
Μία από τις χειρότερες προσβολές που μπορεί κανείς να ξεστομίσει σε μια γυναίκα είναι το να πάει στο σπίτι της να πλύνει κάνα πιάτο με κάποιες παραλλαγές όπως το να βράσει κάνα αβγό ή στην καλύτερη περίπτωση, να βάλει ένα ταψί μουσακά στο φούρνο.
Και όταν τα υλικά της συζήτησης, τα “δεδομένα” του κόσμου και τα απανταχού κακώς κείμενα μπλέκονται τόσο μεταξύ τους, μοιάζουν με ένα ψυγείο που έχει να ανοίξει καιρό, γεμάτο με ληγμένες ιδέες και νοοτροπίες, ακάθαρτες σκέψεις και μουχλιασμένες πρακτικές. Και με αυτά τα δεδομένα άντε να μαγειρέψει κανείς, φαγητό ή λέξεις.
Αλλά ας το προσπαθήσουμε. Ας πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα στραβά και ας αναζητήσουμε την κάλη και ποιοτική πρώτη ύλη. Τις γυναίκες που έδειξαν ότι η μαγειρική, πόσο δε μάλλον η γαστρονομία δεν είναι ένα αντικείμενο για να κρατά τις γυναίκες στο σπίτι αλλά η πρώτη ένδειξη πολιτισμού και φροντίδας στην ανθρωπότητα. Ένας τύπος γευστικής, λεπτοκαμωμένης και πολύπλοκης μέριμνας που όσα αστέρια Michelin και αν ακόμα οι άντρες μέχρι και σήμερα παίρνουν παραπάνω, δεν θα πετύχουν την λάμψη τη μάλλον ποτέ.
Η συνειδητοποίηση ότι η μαγειρική σε όλες τις εκδοχές και τις μορφές έχει σκοπό να φέρνει τους ανθρώπους μαζί και όχι να τους διαχωρίζει, μοιάζει για αιώνες να γράφεται με ψιλά γράμματα ή να απουσιάζει παντελώς από τα βιβλία μαγειρικής ενός ανδροκρατούμενου κόσμου. Και όμως, μέσα σε αυτό κλίμα υπήρξαν οι γυναίκες που άλλαξαν και αλλάζουν τον ρου της γαστρονομίας. Άλλοτε άτσαλα ρίχνοντας κάνα ψάρι κάτω, αλλά τόσο γλυκά όσο η Julia Child και άλλοτε αυστηρά μα και τόσο γευστικά, όπως θα μαγείρευε η γιαγιά μας αλλά και η Marcella Hazan. Οι γυναίκες αυτές με την ευφυΐα, το πάθος και την αστείρευτη αγάπη τους για το φαγητό, μας θύμισαν πως το νόημα δεν κρύβεται μόνο στο πώς να να μαγειρεύουμε, αλλά κυρίως στο ποιοι είμαστε και πώς να ζούμε.
Julia Child
Η Julia Child, που πολλοί αγαπήσαμε όταν την υποδύθηκε η Meryl Streep στην ταινία Julie & Julia, υπήρξε αδιαμφισβήτητη "πρέσβειρα" της γαλλικής κουζίνας στην Αμερική. Μπορούμε να φανταστούμε μια ψηλή, πληθωρική γυναίκα με ένα χαρακτηριστικό, ενθουσιώδες βλέμμα, που μπορούσε να μετατρέψει την πιο περίπλοκη συνταγή σε κάτι τόσο προσιτό, σαν να στο εξηγούσε η γειτόνισσα σου μια Κυριακή πρωί.
Η Julia περισσότερο από μια απλή μαγείρισσα, έμοιαζε περισσότερο με μια πηγαία performance artist που έκανε το μαγείρεμα, θέαμα. Από τις επικές της γκάφες στην τηλεόραση, τα αυγά που έσπαγαν στα λάθος μέρη, μέχρι τα ψάρια που έπεφταν καταγής κρυβόταν η ατόφια λάμψη του χαρακτήρα της που την έκανε τόσο μοναδική και αγαπητή. Μας έδειξε ότι το μαγείρεμα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι απολαυστικό – αρκεί να έχεις όρεξη και ένα καλό μπουκάλι κρασί και να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που αγαπάς χωρίς να ακούς κανέναν. Κάπως έτσι είναι που η φήμη της ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο και που μία ρέπλικα της κουζίνας της τοποθετήθηκε στην μόνιμη έκθεση του μουσείου Smithsonian.
Dione Lucas
Πριν την Julia, υπήρχε η Dione Lucas, μια Βρετανίδα κυρία που έφερε την υψηλή γαστρονομία στην Αμερική πολύ πριν γίνει μόδα. Η Dione ήταν η πρώτη γυναίκα απόφοιτος της θρυλικής σχολής Le Cordon Bleu και η πρώτη που είχε τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στις ΗΠΑ.
Μπορεί να μην είχε την ίδια τηλεοπτική φρενίτιδα με την Julia, αλλά η συμβολή της ήταν καθοριστική. Ήταν η κυρία που μας έμαθε ότι το ψήσιμο ενός souffle δεν είναι πυρηνική φυσική, και ότι η τέχνη της μαγειρικής απαιτεί ακρίβεια αλλά και ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα φινέτσας.
Martha Stewart
Και μετά, εμφανίστηκε η Martha Stewart που μπορεί να είχε ένα θεματάκι με το να τα κάνει όλα να μοιάζουν τέλεια ,από το ψήσιμο του κέικ και το στήσιμο του τραπεζιού, μέχρι τον τοίχο του σπιτιού της αλλά αυτό δε μειώνει τα κατορθώματα της στο συνδυασμό γαστρονομίας και επιχειρηματικότητας.
Παρόλο που κάποτε φαινόταν λίγο... απρόσιτη, η Martha έκανε το σπιτικό lifestyle μια τέχνη, και μας έδωσε το κουράγιο να προσπαθήσουμε και εμείς για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται με το catering από το υπόγειο του σπιτιού της αλλά η επιχείρηση της γρήγορα άνθισε, με αποτέλεσμα να κάνει γνωριμίες με πελάτες στον κόσμο των εκδόσεων. Κάπως έτσι τα βιβλία της, και αργότερα οι τηλεοπτικές της εκπομπές την ώθησαν από τα δεδομένα μιας απλής σεφ, σε ζωντανό κομμάτι του αμερικάνικου lifestyle.
Alice Waters
Από την άλλη πλευρά, έχουμε και την Alice Waters, τη γυναίκα που έφερε την "επανάσταση του farm-to-table” πριν καν γίνει hashtag. Η Alice, με το θρυλικό της εστιατόριο Chez Panisse στην Καλιφόρνια που σέρβιρε ένα μενού 5 πιάτων με fixed τιμή (καινοτόμα κίνηση για την εποχή), μας έμαθε ότι το μυστικό της καλής κουζίνας δεν βρίσκεται σε εξεζητημένες τεχνικές, αλλά στην ποιότητα των υλικών.
Απλότητα, φρεσκάδα, εποχικότητα ήταν οι λέξεις κλειδιά της Alice που εμείς σήμερα έχουμε κάνει καραμέλα. Μας υπενθύμισε ότι ένα ζουμερό, ώριμο ντοματάκι, μαζεμένο από τον κήπο, μπορεί να είναι πιο νόστιμο από οποιοδήποτε περίπλοκο πιάτο και ότι το φαγητό είναι πάνω απ' όλα σύνδεση με τη γη και τους ανθρώπους.
Marcella Hazan
Και τώρα, ώρα για την Marcella Hazan, την Ιταλίδα "Nonna" που μας έμαθε πώς να μαγειρεύουμε πραγματικά ιταλικά. Η Marcella μπορεί να μην ήταν για αστεία, ήταν αυστηρή, ακριβής και δεν ανεχόταν καμία χαζομαρούλα στην κουζίνα.
Μας έδειξε όμως ότι η ιταλική κουζίνα είναι ναι μεν απλή, αλλά απαιτεί σεβασμό στα υλικά και υπομονή. Οι συνταγές της είναι διαχρονικές, οι οδηγίες της είναι αλάνθαστες και οι γεύσεις που δημιουργούνται σύμφωνα με αυτές απλά μοναδικές. Η επιρροή της είναι μεγάλη καθώς οι συνταγές επί της ουσίας έχουν εδραιωθεί ως ο σωστός τρόπος για να προσεγγίζει κανείς τα ιταλικά πιάτα με τη πιο διάσημη της συνταγή να παραμένει η σάλτσα ντομάτας, με κρεμμύδι, βούτυρο και αλάτι, η οποία αντανακλά και ολόκληρη την φιλοσοφία της για την ιταλική κουζίνα.
Mimi Thorisson
Τέλος, ας πάμε στη Mimi Thorisson, τη γοητευτική chef που εγκατέλειψε το Παρίσι για να ζήσει σε ένα χωριό της Γαλλίας, περιτριγυρισμένη από σκυλιά, παιδιά και απεριόριστες γαστρονομικές έμπνευσεις.
Η Mimi φέρνει μια πιο σύγχρονη, αλλά απεριόριστα ρομαντική προσέγγιση στη μαγειρική. Οι φωτογραφίες της είναι σαν πίνακες ζωγραφικής, γεμάτες φως και ζεστασιά, και οι συνταγές της μας ταξιδεύουν στην εξοχή της Γαλλίας. Από ένα απλό blog με συνταγές και ένα προφίλ στο Instagram, έχει κατάφερει να εκδόσει πια αρκετά βιβλία μαγειρικής, να κάνει τη δική της τηλεοπτική εκπομπή αλλά και να μετακομίσει στο Τορίνο δίνοντας περισσότερη βάση πια στο ιταλικό φαγητό. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ομορφιά και η απόλαυση μπορούν να βρεθούν σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, αρκεί να έχεις την όρεξη να τα ανακαλύψεις.
Σχόλια