NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επενδύσεις και το 2025 παρά την κρίση: Συμφωνημένα deals, προκλήσεις και προοπτικές

Επενδύσεις και το 2025 παρά την κρίση: Συμφωνημένα deals, προκλήσεις και προοπτικές

Κάτι έχει αλλάξει όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα μετά τα χρόνια της κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τελευταία επίσημα στοιχεία. Το σκηνικό σήμερα σε διεθνές επίπεδο χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τους δασμούς, οι προοπτικές όμως για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις το 2025 παραμένουν αισιόδοξες.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει αυξημένο, καθώς τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν το 2024 άγγιξαν τα 20,7 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. το 2023.

Οι προοπτικές για νέες ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις το 2025 παραμένουν ισχυρές, παρά την εν εξελίξει αναταραχή λόγω δασμών ανά την υφήλιο.

Η ελληνική οικονομία άλλωστε είχε βιώσει συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η δυναμική του «ελατηρίου» φαίνεται πως διατηρείται ακόμη για την χώρα μας στον τομέα αυτό.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση της PwC και τις εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών της, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η χρονιά έχει ξεκινήσει ήδη με σημαντικά "εφόδια" για την επίτευξη εξίσου (αν όχι υψηλότερων) σημαντικών επιτευγμάτων σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ισχυρές προοπτικές, επιμέρους λεπτομέρειες που δίνουν αισιοδοξία

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC, υπάρχουν ήδη ορατές συναλλαγές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,4 δισ. αφορούν ιδιωτικοποιήσεις!

«Το 2024 ήταν μια χρονιά-πρόκληση, ενώ το ίδιο αναμένεται και για το 2025, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την επιβολή εμπορικών δασμών. Ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν θετικές και η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2025 θα είναι μια θετική χρονιά. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις που θα μπορούσαν να ανακόψουν αυτή την πορεία», υπογραμμίζει ο Θανάσης Πανόπουλος, Head of Deals, PwC Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, μεγάλες φαίνεται να είναι οι προοπτικές σε ενεργειακή μετάβαση, τεχνολογία, τρόφιμα και φαρμακευτικές το 2025, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα προσφέρονται μεγαλύτερες δυνατότητες προσέλκυσης επενδυτών: μέσω του Χρηματιστηρίου, τραπεζικής χρηματοδότησης και έκδοσης εταιρικών ομολόγων

Σε επιμέρους στοιχεία για την πορεία των επενδύσεων το 2025 υπάρχουν σημεία που δικαιολογούν την μεγαλύτερη αισιοδοξία:

Για παράδειγμα, ο κλάδος της Ναυτιλίας που δεν φημίζονταν για συγχωνεύσεις - εξαγορές (παρά μόνο οι αγοραπωλησίες πλοίων) αλλάζει:

Όπως τονίζει ο Γιώργος Μακρυπίδης, Deals Partner – Head of M&A της PwC Ελλάδας, ο κλάδος οδεύει σε ομοειδείς στόλους και πιο αυστηρό regulation, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Όπως εκτιμά το 2025, θα «θα μιλάμε για έναν αριθμό συναλλαγών στην ελληνική ναυτιλία που δεν έχουμε ξαναδεί».

Μια άλλη περίπτωση είναι η Εκπαίδευση, καθώς ο νόμος νόμος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αυξημένη επενδυτική κινητικότητα στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο το 2024 υπήρξαν 4 σημαντικές συμφωνίες.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, όπως τονίστηκε η ελληνική αγορά ποτέ δεν θα είναι αρκετή για τους εγχώριους ομίλους. Υπάρχουν κεφάλαια και δυνατότητες και αναμένεται να υπάρξουν νέες συμφωνίες (και με start ups που θα είναι ικανές να προσδίδουν υπεραξία στις τραπεζικές υπηρεσίες. Σημαντικές εξελίξεις και αναδιάταξη του σκηνικού αναμένεται να φέρει και το επικείμενο deal Πειραιώς - Εθνικής Ασφαλιστικής.

PwC2_250408_170315.jpg?mtime=20250408170315#asset:538830


Το βλέμμα στα deals του 2025

Αμείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναλλαγές E&Σ και το 2025, με υπογεγραμμένες ή ορατές συναλλαγές άνω των €7,5 δισ., εκ των οποίων €1,4 δισ. αφορούν ιδιωτικοποιήσεις. Πιο αναλυτικά:

Χρημ/κές Υπηρεσίες

Εντός του 2025, η Eurobank ολοκλήρωσε την πώληση ποσοστού 8,6% της Demetra Holdings στη Logicom Services έναντι τιμήματος €26,6 εκ. Επιπλέον αναμένεται η Eurobank να αποκτήσει το συμφωνημένο ποσοστό των 37,5% επί της Hellenic Bank έναντι €736 εκ. όπως και η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς για περίπου €540εκ.

Ακόμα, έπεται η 100% απόκτηση της CNP Cyprus Insurance Holdings για το ποσό των €182 εκ., θυγατρική της CNP Assurances. Ακόμα, η UniCredit θα αποκτήσει το 51%της AlphaLife Insurance Company, σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής προϊόντων, ενώ η Alpha Bank θα αποκτήσει το 100%της Flexfin με σκοπό τη συγχώνευσή της με την ABC Factors. Για την εξαγορά της EFG του Ομίλου Λάτση υπάρχει ενδιαφέρον από την Julius Baer αλλά και από την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin.

Ναυτιλία

Εντός του έτους αναμένεται η εξαγορά της πλοιοκτήτριας εταιρείας Altera Shuttle Tankers (AST) από την Maistros Shiptrade Ltd, συνδεδεμένη με τον ελληνικό όμιλο Angelicoussis, έναντι τιμήματος περίπου €627 εκ.

Υγεία

Ανακοινώθηκε η εξαγορά του 60%της Hellenic Healthcare Group από την ΡureHealth Holding PJSC έναντι τιμήματος €1,3 δισ.

ΑΠΕ

Τον Φεβρουάριο του 2025 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 50% της Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως, θυγατρικής της Τέρνα Ενεργειακή, που έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου ισχύος 400 MW από την MORE. Εντός του έτους αναμένονται η πώληση τεσσάρων φ/β πάρκων στη Ρουμανία από την Μυτιληναίος Α.Ε. στην HELLENiQ Renewables αλλά και η πώληση 67ΜW αιολικών και φ/β πάρκων σε λειτουργία και 1.7GW υπό ανάπτυξη, κυρίως αιολικών στη Κρήτη από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά στη ΔΕΗ έναντι τιμήματος €217 εκ.

Αναμένεται ακόμα η συνεργασία των ομίλων ΔΕΗ και Metlen Energy & Metals για την ανάπτυξη φ/β χαρτοφυλακίου έως 2.000MW σε 4 χώρες έναντι τιμήματος κοντά στα €2 δισ., η απόκτηση χαρτοφυλακίου 780MW φ/β συστημάτων της Faria Renewables από την ib vogt, και έπεται η απόκτηση του υπόλοιπου 30%της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.

Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία

Τον Ιανουάριο του 2025 η Quality and Reliability απέκτησε το 60%της Systecom έναντι €1,5 εκ. και η Quest το 70%της Μπερνουμπή σε συναλλαγή ύψους €26 εκ. Τον Φεβρουάριο η GAIN Consulting απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στην Performance Technologies. Μέσα στο έτος αναμένεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της BDS Vending από την Ιρλανδική θυγατρική της Coca Cola HBC, η απόκτηση της Telekom Romania Mobile του ομίλου ΟΤΕ από την West Network Invest, όπως επίσης και η εξαγορά του 51%της Greek Informatics από θυγατρική της Medicon Hellas. Τέλος αναμένεται το 2025 η αγορά του περιοδικού Time από τον όμιλο Antenna, όπως επίσης το fund CVC Capital Partners αναμένεται να εξαγοράσει ισχυρό μειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία Cloudevo.

Εκπαίδευση

Eν αναμονή των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων, πρόκειται να κλείσει εντός του έτους η τελική συμφωνία για την απόκτηση του 100% του ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ /ΔΕΛΤΑ 360 από την BC Partners, μέσω του Ομίλου Alphabet Education.

Κατασκευές

Ο Όμιλος AKTOR ολοκλήρωσε στις αρχές του έτους με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους €200 εκ., με συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών. Παράλληλα, ο Όμιλος AKTOR προχωρά στην εξαγορά ποσοστού 50,1%της εταιρείας ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ.

Ακίνητη Περιουσία

Tον Ιανουάριο του 2025 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας ΜΙΛΟΡΑ Μ.Α.Ε. και μέσω αυτής το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας €600 εκ. από την AKTOR, ιδιοκτησίας της Prodea Investments. Εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας στη συνδεδεμένη RB Holding για αγορά του 38,79% των μετοχών της REDS A.E. από την εταιρεία Ελλάκτωρ, έναντι τιμήματος €60,1 εκ. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2025 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Greenhill Voula Estates Α.Ε. από την Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. έναντι τιμήματος €0,7 εκ.

Τρόφιμα & Ποτά

Η IDEAL Holdings προχώρησε σε συμφωνία με τη Frozen Holdings και ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% της εταιρείας ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Α.Ε., με το τίμημα που ανέρχεται στα €130,0 εκ. Στις αρχές Ιανουαρίου η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας Κάμπος Χίου Βιομηχανία Χυμών & Αναψυκτικών Α.Ε. Ακόμα, η Premia Properties εξαγόρασε την Σέμελη Οινοποιητική Α.Ε. για €10,6 εκ. Επιπλέον, η Core Innovations, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας καφέ Taresso Artisan Coffee Roasters. Τέλος, αναμένεται η εξαγορά ποσοστού 60% της αλυσίδας εστίασης Jackaroo από τη Vivartia.

Βιομηχανία

O Όμιλος Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά του υπόλοιπου 50%του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής θυγατρικής της, Ubatt GmbH, ενώ τον Ιανουάριο του 2025 απέκτησε το 51%της Lehmann Marine GmbH, μέλους της Höpen GmbH. Μέσα στο 2025 αναμένεται η πώληση της εταιρείας Avramar από τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge. Η Τheon Ιnternational PLC θα προχωρήσει στην απόκτηση του 60% της Harder Digital Group, σε μια επένδυση ύψους €34 εκ. Επίσης, μέσα στο β’ εξάμηνο του 2025 η Frigoglass Α.Β.Ε.Ε. αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά των εταιρειών Provisiona Iberia SL. και Serlusa Refrigerantes LDA. Η ΙΟΝ προχωρά στην εξαγορά της βουλγάρικης εταιρείας Interion Α.Ε. έναντι €10 εκ. και εταιρεία Hellenic Quality Foods Α.Ε. θα αποκτήσει μέσα στο 2025 το υπόλοιπο 2,4% της εταιρείας Vis Containers Manufacturing Α.Ε.

Ενέργεια

Εντός του έτους αναμένεται η εξαγορά του 50% της Elpedison από την Helleniq Energy έναντι τιμήματος περίπου €164 εκ.

Αναψυχή

H Prodea Investments γνωστοποίησε ότι θα αποκτήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 το 20% της εταιρείας Mediterranean Hospitality Ventures PLC, έναντι τιμήματος €92,4 εκ. Επίσης, στις αρχές Φλεβάρη ανακοινώθηκε η εξαγορά του 35%της εταιρείας Dream Workers από διεθνές επενδυτικό σχήμα, όπως επίσης και η εξαγορά του 51%της Novibet από την Allwyn για €217 εκ.

Υποδομές

Εντός του έτους η Latsco Family αναμένεται να εξαγοράσει το 10% της Αττικής Οδού από την ΓΕΚ Τέρνα, με το τίμημα να εκτιμάται σε περίπου €77 εκ.

Λιανική

Εντός του α’ εξαμήνου του 2025 αναμένεται και η ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων της Foot Locker σε Ελλάδα και Ρουμανία από τον Όμιλο Φουρλή. Στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε η εξαγορά της εταιρείας Invicta Εμπορική Ε.Ε. από τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ.

Ιδιωτικοποιήσεις

Εντός του πρώτου τετραμήνου του 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects, με τη δεσμευτική προσφορά να ανέρχεται σε €1,35 δισ.

Μεταφορές

H General Logistics Services αναμένεται να αγοράσει (call option) το 2025 ή το 2026 το υπόλοιπο 80%των μετοχών της ACS από τον Όμιλο Quest, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους €296 εκ. Η Kosmocar Α.Ε. ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς της MAN Hellas Truck & Bus A.E. Τέλος η ολλανδική LeonidsPort B.V. απέκτησε στις αρχές του χρόνου το 2,6%του ΟΛΘ.

stournaras2025_250408_134252.jpg?mtime=20250408134252#asset:538758


ΤτΕ: Σημαντικές επενδύσεις από το 2019... με διαφορετικό μείγμα έναντι παλαιότερων ετών

Από το 2019 και μετά οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει ισχυρή άνοδο, καλύπτοντας μέρος του σημαντικού επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αναφέρει η ΤτΕ στην τελευταία Έκθεση της για το 2024, υπογραμμίζοντας τα οφέλη και τις προοπτικές που δίνουν οι διαφορετικού μείγματος επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε συνολικά κατά περίπου 60% το 2024 έναντι του 2019, ενώ αντίθετα στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε οριακή μείωση (-0,4%).

Ως αποτέλεσμα, η συμβολή των επενδύσεων στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης υπερβαίνει σημαντικά το μέσο όρο της ευρωζώνης, φθάνοντας μεταπανδημικά κατά μέσο όρο τις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες (ποσ. μον.), έναντι μόλις 0,3 ποσ. μον. στην ευρωζώνη. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ποιοτική βελτίωση της σύνθεσης των επενδύσεων.

Ειδικότερα, πριν από την κρίση χρέους σχεδόν οι μισές ιδιωτικές επενδύσεις αφορούσαν την κατασκευή κατοικιών, ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις παρέμεναν ανεπαρκείς, περιορίζοντας τις προοπτικές της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Σήμερα όμως η εικόνα έχει αντιστραφεί: τα 4/5 των ιδιωτικών επενδύσεων κατευθύνονται σε παραγωγικό κεφάλαιο και το υπόλοιπο 1/5 σε κατοικίες.

Η τάση αυτή, εφόσον διατηρηθεί και συνοδευθεί από περαιτέρω αύξηση του όγκου των συνολικών επενδύσεων, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr