NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που πραγματοποιούν οι Ηγέτες;

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που πραγματοποιούν οι Ηγέτες;

10+1 Έλληνες Coaches απαντάνε στην ερώτηση: «Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που πραγματοποιούν οι Ηγέτες;»

Ουδείς αναμάρτητος σε αυτόν τον μάταιο κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για τους Ηγέτες, ακόμη και για τους καλύτερους από αυτούς. Σημασία έχει όμως να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, να μην φοβάσαι να πάρεις την ευθύνη για αυτά και να σιγουρεύεσαι πως δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά. Ποια είναι όμως αυτά τα λάθη που κάνουν συνήθως οι Ηγέτες ακόμη και αν τα κάνουν άθελά τους; Αυτήν την ερώτηση κάναμε στους παρακάτω Έλληνες Coaches και ο καθένας τους δίνει την δική του πινελιά.

Αγγελική Πλουμά - Coach

  • Κατάχρηση Εξουσίας
  • Απόκρυψη Κρίσιμων Πληροφοριών για την υλοποίηση του Στόχου
  • Έλλειψη Αξιοπιστίας (όταν π.χ. δεν κάνουν οι ίδιοι οι ηγέτες αυτά που υπόσχονται)

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Αδυναμία έμπνευσης και δημιουργίας συνοχής στους ανθρώπους τους, αποστασιοποίηση λόγω εγωκεντρισμού και υπεροψίας, τάση για χειραγώγηση κυρίως λόγω φόβου και συγκεντρωτική διαχείριση/διοίκηση  λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους ανθρώπους τους.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower

Ηγέτες δεν είναι εκείνοι που αντλούν την εξουσία και τη δύναμη που απορρέεται από τη θέση τους. Δεν είναι η θέση του επικεφαλή που κάνει κάποιον ηγέτη, αλλά εκείνος που φροντίζει εκείνους των οποίων είναι επικεφαλής. Οι ηγέτες εργάζονται σκληρά για τους συνεργάτες τους μέσα στον οργανισμό. Διδάσκουν, εκπαιδεύουν, τους δίνουν την ευκαιρία να κάνουν λάθη και να προσπαθήσουν ξανά και ξανά. Έτσι κτίζεται η εμπιστοσύνη και δομούνται δυνατές σχέσεις αλληλεπίδρασης και συνεργασίας. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Πόσο συχνά ακούτε ανθρώπους να λένε «λατρεύω τη δουλειά μου, λατρεύω το περιβάλλον που εργάζομαι, έχω αδελφικές σχέσεις με τους συνεργάτες μου»; Η ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ κοινωνικής/προσωπικής ζωής και εργασίας δεν έχει να κάνει με τις δραστηριότητες χαλάρωσης ή δράσης εκτός δουλειάς αλλά με το πόσο ασφαλής και πλήρης αισθάνεται κάποιος στο περιβάλλον που εργάζεται. Και είναι χρέος του ηγέτη να  δημιουργήσει το περιβάλλον αυτό.

Η ηγεσία δεν είναι εξουσία διότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν ακολουθεί. Η ηγεσία είναι επιλογή. Ένας ηγέτης δεσμεύεται να υποστηρίξει, να ενδυναμώσει, να καθοδηγήσει, να αναπτύξει και να εξελίξει τους συνεργάτες του ώστε όλοι μαζί να κάνουν το όραμα του πραγματικότητα. 

Ένας ηγέτης δεν θυσιάζει τους ανθρώπους του για υπερεκτιμημένες οικονομικές προβλέψεις αλλά αντίθετα θυσιάζει τις προβλέψεις για τους ανθρώπους του. Η ομάδα δοκιμάζεται κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες. Τότε αποκαλύπτεται όλη η δουλειά που έχει κάνει ο ηγέτης. Τα οικονομικά μεγέθη δεν καινοτομούν, δεν κατεβάζουν ιδέες, δεν βάζουν πλάτη όταν όλα φαίνεται να καταρρέουν, οι άνθρωποι τα κάνουν αυτά. 

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

Το συνηθέστερο και πιο επικίνδυνο λάθος, είναι να σταματήσουν οι ίδιοι την προσωπική τους ανάπτυξη. Έχοντας φτάσει σε ένα επίπεδο, πολλοί ηγέτες πιστεύουν ότι οι δεξιότητες και ο χαρακτήρας που έχουν αναπτύξει είναι πλέον ικανά και αυτό που απαιτείται από μέρους τους είναι η συντήρηση αυτών σε ένα ικανό επίπεδο.

Ένα ακόμη σύνηθες λάθος είναι η πεποίθηση ότι η αντίδραση ενός ατόμου ή μιας ομάδας σε μια προσπάθεια για αλλαγή είναι θέμα χαρακτήρα του ή των ατόμων. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αντίδραση οφείλεται όχι στον χαρακτήρα αλλά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή το άτομο ή ομάδα ή στην εξάντληση λόγω ασαφών οδηγιών. Είναι αυτό που λένε στα αγγλικά: “Don't confuse the message with the messenger”.

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Δεν ξέρουν να λένε «όχι», δεν μπορούν να διαχωρίζουν τα σημαντικά από τα επείγοντα, δεν επικοινωνούν αποτελεσματικά και ουσιαστικά με τους συνεργάτες τους, δεν εξελίσσονται συνεχώς ώστε να είναι ηγέτες καταρχήν του εαυτού τους, δεν δείχνουν την εμπιστοσύνη που πρέπει στην ομάδα τους και πάνω απ’ όλα δεν δείχνουν επιτακτική συνέπεια και αυτό-πειθαρχία.

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Δεν νιώθουν άνετα να δώσουν feedback στα μέλη της ομάδα τους για το πόσο καλά τα πάνε ή όχι, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να διαταράξει τις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ στην πραγματικότητα θα τους βοηθήσει να έχουν μία εικόνα της απόδοσής τους και να βελτιώσουν ότι χρειάζεται βελτίωση. Επίσης παραβλέπουν τη σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού της παρακίνησης αυτού και της επικοινωνίας μαζί του, καθώς χάνονται στη ρουτίνα της καθημερινότητας και στη δουλειά που πρέπει να βγει. Τέλος, πολλές φορές, μπαίνει στη διαδικασία να ασκεί micromanagement, με αποτέλεσμα αυτό να κουράζει το προσωπικό και να τους δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν τους θεωρεί ικανούς να κάνουν τη δουλειά τους.

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Οι ηγέτες απορροφημένοι από τις τεχνοοικονομικές αποφάσεις, που οφείλουν να πάρουν, φαίνεται να χάνουν την επαφή με τη βάση της ιεραρχίας και τον παλμό του οργανισμού. Ακόμη, κάποιοι τείνουν να αδυνατούν να διατηρήσουν τη χρυσή ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Eτσι, εμφανίζεται το σύνδρομο της αυτοθυσίας (resonant leadership-boyatzis), που πλήττει τους ιδίους (υγεία), τον οργανισμό, την καριέρα και το φιλικό και υποστηρικτικό δίκτυο τους. Οι Ceo/ηγέτες είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη για αναστοχασμό, διορθωτικές κινήσεις και αποσυμπίεση. Τυφλωμένοι από το στόχο και το χρόνο που κυλά εις βάρος τους, γίνονται τοξικοί (αν δεν πάρουν τα κατάλληλα μέτρα). Γεγονός που δε σταματά στους ίδιους, αλλά το μεταφέρουν στους γύρω τους και βαθμιαία σε όλο τον οργανισμό. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις σε ένα οργανισμό που στηρίζεται στις προσωπικές σχέσεις (relation based vs result oriented).Εκεί ένας coach θα είναι από τους συμμάχους, που μπορεί, να του φανούν πολύ χρήσιμοι.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται λήψη των δονήσεων της ομάδας. Η αίσθηση απειλής, κατά συνέπεια να μην δίνεται χώρος έκφρασης και δημιουργικότητας στα μέλη της ομάδας, κατ’ επέκταση να χάνεται η κινητοποίηση καθώς η ομάδα βιώνει αίσθημα ματαίωσης και ακύρωσης. Το να επιτρέπει στο ‘’Εγώ’’ να υπονομεύει την ορθή σκέψη στις καίριες αποφάσεις. Η υποβίβαση της Ηγεσίας σε μία διεκπεραιωτική διοίκηση. Η σύγχυση και ταύτιση των εννοιών «Ηγεσία-Ιεραρχία». Η επιλογή ανθρώπων μόνο βάσει προσόντων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η μεταξύ τους σχέση.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach

Η ικανότητα ενός ηγέτη να μιλάει και να ασκεί επιρροή με τις λέξεις του είναι απαραίτητη σε μια σχέση ηγεσίας. Σε ένα πιο αφαιρετικό επίπεδο, ένας ηγέτης είναι φορέας αξιών. Εμπνέει την ομάδα του με αυτά που λέει, αλλά κυρίως με αυτά που πράττει. Ένα σημαντικό λάθος, λοιπόν, που μπορεί να κάνει ένας ηγέτης είναι η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Με αυτόν τον τρόπο ο ηγέτης μπορεί να χάσει πολύ γρήγορα τη θέση του, μιας και δεν αποτελεί πια ο ίδιος την βάση έμπνευσης και θαυμασμού.

Επιπλέον, μια σχέση ηγεσίας είναι μια σχέση δυναμική, μια σχέση στην οποία ο ηγέτης αφιερώνει αρκετό και ουσιαστικό χρόνο. Αν ο ηγέτης θεωρήσει τη σχέση αυτή δεδομένη και αυθύπαρκτη, τότε κάνει ένα από τα σοβαρότερα λάθη του. Η αίσθηση της σπουδαιότητας της αποστολής του δεν πρέπει να του επιτρέψει την απουσία μιας συνεχούς δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την ομάδα του. Αυτό άλλωστε είναι και το συστατικό στοιχείο μιας σχέσης ηγεσίας, το οικειοθελές μοίρασμα χρόνου και ιδεών.  

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Το πιο σύνηθες λάθος είναι η απόσταση που πολλές φορές δημιουργείται ανάμεσα στους Ηγέτες και τα λοιπά μέλη της ομάδας εξαιτίας της διαφορετικής ταχύτητας που αναπτύσσουν. Δεν πρέπει κανείς να φεύγει μόνος του μπροστά χωρίς να κοιτάζει εάν αφήνει κάποιον πίσω. Επιπλέον, ξεχνούν να πιστώσουν την επιτυχία στον εαυτό τους. Oι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις καταφέρνουν και τους παρασέρνουν, μη μπορώντας οι ίδιοι να σταθούν να απολαύσουν τα όσα έχουν ήδη καταφέρει και επιτύχει, με αποτέλεσμα να διεκδικούν συνεχώς παραπάνω. Η διατήρηση της επιτυχίας είναι ίσως πιο δύσκολη από την κατάκτηση της και επιτυγχάνεται μόνο με την συνειδητοποίηση.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Θα τα διέκρινα σε δύο: Τον εγωισμό και τον μιμητισμό. Ο εγωισμός που τους ωθεί σε εφήμερα λάθη, αλλά είναι ο ίδιος εγωισμός που τους επαναφέρει. Ο μιμητισμός,ωστόσο, προκαλείται από την έντονη πίεση για καλύτερα αποτελέσματα οπότε και ο ηγέτης μπαίνει στον πειρασμό να μιμηθεί συμπεριφορές που του είναι ξένες αλλά θεωρεί ότι ίσως βοηθούν στην επίλυση θεμάτων. Σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη που εκκρίνεται σε περιόδους πίεσης, τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς είναι συνήθως αρνητικά.

Διαβάστε επίσης:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr