Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Μια βόλτα στα αγαπημένα μας μουσεία
17/05/2025 | 08:00
07/08/2025 | 09:10
Όπως κάθε χρόνο, τέτοια μέρα ενημερωνόμαστε για τις εκθέσεις και τις δράσεις με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία που γιορτάζουν την ημέρα που τους είναι αφιερωμένη αλλά και την ουσία τους στο σήμερα.
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή» καθώς τα μουσεία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και να δημιουργήσουν σύγχρονες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό.
Να οραματιστούν νέους τρόπους διατήρησης και να εμβάθυνσης στην πολιτιστική μας ταυτότητα, και την υλική και άυλη κληρονομιά ενσωματώνοντας κομμάτια από τις νέες τεχνολογίες αλλά και τις δημογραφικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές μεταβολές.

Φέτος το ελληνικό τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο το Μουσείο Ηρακλειδών, καθώς συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη, την ιστορική διάσταση με την καινοτομία, προσφέροντας γνώση και ψυχαγωγία με απήχηση σε όλες τις ηλικίες και η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαΐου, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ηρακλειδών στο 16 της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο.
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν τις μόνιμες εκθέσεις και να γνωρίσουν τα αντικείμενα μέσα από ξεχωριστές δράσεις και αφηγήσεις με ελεύθερη είσοδο.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η καλαθοπλεκτική και η κατασκευή ενός πανεριού με την παραδοσιακή τεχνική της καλαθοπλεκτικής στο χωριό Βωλάξ της Τήνου αλλά και η ύφανση σε κάθετο αργαλειό με αρχαίες τεχνικές ύφανσης που χρησιμοποιούνταν στις Κυκλάδες που θα παρουσιάζονται ζωντανά στους χώρους του μουσείου.
Επίσης θα συμμετέχουν σε αφήγησεις ιστοριών αφιερωμένες στον πολιτισμό και την προφορική ιστορία των Κυκλάδων και θα παρακολουθήσουν προβολές που αφορούν την Πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κυκλαδικής κληρονομιάς. Οι προβολές έχουν στόχο να αναδείξουν ενέργειες, όπως η καταγραφή μαρτυριών των γηραιών κατοίκων της Αμοργού, η τεκμηρίωση των πατροπαράδοτων πρακτικών διαχείρισης νερού στην Άνδρο και η καταγραφή των παραδοσιακών οργανοπαιχτών και μουσικών της Κέας.
Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του Μουσείου για τις 18 Μαΐου.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης
Την Κυριακή 18 Μαΐου, το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, όπως και το εστιατόριο.
Το Μουσείο θα εγκαινιάσει τις παρουσιάσεις της έκθεσης Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures καθώς οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα παρουσιάσουν πρωτότυπα αρχαία αντικείμενα από τη Μεσοποταμία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε έναν διάλογο με μια σειρά σύγχρονων έργων του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιρακινοαμερικανού καλλιτέχνη Michael Rakowitz.
Μέσα από την περιήγησή τους στην έκθεση, οι επισκέπτες θα «βιώσουν» θα αναλογιστούν τον ρόλο των μουσείων ως κιβωτών της ανθρώπινης ιστορίας, πηγής κατανόησης του παρελθόντος και παράγοντα διαμόρφωσης του μέλλοντος.
Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.
Στα Μουσεία του MOMus
Στα Μουσεία του MOMus στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, το πρόγραμμα ξεκινάει με τα Open Studios ΙΙ και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης να ανοίγουν τις πόρτες τους δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσει δημιουργικούς κόσμους στον χώρο και τη στιγμή της διαμόρφωσής τους.
Και φυσικά την Κυριακή 18 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία, τις εναλλακτικές ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις όπως στην έκθεση «a Cabinet of Curiosities» και τις πρωτότυπες εκπαιδευτικές προτάσεις-καλέσματα για μικρά παιδιά και ενήλικες, μεταξύ των οποίων έναν δημιουργικό περίπατο στη ΔΕΘ και την αυλή του Μουσείου, δίπλαστα γλυπτά του Φιλόλαου και του Κουλεντιανού, δημιουργώντας ανοιξιάτικα στεφάνια, ακούγοντας μουσική και τρώγοντας kολατσιό.
Δeίτε αναλυτικά το πρόγραμμα του MOMus σε όλους τους χώρους του, εδώ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει και αυτό με μια σειρά μοναδικών εκδηλώσεων.
Στην Αίθουσα του Βωμού του Μουσείου στις 17:00 ακούμε την καμεράτα του Μουσικού Σχολείου Αθήνας και το σύνολο αρχαίας ελληνικής λύρας Μουσικού Σχολείου Αθήνας, ενώ στο Αίθριο του Μουσείου στις 18:00 ακόμα το σύνολο πνευστών Μουσικού Σχολείου Αθήνας με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες του μουσείου και στους συμμετέχοντες στις δράσεις.
Στο ΕΜΣΤ
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γίνεται «σημείο συνάντησης», συμπερίληψης και συνδημιουργίας σε συνεργασία με την Off Stream. To κοινό με και χωρίς αισθητηριακές βλάβες καλείται να ανακαλύψει πολυαισθητηριακά ένα επιλεγμένο έργο τέχνης του Μουσείου και να συν-δημιουργήσει την περιγραφή του
Δείτε περισσότερα εδώ

Στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 φιλοξενώντας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη παρουσία του κύκλου συναυλιών «Μουσικοί Περίπατοι».
Πρόκειται για την εκδήλωση με τίτλο «Πέρασμα στον Παράδεισο», από τριμελές σύνολο που απαρτίζεται από βιολί, κόρνο και πιάνο.
Ηλεκτρονική κράτηση μέσα από το site του Μουσείου, Ώρα 16.00-17.00
Στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής οι αγωνιστές της Επανάστασης παρουσιάζονται ως φιγούρες του θεάτρου σκιών.
Η δράση περιλαμβάνει αρχικά μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του θεάτρου σκιών και της κατασκευής μιας επαγγελματικής φιγούρας, από τον δημιουργό Θανάση Τζοΐτη. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα κατασκευάσουν δικές τους φιγούρες, με την καθοδήγησή του και σε συνεργασία με τις επιμελήτριες του ΕΙΜ Κωνσταντίνα Καλαϊντζή, Άννα Κάνδια και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου.

Απαιτείται κράτηση στο 210 3222266 (εσωτ. 109)
Στην Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας
Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας καλεί παλιότερους και νεότερους ερευνητές, που μελέτησαν ενδυματολογικά τεκμήρια των συλλογών του ή εκπόνησαν ερευνητικά προγράμματα για λογαριασμό του, σε μια συνομιλία στρογγυλής τράπεζας
Δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακά εδώ
Δήλωση συμμετοχής στο info@costume.gr, Ώρα 11.00
Σχολιάστε