NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Wellbeing στον χώρο εργασίας: 6 tips για τον επιχειρηματία [Μέρος Α']

Wellbeing στον χώρο εργασίας: 6 tips για τον επιχειρηματία [Μέρος Α']

Οι πρωτοπόροι επιχειρηματίες έχουν το wellbeing στο κέντρο όλων όσων κάνουν, διότι ξέρουν ότι χαρούμενοι, υγιείς και αφοσιωμένοι εργαζόμενοι είναι το μέλλον της επιχείρησής τους.

Σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα του 2017 (Mental Health at Work Report 2017) στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε ότι 3 στους 5 εργαζόμενους εμφάνισαν θέμα με την πνευματική τους υγεία τον προηγούμενο χρόνο. Παρόλο που το 53% των εργαζομένων φαίνεται να αισθάνεται άνετα να επικοινωνήσει ένα τέτοιου είδους θέμα στη διεύθυνση, ένα μεγάλο ποσοστό δεν το κάνει και, μάλιστα, το 15% αυτών που το απέκρυψαν απολύθηκαν ή διώχθηκαν ποινικά ή υποβαθμίστηκαν.

Σε έρευνα του 2012 σε 20 χιλιάδες περίπου εργαζόμενους στην Αμερική (σε τρεις μεγάλες εταιρίες), φάνηκε ότι οι προσωπικές ανθυγιεινές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απώλειας παραγωγικού χρόνου εργασίας, ακόμα κι αν μιλάμε για μια μόνο ανθυγιεινή συμπεριφορά. Συγκεκριμένα:

  • Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά συσχετίστηκε με 66% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης μείωσης της παραγωγικότητας,
  • Η μη τακτική άσκηση συσχετίστηκε με 50% μειωμένη παραγωγικότητα.
  • Το κάπνισμα συσχετίστηκε με 28% πιθανότητα για μειωμένη παραγωγικότητα.
  • Η μειωμένη παραγωγικότητα των εργαζομένων λόγω θεμάτων υγείας αποτελεί το 77% του συνόλου τέτοιας μείωσης και κοστίζει στους εργοδότες δυο με τρεις φορές περισσότερο από τα ετήσια έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μεγάλα, ειδικά για επιχειρήσεις που δρουν και επιχειρούν στην ελληνική αγορά με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων με καινοτόμο προσέγγιση, ενθαρρύνει τους υπαλλήλους τους να είναι υγιείς και συναισθηματικά ανθεκτικοί μέσω μιας νέας γενιάς προγραμμάτων Wellbeing παρέμβασης που ξεπερνούν την απλή εξυπηρέτηση των οδηγιών υγείας και ασφάλειας.

Η ιδέα των Wellbeing παρεμβάσεων δεν είναι καινούρια. Ωστόσο, τώρα έχουμε τις κατάλληλες μελέτες για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ωφέλειας σε άλλες χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εταιρίες με το κατάλληλο υποστηρικτικό σύστημα είχαν τις χαμηλότερες απώλειες παραγωγικότητας, και πιο συγκεκριμένα, ως και 45%  χαμηλότερο κόστος απώλειας παραγωγικότητας.

Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την μεγάλη έρευνα είναι ότι για να εκτιμήσουν οι ερευνητές το ήθος μιας επιχείρησης, οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν αν, για παράδειγμα, θεώρησαν ότι οι διευθυντές τους νοιάζονταν για την υγεία και την ευημερία, εάν υπήρχε εκπαίδευση για την υγεία του προσωπικού και εάν υπήρχαν παραπομπές για εργαζόμενους με προβλήματα υγείας.

Ποια είναι, λοιπόν, τα βήματα που θα πρέπει να κάνει μια επιχείρηση για να αυξήσει το wellbeing των εργαζομένων της:

1. Κίνητρα για wellbeing

Όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με στόχους, επομένως μια από τις επιβραβεύσεις μπορεί να είναι μια συνδρομή σε γυμναστήριο ή μια υπηρεσία spa/ massage ή ένα ΣΚ σε ένα χαλαρωτικό retreat και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο αντί για οικονομική ανταμοιβή.

2. Προγράμματα άσκησης

Είτε μέσα στην εταιρία, αν υπάρχουν οι κατάλληλες προδιαγραφές, είτε συνεργασία με κάποιο fitness club κοντά στην περιοχή (μερικά προγράμματα, όπως yoga, pilates μπορούν εύκολα να μπουν μέσα στον χώρο εργασίας, μιας που δεν απαιτούν βαρύ και ακριβό εξοπλισμό).

3. Διαιτολογικές παρεμβάσεις

Από απλές παρουσιάσεις για τη διατροφή των εργαζομένων, μέχρι την ύπαρξη μιας συχνής διατροφικής παρέμβασης (κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα).

4. Wellbeing Coaching 

Παρουσία ενός έμπειρου και πιστοποιημένου wellbeing coach, ο οποίος θα καθοδηγήσει με μεθοδικότητα τους εργαζόμενους να πετυχαίνουν στόχους υγείας και ευεξίας. Επίσης, το ομαδικό Wellbeing Coaching έχει πολλαπλά οφέλη για την εταιρία, μιας που οι εργαζόμενοι βιώνουν την αίσθηση της συλλογικότητας και κατανοούν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υγεία του ενός για την υγεία του συνόλου και, παράλληλα, κάνουν team building ενέργειες.

5. Ακούστε τις ανάγκες των εργαζομένων

Ένας εργοδότης με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ο σημερινός και αυριανός ηγέτης- αυτό το ξέρουμε ήδη πολύ καλά.

6. Εκπαίδευση Wellbeing

Εκπαιδεύοντας τόσο το upper management όσο και το σύνολο των εργαζομένων, δημιουργείται ένας αυτόνομος πυρήνας που μπορεί να διατηρήσει αυτή την αλλαγή- βοηθά τους εργοδότες να χτίσουν μια υγιή εταιρική κουλτούρα όπου η καλή σωματική και ψυχοδιανοητική κουλτούρα θριαμβεύει και όσοι εργαζόμενοι χρειάζονται υποστήριξη έχουν την άνεση και την εμπιστοσύνη για να ενισχυθούν. Στην παραπάνω έρευνα, οι μισοί εργοδότες ζητούν την εκπαίδευση σε wellbeing προγράμματα, καθώς έχουν αντιληφθεί τη σημαντικότητα στην απόδοση των εργαζομένων και, κατ’ επέκταση, την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Δείτε και το Β' Μέρος - Wellbeing στον χώρο εργασίας: 6 tips για τον εργαζόμενο

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr