεταστροφή στη business εξειδίκευση. Δεν αρκεί να είσαι γιατρός, ούτε γιατρός δερματολόγος. Γίνε δερματολόγος στην laser επεμβατική δερματολογία. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

#2 Communication skills.  Η στρατηγική επικοινωνίας σου είναι το Α και το Ω για την προώθηση του εαυτού σου. Αν δεν αναπτύξεις επικοινωνιακές δεξιότητες, δε μπορείς να πας μακριά. Επικοινωνία & branding είναι όσα λες, όσα δε λες, όσα κάνεις και όσα δεν κάνεις. Το που μιλάς, σε ποιούς, με τι ύφος, με τι στήσιμο, αν χρησιμοποιείς τη γλώσσα του σώματος, αν έχεις humor & τι συνολική εικόνα δίνεις. Δεν αρκεί να έχεις γνώσεις, ούτε να χειρίζεσαι σωστά τη γλώσσα. Πρέπει να γίνεις ένα πολυεργαλείο προβολής-επικοινωνίας-προώθησης που κανείς δε θα μπορεί να σου αντισταθεί ως επαγγελματίας.

#3 Φτιάξε marketing πλάνο για τον εαυτό σου. Γράψε ένα overview του ποιος είσαι, τι κάνεις, τι target group στοχεύεις, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου, ποιοι είναι οι στόχοι σου, το όραμά σου, τα κανάλια επικοινωνίας σου, η στρατηγική σου & όλα εκείνα που συνθέτουν ένα αξιοπρεπές marketing plan ενός brand - μόνο που τώρα το brand είσαι εσύ!

#4 Φτιάξε ένα teaser video ενός λεπτού. Αν μέσα σε 60'' κατορθώσεις να πεις ποιος είσαι, τι διαφορετικό κάνεις, να πείσεις με το βλέμμα και το ύφος σου, να εμπνεύσεις σιγουριά και αξιοπιστία, τότε ναι, κάτι κάνεις  σωστά. Αν ντρέπεσαι, αν φοβάσαι την αποτυχία, αν απογοητεύεσαι ή αν σου φαίνεται πολύ προχωρημένο, καλύτερα να μείνεις έξω από το personal branding γιατί σίγουρα κάποιος άλλος θα το κάνει και σίγουρα καλύτερα από σένα. Το personal branding δεν είναι για όλους, ούτε μπορούν όλοι να το υποστηρίξουν.

#5 PR. Κλασικός, αξεπέραστος κι απαραίτητος τρόπος για personal branding. Οι ιδανικές γνωριμίες και οι φίλοι σου είναι οι πελάτες που θα μιλήσουν για σένα σε άλλους & θα χτίσεις μαζί τους μακροχρόνιες σχέσεις. Το PR δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται ειδικά skills, υπομονή κι επιμονή για να έχει αποτέλεσμα. Στο PR δεν πουλάς, προβάλλεσαι. Δεν απαιτείς, χτίζεις. Δε ζητάς, συνομιλείς. Και για να τα κάνεις αυτά, αντιλαμβάνεσαι πως δεν παίζουν τόσο ρόλο οι γνώσεις σου, αλλά παθιασμένη προσωπικότητά σου. Το'χεις;

#6 Πρόσφερε! Πρόσφερε το χρόνο σου, την υπηρεσία σου, το consulting σου. Δωρεάν. Έστω για μια φορά κάνε το δωρεάν και θα δεις πως θα εκτιμηθεί. Ο κόσμος αποζητά προσωποποιημένες επικοινωνίες και θέλει να αισθάνεται πως είναι μοναδικός για σένα. Αν όντως είναι, δώσε υπεραξία και δημιούργησε μια προσωπική σχέση που θα δεις πως θα αποτγειώσει την εικόνα σου.

#7 Βρες το USP σου. Το Unique Selling Proposition του εαυτού σου θα σε διαφοροποιήσει όσο δε φαντάζεσαι έναντι των ανταγωνιστών. Μόλις το βρεις, πρέπει να το επικοινωνείς, να το λες, να το γράφεις, να το προωθείς και να το πιστέψεις όσο κανείς αν θέλεις να πιστέψουν και οι άλλοι σε σένα. Αυτό που πλασάρεις, αυτό είσαι για τους άλλους. Εκμεταλλεύσου το.

#8 Το personal branding γίνεται digital.  Χρειάζεται αναγκαία συμμετοχή, διάδραση, απόψεις, σχόλια. Με τους πελάτες/κοινό σου είστε συμμέτοχοι. Αν δεν τους δώσεις το βήμα για έκφραση και σχολιασμό, δε θα μάθεια ποτέ τι πιστεύουν για όσα κάνεις, λες ή επικοινωνείς. Κι αν δε μάθεις, κινδυνεύεις να γίνουν για σένα αρνητικοί womers.  Και για να μάθεις, χρειάζεσαι εργαλεία. Digital εργαλεία. Χρειάζεσαι website, blog, social media, & καλή στρατηγική για να μπορέσεις όχι απλά να υπάρξεις αλλά να παραμείνεις.

#9 Πες πάντα την αλήθεια.  Ό,τι κι αν κάνεις, όποιος κι αν είσαι, ας είσαι αυθεντικός. Κάνε μια SWOT analysis του εαυτού σου & δέξου απροκάλυπτα τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές σου. Το να μιλάς αληθινά και να αναγνωρίζεις τι είσαι & τι δεν είσαι, δείχνουν στρατηγική επίγνωση των χαρακτηριστικών σου, τα οποία καθορίζουν την πορεία δράσης σου. So, be authentic!

#10 Στόχος του personal branding είναι η φήμη και η αξιοπιστία του εαυτού σου.  Δε χρειάζεσαι απλά branding, αλλά ηγετικό branding... και για να το πετύχεις θα πρέπει να βάλεις σε αρμονία τη γνώση και το συναίσθημά σου. Θα πρέπει να εκπέμπεις αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ασφάλεια & επιτυχία. Μόνο όταν θεωρήσεις εσύ ηγέτη τον εαυτό σου, θα το κάνεις προβολή και στους άλλους.

Είσαι έτοιμος για δυνατό personal branding; Κι άν δεν είσαι, υπάρχουμε κι εμείς εδώ που κάνουμε αυτή τη δουλειά για να σε βοηθήσουμε!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr