NEWSFLASH...
Coaching & Training | Business Coaching
ανάγνωση

Πως να διαλέξετε εκπαίδευση NLP στην Ελλάδα και το Εξωτερικό [1ο μέρος]

Πως να διαλέξετε εκπαίδευση NLP στην Ελλάδα και το Εξωτερικό [1ο μέρος]

Οδηγός Επιλογής Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Ως Εκπαιδευτής - Συντονιστής του Παγκόσμιου Φορέα NLP Εκπαιδευτών για Ελλάδα και Κύπρο, Διεθνής Πρεσβευτής του ANLP και εκπρόσωπος εκπαιδευτικού φορέα, το κύριο μέλημά μου είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της κατάρτισης του NLP σε Ελλάδα-Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

NLP: Η τέχνη της αριστείας

Σκοπός μας είναι οι επαγγελματίες (Practitioners, Master Practitioners, NLP Coaches, Trainers) να ασκούν ηθικά τη χρήση του NLP και να υποστηρίζουν τους ανθρώπους στη μάθηση και την προσωπική τους ανάπτυξη, καθώς επίσης να έχουν οι ίδιοι συνεχή αποδεδειγμένη κατάρτιση.

Ο οδηγός αυτός σχεδιάστηκε πανευρωπαϊκά με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που θέλουν να εμβαθύνουν στο NLPκαι, στη συνέχεια, να μπορούν να επιλέξουν ποιός εκπαιδευτής ή μορφή εκπαίδευσης ταιριάζει σε αυτούς.

Η πιό συνηθισμένη ερώτηση που δεχόμαστε είναι «Από πού να αρχίσω;» Γνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα και θυμόμαστε και τις δικές μας επιλογές κατάρτισης στο NLP, δηλαδή η μεγάλη σύγχυση από τους τόσους πολλούς εκπαιδευτές (με ή χωρίς ατομικές πιστοποιήσεις NLP Trainer) και φορείς για να επιλέξουμε.

Οι περισσότεροι καταλήγουν να επιλέγουν NLP εκπαιδεύσεις απλά και μόνο με βάση την τοποθεσία ή την τιμή, με αποτέλεσμα για μερικούς να είναι μία καλή επιλογή και για άλλους μια πικρή απογοήτευση.

Έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν κάνει NLP με κάποιο φορέα ή κάποιο μη πιστοποιημένο εκπαιδευτή, να έρχονται και να ξανακάνουν την διαδικασία απο την αρχή ή, ακόμα χειρότερα, να μένουν με μία πικρία για το NLP, και βέβαια το τελευταίο είναι κάτι που δε θέλουμε.

Είμαστε μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας Εκπαιδευτών που συναντιούνται τακτικά για να συζητήσουν θέματα ποιότητας και βέλτιστης πρακτικής. Για το λόγο αυτό εκτιμούμε την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων που έχουν κάποιοι εκπαιδευτές και συμφωνούμε ότι παρέχοντας στους ανθρώπους τις πληροφορίες για να κάνουν την καλύτερη επιλογή για αυτούς, μπορούμε να βοηθήσουμε και να διατηρήσουμε τα υψηλά πρότυπα και να αναπτύξουμε την κοινότητα των πραγματικά εκλεκτών εκπαιδευτών και μελών των φορέων που εκπροσωπούμε με νέες πρακτικές και εποπτείες.

Τι περιλαμβάνει αυτός ο Οδηγός:

  • Τι χρειάζεται να ξέρετε όταν επιλέγετε ένα εκπαιδευτικό
  • Σημάδια Προσοχής
  • NLP φορείς παγκοσμίως
  • Τι μπορείτε να κάνετε με την ατομική σας πιστοποίηση.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όταν επιλέγετε μία εκπαίδευση NLP

1. Ποιός πραγματικά είναι ο εκπαιδευτής σας;

Ο εκπαιδευτής σας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της μαθησιακής σας εμπειρίας, γι’ αυτό αξίζει να εξετάσετε τα προσόντα, τις μαρτυρίες (οι περισσότερες καλές εταιρείες θα χαρούν να σας φέρουν σε επαφή με τους πρώην εκπαιδευόμενους για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση) και να διαβάσετε τα σχόλια που έχουν γράψει προηγούμενοι εκπαιδευόμενοι ή εταιρείες.

Το NLP χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, επομένως ελέγξτε αν ο εκπαιδευτής έχει το υπόβαθρο που σας ενδιαφέρει - επιχειρηματική, προσωπική ανάπτυξη, καθοδήγηση, θεραπευτική ή αθλητική δραστηριότητα. Προσοχή σε πολλούς και προκλητικούς τίτλους, οι οποίοι δεν αναποκρίνονται σε εκπαιδεύσεις και είναι μόνο όμορφοι για λόγους Μάρκετινγκ. Πέρα απο την συνέντευξη που επιβάλλεται να γίνει από τον εκπαιδευτή, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί και στις ανάγκες των εκπαιδευομένων, το ίδιο χρειάζεται να κάνει και ο εκπαιδευόμενος προς τον εκπαιδευτή, αφού επιλέγει κάποιον «Υπεύθυνο» για την μάθηση και εξέλιξή του σε ένα εκπαιδευτικό που έχει κόστος.

2. Μέγεθος Τμημάτων

Θα μπείτε εις βάθος με 30 άτομα ή θα προτιμούσατε την προσωπική προσοχή που θα σας έδινε μια μικρότερη ομάδα; Μάθετε ποια είναι τα μεγέθη των ομάδων πριν κλείσετε ένα εκπαιδευτικό, ανάλογα με τις ανάγκες σας και ρωτήστε λεπτομέρειες. Ορισμένες εταιρείες εκπαίδευσης NLP, εκτός από 2ο Πιστοποιημένο Εκπαιδευτή χρησιμοποιούν Βοηθούς Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι NLP Practitioners ή Masters που δίνουν το χρόνο τους (συνήθως δωρεάν) για να υποστηρίξουν τους νέους εκπαιδευόμενους και να εμβαθύνουν στη δική τους πρακτική.

3. Εκπαιδευτικά Μοντέλα

Ορισμένα προγράμματα κατάρτισης NLP είναι εντατικά. Άλλα μαθήματα γίνονται σε ενότητες (συνήθως 2 έως 4 ημερών σε διάστημα αρκετών μηνών). Η απόφασή σας για το τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς εξαρτάται από τη δική σας προτίμηση, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και των δύο μεθόδων.

Η εντατική εκπαίδευση σάς επιτρέπει να βυθίζετε τον εαυτό σας στην ομάδα και το υλικό. Δε μπορείτε πραγματικά να σκεφτείτε τίποτα άλλο εκτός από το NLP και μερικοί άνθρωποι όντως αρέσκονται σε αυτή η προσέγγιση. Το μειονέκτημα των εντατικών μαθημάτων είναι ότι μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εφαρμόσουν το υλικό στον εξωτερικό κόσμο μόλις ολοκληρωθεί το μάθημα, διότι δεν υπάρχει υποστήριξη από τον εκπαιδευτή ή τον φορέα πιστοποίησης. Υπάρχουν, βέβαια, εκπαιδευτές που προσφέρουν υποστήριξη μετά το μάθημα, γι’ αυτό αξίζει να το ελέγξετε εάν σας αρέσει αυτή η επιλογή.

Η σπονδυλωτή εκπαίδευση σάς δίνει τη δυνατότητα να μάθετε να εξασκήστε μεταξύ των ενοτήτων. Οι άνθρωποι επιστρέφουν μετά από μερικές μέρες έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τεχνικές και να τις ενσωματώσουν στη καθημερινότητά τους πριν προχωρήσουν στις επόμενες ενότητες.

Συχνά η επιλογή εντατικών ή σπονδυλωτών εκπαιδεύσεων εξαρτάται από εσάς, από το τι ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητα σας και, πάνω απο όλα, στον τρόπο που εσείς μαθαίνετε.

4. Πιστοποιήσεις

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πτυχίο σας επαγγελματικά και να συνεχίσετε τις σπουδές σας ή θέλετε να είστε σίγουροι για την ποιότητα της εκπαίδευσής σας, βεβαιωθείτε ότι το πιστοποιητικό που σας απονέμεται είναι από έναν από τους κύριους φορείς πιστοποιήσεων NLP εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων Παγκοσμίως. Δείτε περισσότερα σχετικά με αυτό στους Οργανισμούς Πιστοποίησης του NLP. Αν αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό για εσάς, είναι ακόμη πιο σημαντικό να ελέγξετε τα διαπιστευτήρια του εκπαιδευτή σας για να βεβαιωθείτε ότι θα εκπαιδευτείτε σωστά, ηθικά και με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που διέπη το NLP.

Αν θέλετε να εκπαιδευτείτε στο NLP Practitioner από την Dynamic Equilibrium System, ένα πρόγραμμα διεθνώς πιστοποιημένο από τον παγκόσμιο οργανισμό της INLPTA (International NLP Trainers Association), εκδηλώστε ενδιαφέρον εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr