Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις Επιχειρήσεις: «Σχέδια επί χάρτου» για την ώρα

Αν και βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συζήτησης και ενδιαφέροντος στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο - μιας και αποτελεί τον νο1 παράγοντα μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα - ακόμη φαίνεται πως δεν μπορεί να ενσωματωθεί - υιοθετηθεί πλήρως από τις επιχειρήσεις.
Ο λόγος για την "περιβόητη" Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία έρχεται να επαναπροσδιορίσει ότι ξέραμε σε κάθε έκφανση και δραστηριότητα, ειδικά όταν μιλάμε για εταιρείες, ανθρώπινο δυναμικό, παραγωγή, εσωτερικές λειτουργίες και διαδικασίες.
Κι όμως σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Adecco, μόλις το 10% των ηγετών σε C-suite δηλώνουν ότι η εταιρεία τους είναι έτοιμη για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η πρόκληση της προσαρμογής χωρίς καθοδήγηση
Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι οι εταιρείες περιμένουν από τους εργαζομένους τους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους... από μόνοι τους. Το 60% των ηγετών δηλώνει ότι αναμένει από το προσωπικό του να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, την ώρα που το 34% δεν έχει καν θεσπίσει πολιτική χρήσης AI στο εργασιακό περιβάλλον. Ακόμη και οι ίδιοι οι ηγέτες δεν δίνουν το παράδειγμα: μόνο το ένα τρίτο εξ αυτών έχει επενδύσει στην προσωπική του κατάρτιση στην Τεχνητή Νοημοσύνη τον τελευταίο χρόνο.
Ηγεσία χωρίς στρατηγική και εμπιστοσύνη
Η αδυναμία χάραξης κοινής γραμμής αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο. Πάνω από τους μισούς CEOs (53%) αναγνωρίζουν δυσκολίες στην ευθυγράμμιση της ηγετικής τους ομάδας ως προς τη στρατηγική αξιοποίησης της ΤΝ. Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη στην ικανότητα χάραξης στρατηγικής έχει υποχωρήσει κατά 11 μονάδες μέσα σε έναν χρόνο – από 69% το 2024 σε 58% το 2025.
Απουσία δεδομένων, έλλειψη κατανόησης
Παρότι η έλλειψη ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων αναγνωρίζεται ως βασικό εμπόδιο στον μετασχηματισμό των οργανισμών, μόλις το 33% των επιχειρήσεων επενδύει ουσιαστικά στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τον εντοπισμό των σχετικών κενών.
Οι “έτοιμοι για το μέλλον” οργανισμοί δείχνουν τον δρόμο
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, ξεχωρίζει μια ομάδα οργανισμών που η Adecco χαρακτηρίζει ως “future-ready” – δηλαδή επιχειρήσεις που έχουν προετοιμαστεί ουσιαστικά για τις τεχνολογικές αλλαγές, χωρίς να χάνουν τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα.
Αυτοί οι οργανισμοί:
-
Καλλιεργούν ευελιξία και κινητικότητα στις καριέρες.
-
Επενδύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
-
Προετοιμάζουν ενεργά τις ηγετικές ομάδες για ένα μέλλον συνεχών αλλαγών.
Τα αποτελέσματα τους επιβεβαιώνουν:
-
64% δηλώνουν ότι η ΤΝ ενισχύει τη λήψη αποφάσεων, έναντι 49% του μέσου όρου.
-
71% εμπιστεύονται τη στρατηγική AI της εταιρείας τους, σε αντίθεση με 58% του γενικού δείγματος.
-
65% εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με επίκεντρο τις δεξιότητες, εγκαταλείποντας τα παλιά ιεραρχικά μοντέλα.
Όπως επισημαίνει ο CEO του Ομίλου Adecco, οι οργανισμοί που ξεχωρίζουν δεν περιμένουν απλώς να προσαρμοστούν στην ΤΝ – επαναπροσδιορίζουν εξαρχής το πώς δουλεύουν, πώς ηγούνται και πώς αξιοποιούν τους ανθρώπους τους. Η επένδυση στην ηγεσία δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για να δημιουργήσεις ουσιαστική αξία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.»
«Καμπανάκι» για Ελλάδα: Μόλις 1 στους 4 έχουν... κάποια σχέση
Αναμφίβολα υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης ως προς την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (και) στις ελληνικές επιχειρήσεις με φόντο τον εκσυγχρονισμό και κυρίως την ανταγωνιστικότητα τους, όπως αποκάλυπτε και πρόσφατη ειδική έρευνα του ΣΕΒ επ' αυτού.
Αναλυτικότερα, μόλις το 25,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει έστω και κάποια εμπειρία ή επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Οι υπόλοιπες είτε δεν έχουν ξεκινήσει (18,5%), είτε δεν σχεδιάζουν καμία δράση για το επόμενο έτος (55,1%).
Οι βασικοί τομείς στους οποίους γίνεται ήδη ή σχεδιάζεται η χρήση ΑΙ περιλαμβάνουν:
- Μάρκετινγκ & Πωλήσεις: 56,3%
- Εσωτερικές λειτουργίες: 50,4%
- ΙΤ (Πληροφορική): 35,5%
Οι αναμενόμενες ωφέλειες από την αξιοποίηση της ΑΙ, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ή σχεδιάζουν υιοθέτηση:
- Καλύτερη αξιοποίηση δεδομένων: 68,4%
- Μείωση ανθρώπινων σφαλμάτων: 65,1%
- Βελτιστοποίηση των διαδικασιών: 63,8%
- Ταχύτερες και ποιοτικότερες αποφάσεις: 59,5%
- Αυξημένη παραγωγικότητα: 57,2%
- Αύξηση της ικανοποίησης των πελατών: 54,5%
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την υιοθέτηση ΑΙ είναι:
- Έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού: 39,8%
- Συμβατότητα AI με υφιστάμενες υποδομές ΙΤ: 30,5%
- Περιορισμένη συνάφεια με το αντικείμενο της επιχείρησης: 29,9%
- Διαθεσιμότητα & ποιότητα δεδομένων: 29,2%
- Κυβερνοασφάλεια: 29,0%
Οι σημαντικότεροι φόβοι που εκφράζουν οι επιχειρήσεις:
- Απώλεια ευαίσθητων πληροφοριών / δεδομένων: 36,6%
- Λανθασμένες αποφάσεις λόγω συστάσεων ΑΙ: 26,9%
Σε σχέση με την ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης σε ΑΙ τα επόμενα 3 χρόνια:
- Μόνο το 34,5% την αξιολογεί ως «ισχυρή ή επαρκή»
- Το 58,9% τη χαρακτηρίζει ως «περιορισμένη ή ανεπαρκή».
Σχόλια