NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Η Ηγεσία είναι επιλογή!

Η Ηγεσία είναι επιλογή!

Οι περισσότεροι από εμάς τρομάζουμε και μόνο στην ιδέα να μας αποκαλέσει κάποιος «Ηγέτη». Θεωρούμε ύβριν το να χαρακτηρίζουμε κάποιον χωρίς ιδιαίτερα τυπικά προσόντα ως ηγέτη. Και αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουμε ότι ο τίτλος αυτός «προορίζεται» μόνο για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, προορίζεται μόνο για τους «εκλεκτούς».

Κι όμως δε θα έπρεπε. Η τέχνη της ηγεσίας δεν είναι κάποια μυστική και πολύπλοκη τέχνη, που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τους εκλεκτούς και τους προνομιούχους, μόνο για αυτούς που έχουν πτυχία από ξακουστά πανεπιστήμια ή προέρχονται από γνωστές οικογένειες. Ο καθένας από εμάς που ζει, αναπνέει και σκέφτεται μπορεί να ηγηθεί. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο του ότι η ηγεσία είναι επιλογή!

Παράθεση - epixeiro.gr

«Τα χρήματα, η επιρροή και η θέση δεν είναι τίποτα αν συγκριθούν με το μυαλό, τις αρχές, την ενέργεια και την επιμονή!» - Orison Swett Marden

Ηγέτες είναι οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να κάνουν αυτά που οι υπόλοιποι από εμάς είναι απρόθυμοι να κάνουν. Και είναι μάλιστα έτοιμοι ανεξαρτήτως αν τους αρέσουν ή αν έχουν όρεξη να τα κάνουν.

Έχουν την αυτοπειθαρχία και την ωριμότητα να καταλάβουν ότι η επιτυχία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός και ούτε έρχεται σε μια νύχτα. Κατανοούν ότι η επιτυχία χτίζεται μέσα από τη συνέπεια και με την κατ΄ επιλογή επανάληψη μικρών και καθημερινών συνηθειών και πράξεων που αρχικά φαίνονται ασήμαντες και ανούσιες. Σε βάθος χρόνου όμως αθροισμένες οδηγούν στο μεγαλείο και στη νίκη. Έχουν δηλαδή την οξυδέρκεια και την ευφυία να επιλέξουν τις μικρές και καθημερινές νίκες από τους μεγαλειώδεις αλλά περιστασιακούς θριάμβους. Οι ηγέτες επιλέγουν κάθε στιγμή να κάνουν αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά και αυτά που τους προστάζει η συνείδηση τους, αντί να σπαταλούν τον καιρό και την ενέργεια τους κάνοντας αυτά που είναι εύκολα και διασκεδαστικά θυσιάζοντας τη βολικότητα  τους και πολλές φορές διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή.

Αντιλαμβάνονται ότι όλες οι οριστικές αλλαγές γύρω τους δεν είναι αποτέλεσμα της δύναμης των χρημάτων ή της εξουσίας, γιατί οι αλλαγές αυτές είναι προσωρινές και επιφανειακές. Οι οριστικές αλλαγές συμβαίνουν μόνο όταν κάποιος στοχεύει περισσότερο στο συναισθηματικό επίπεδο παρά στο λογικό και αυτό γιατί οι άνθρωποι είναι περισσότερο συναισθηματικά όντα και λιγότερο λογικά. Επιλέγουν έτσι να μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά μας και να διεγείρουν το συναισθηματικό μας κόσμο.

Τέλος οι ηγέτες επιλέγουν να πιστεύουν στους ανθρώπους και στη δύναμη της ομάδας. Καμιά μονάδα όσο αξιόλογη και αποδοτική να είναι δε μπορεί να συγκριθεί με την αξία, την αποτελεσματικότητα και τη δύναμη του συνόλου. Έχοντας αυτό ως φιλοσοφία επιλέγουν να αναπτύξουν τους ανθρώπους γύρω τους, παραμερίζοντας το «εγώ» τους για χάρη του «εμείς» και θυσιάζοντας την προσωπική τους προβολή για χάρη του συνόλου.

Δε χρειάζεται λοιπόν να περιμένουμε κάποιον να μας «χρίσει» ηγέτες για να επηρεάσουμε τους γύρω μας και να αφήσουμε το προσωπικό μας στίγμα. Μπορούμε μόνοι μας να επιλέξουμε να ηγηθούμε και να κάνουμε τη διαφορά, άσχετα από τη θέση, το επάγγελμα και την ασχολία μας, επιλέγοντας να έχουμε αυτοπειθαρχία, συνέπεια, σωφροσύνη και δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό.

Γιατί όπως έλεγε και ο Orison Swett Marden (Συγγραφέας και ιδρυτής του περιοδικού Success - 1848–1924) : «Τα χρήματα, η επιρροή και η θέση δεν είναι τίποτα αν συγκριθούν με το μυαλό, τις αρχές, την ενέργεια και την επιμονή!»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr