NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

NLP: Η τέχνη της αριστείας

NLP: Η τέχνη της αριστείας

Τι είναι το NLP; Για ποιους λόγους να μάθω NLP; Πού θα με βοηθήσει; Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δω στον εαυτό μου;

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός, NLP (Neuro Linguistic Programming). Μπερδεύτηκε η γλώσσα σας για να το πείτε; Μπορεί να το έχετε ξανακούσει, μπορεί να ξέρετε τι είναι, μπορεί να μην έχετε ιδέα. Αν κάνετε, όμως, ένα από search στο Internet για αυτό και δείτε τον όγκο της πληροφόρησης και παρα-πληροφόρησης γύρω από αυτό, θα καταλάβετε ότι είναι ένα θέμα που αποτελεί μυστήριο, πρόκληση, θεωρείται δυσκολονόητο, όμως ταυτόχρονα, είναι πολύ ελκυστικό και ενδιαφέρον. Διότι, μπορεί κάποιος να μην ξέρει ακριβώς τι είναι, όμως όταν το ψάξει λίγο θα διαπιστώσει γρήγορα ότι είναι ένα πολύ- εργαλείο επικοινωνίας, τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε μη συνειδητό.

Λόγω της ιδιότητάς μου ως NLP Trainer αλλά και ως εθνικός συντονιστής του παγκόσμιου φορέα INLPTA (International NLP Trainers Associationγια Ελλάδα και Κύπρο και διεθνής πρεσβευτής του ANLP (Association for NLP), δέχομαι συνέχεια ερωτήσεις για το τι είναι το NLP, τι σημαίνει, τι είναι η εκπαίδευση σε αυτό και, οι πιο «ψαγμένοι» θέλουν να μάθουν για τις πιστοποιήσεις και τι κριτήρια έχει για να γίνει κάποιος NLP Trainer. Αυτό το τελευταίο θα το αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο που θα μιλήσουμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκπαιδεύσεων (life/ business/ executive) coaching και το NLP, καθώς, φυσικά, και τις προϋποθέσεις για να ονομάζεται κάποιος νόμιμα Trainer.

Παρακάτω παραθέτω κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δέχομαι.

Λοιπόν, τι είναι το NLP;

Αυτό που θέτουμε ως ερώτημα στους συμμετέχοντες/συνταξιδιώτες μας σε κάθε εκπαίδευση είναι: «Πως θα εξηγούσες σε ένα 7χρονο παιδί τι είναι NLP;»

Αυτό δε θα απαντηθεί εδώ...

Μπορούμε εδώ να πούμε απλά ότι το NLP προσφέρει την τεχνολογία και τις μεθόδους για το πώς να «οργανώνουμε» την σκέψη μας. Είναι μία επιστημολογία (epistemology) που ασχολείται με τη μελέτη της δομής της υποκειμενικής μας εμπειρίας, με την τέχνη και την επιστήμη της επικοινωνίας, την εξήγηση της δικής μας συμπεριφοράς και των άλλων και, φυσικά, αποτελεί μια πανίσχυρη εργαλειοθήκη για προσωπική και οργανωτική αλλαγή.

Είναι μια πλούσια συλλογή από τεχνικές που οδηγούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών, που είναι πολύ εύκολο να μάθεις και να σου δείξουν άλλον ένα τρόπο να μπορείς να επικοινωνείς, να παίρνεις αποφάσεις, να επαναπροσδιορίζεις την ζωή σου σε κάθε υποτιθέμενο «δε μπορώ» που εμφανίζεις, με μία διάθεση «γιατί όχι;».

Μερικές από τις δημοσιεύσεις που έχουν γίνει σε έγκυρα επιστημονικά και επαγγελματικά περιοδικά για το NLP είναι:

  • «Ίσως να είναι η πλέον σημαντική σύνθεση γνώσης για την ανθρώπινη επικοινωνία που έχει εμφανισθεί από τη δεκαετία του ‘60».- Science Digest
  • «Ο NLP έχει αμέτρητες δυνατότητες για την αντιμετώπιση και το χειρισμό των ατομικών προβλημάτων».- Time Magazine
  • «Παρέχει τη δυνατότητα να επιφέρουμε αλλαγές χωρίς τη γνωστή αγωνία και πόνο που συνοδεύει αυτά τα φαινόμενα» και ότι «επιτρέπει την αύξηση και διεύρυνση των επιλογών μας, την ευελιξία, τη δημιουργικότητα και, γι’ αυτό, τη μεγαλύτερη ελευθερία δράσης και βούλησης στους περισσότερους από εμάς».- Training & Development Journal

Για ποιους λόγους να μάθω NLP; Πού θα με βοηθήσει;

Η απάντηση αυτή στο πλαίσιο του NLP είναι δαιδαλώδης. Όταν μιλάμε για NLP, ουσιαστικά μιλάμε για επικοινωνία (εσωτερική - εξωτερική) και επίτευξη στόχων ζωής. Αυτή η επιστημολογία θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, εκεί που αρχίζουν να γίνονται και να παγιώνονται οι προγραμματισμοί που δέχεται ο εγκέφαλός μας σε τόσο τρυφερές ηλικίες. Αυτοί οι προγραμματισμοί είναι εντυπωμένοι στο μη συνειδητό νου μας και καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, που καθοδηγούν τη σκέψη, τα συναισθήματα, τη δράση και τις συμπεριφορές μας στην καθημερινότητά μας, την αντίδρασή μας στα εξωτερικά ερεθίσματα, και τα οποία προκαθορίζουν τη συναισθηματική, λογική και πρακτική αντίδραση/ συμπεριφορά μας.

Στην ενήλικη ζωή, οποιαδήποτε διαδικασία ή τεχνική κάνεις, ειδικά σε θέματα συνηθειών, ενεργοποιεί αυτόματα άλλες εγκεφαλικές συνδέσεις που με την σειρά τους ενεργοποιούν άλλες συμπεριφορές ή συναισθήματα ή καταστάσεις. Με τη χρήση του NLP μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε το νου μας (mind re-engineering™), ώστε να αντικαταστήσουμε αυτές τις μη επιθυμητές συμπεριφορές ή στρατηγικές με άλλες, οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ευελιξία στη σκέψη και την (λεκτική και μη) επικοινωνία, αποκτώντας την ικανότητα του ελέγχου του εαυτού μας σε δύσκολες και προκλητικές καταστάσεις που συναντούμε στη ζωή μας. Θεωρώ ότι αυτό και μόνο είναι η αρχή της δημιουργίας ενός κόσμου πολύ πιο βατού να περπατηθεί, σε σχέση με αυτόν που είναι τώρα για τον κάθε έναν από εμάς.

Εκπαιδευτείτε στο NLP: NLP Practitioner Certification by INLPTA

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δω στον εαυτό μου;

Όλα έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες που έχεις μπαίνοντας σε αυτό. Ποιες θα ήθελες εσύ να είναι οι αλλαγές που θα δεις στη ζωή σου; Σε ποιον τομέα συγκεκριμένα; Τι θα έκανες για αυτές τις αλλαγές, αφού είναι και αυτές που θέλεις;

Αυτό και μόνο είναι ένα δείγμα κατανόησης του ενδιαφερόμενου, κατά την διάρκεια της επικοινωνίας μας για να ανακαλύψει τι θέλει να πετύχει με αυτό. Ο καθένας βγαίνει αλλιώς, ταυτόχρονα όμως μένει ίδιος. Η ευελιξία στη σκέψη και τον τρόπο ζωής είναι η μόνη εγγύηση. 

Οι προσεγγίσεις του τύπου «θα αλλάξεις την ζωή σου με 5 τρόπους» είναι ωραίο και δυνατό marketing, όμως δεν ισχύουν. Ισχύει κάτι πολύ περισσότερο: με πόσους πιθανούς συνδυασμούς θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση που θα λάβεις μέσα στην εκπαίδευση, διατηρώντας ταυτόχρονα την συμπεριφορική και νοητική ευελιξία σου, για να αλλάξεις την ζωή σου; Το NLP αποτελεί το μοναδικό εργαλείο που πολλαπλασιάζεται με τον εαυτό του και τον αριθμό των υποτεχνικών που το πλαισιώνουν, ακριβώς διότι δίνει πίσω στον άνθρωπο την ελεύθερη βούληση να το χρησιμοποιεί όπως θέλει. Οπότε, το ερώτημα δεν είναι ποιες αλλαγές θα δεις, αλλά πόση ευτυχία μπορείς να αντέξεις.

Πώς βρίσκει κάποιος το σωστό άνθρωπο για να κάνει NLP; 

Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση! Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος, υπάρχει μόνο κατάλληλος ή μη κατάλληλος για μένα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να εκπαιδευτεί και να έχει μια εμπειρία (αλλαγής) ζωής χρησιμοποιώντας την καλύτερη γνώση του NLP, χρειάζεται να περάσει ο ίδιος από συνέντευξη όλους τους Εκπαιδευτές. 

Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό, είναι αν ο εκπαιδευτής (και το πρόγραμμα) έχει τις εγκεκριμένες πιστοποιήσεις από τους παγκόσμιους φορείς και το έργο που έχει κάνει όχι μόνο σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, αλλά και σε ερευνητικό και θεραπευτικό. Υπάρχουν εκπαιδευτές που είναι καλοί στο NLP Sales, άλλοι σε θεραπευτικά πλαίσια, άλλοι σε επιστημονικά πλαίσια υγείας, διατροφής και αθλητισμού.

Τέλος, για μένα το πιο σημαντικό, είναι αν πραγματικά πρεσβεύουν αυτό που διδάσκουν, το Walk the Talk. Είναι δουλειά ή τρόπος ζωής; 

Εκπαιδευτείτε στο NLP: NLP Practitioner Certification by INLPTA

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr