OPA! Οι Helena & Vikki Moursellas έγραψαν ένα βιβλίο με συνταγές εμπνευσμένο από τις ελληνικές ταβέρνες
12/07/2025 | 08:00
07/08/2025 | 09:27
Από ένδειξη ενθουσιασμού, θαυμασμού ή και έκπληξης το βαθύ και ταυτόχρονα κοφτό, ελληνικό ‘Ωπα!... μπορεί να σημαίνει πολλά. Συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης για κάτι απροσδόκητα καλό, όπως μια γεύση, μια πρώτη μπουκιά από ένα πιάτο βγαλμένο από την ελληνική “κουζίνα” που μόλις προσγειώθηκε στο τραπέζι μας σε μια ταβέρνα.
Αυτές οι μπουκιές που συνοδεύονται από το Ώπα και μια μικρή κινητική και λεκτική, τιμητική παύση λίγων δευτερολέπτων, ικανές να χωρέσουν τη γεύση από το Ω ως το Α, είναι εκείνες που ενέπνευσαν και τις δίδυμες αδερφές Helena και Vikki Moursellas για να γράψουν το ομώνυμο βιβλίο τους με συνταγές εμπνευσμένες από ταβέρνες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Στο "OPA! Συνταγές εμπνευσμένες από ελληνικές ταβέρνες", το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο από τον εκδοτικό οίκο Smith Street Books, η Helena και η Vikki δημιουργούν πιάτα εμπνευσμένα από τα ταξίδια τους και μοιράζονται τις αγαπημένες τους γεύσεις που εμπνεύστηκαν από ταβέρνες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Παράλληλα το βιβλίο τους μοιάζει με ένα τυπικό αναλυτικό μενού ταβέρνας δοσμένο σε αντίστοιχο στυλ ενώ περιέχει πάνω από 80 συνταγές για ορεκτικά, θαλασσινά, κρέας, λαχανικά και κλασικά ψητά φούρνου, μαζί με επιδόρπια και ποτά.
Από την ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα και το Υπερωκεάνιο στον Πειραιά, μέχρι το Φυσ’ αέρα στο χωριό Αετοφωλιά της Τήνου και από εκεί μέχρι την ταβέρνα του Χάρη στις Εγγαρές της Νάξου, την ταβέρνα Κρόνος στη Θεσσαλονίκη και το στέκι του Μαχαίρα στην Αμοργό, τα κορίτσια εμπνέονται από όσα γεύτηκαν απλά τραβώντας μια τυπική ξύλινη καρέκλα με ψάθα και βρίσκοντας τη θέση τους στο τραπέζι με το χάρτινο λευκό τραπεζομάντηλο με μπλε σχέδια.

Ρεβιθοκεφτέδες από το νησί της Σίφνου και φρεσκοψημένη πίτα σε ταραμοσαλάτα σίκαλης με σκόρδο κονφί. Ψητά καλαμάρια με φάβα και τουρσί κρεμμύδια. Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με βούτυρο ψητής πιπεριάς και μπιφτέκια που σερβίρονται με μια κουταλιά τζατζίκι. Γίγαντες πλακί μαζί με χωριάτικη σαλάτα και ψωμί με μαύρες ελιές, και λαδοκούλουρα σερβιρισμένα με τον τέλειο ελληνικό καφέ αργά το απόγευμα, είναι μόνο μερικές από τις συνταγές των κοριτσιών, έτοιμες να ταξιδέψουν τις ελληνικές γεύσεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων του εξωτερικού.
Οι Helena και Vikki Moursellas είναι σεφ, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, δημιουργοί συνταγών και παραγωγοί περιεχομένου που έχουν μετατρέψει την αγάπη τους για την ελληνική κουζίνα σε μια ολοκληρωμένη καριέρα με διαφορετικές εκφάνσεις. Μεγαλωμένες στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας, οι αδελφές βυθίστηκαν στις γεύσεις και τις παραδόσεις της κληρονομιάς τους από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας να μαγειρεύουν πλάι στην αγαπημένη τους γιαγιά, την Κούλα. Ενώ το βαθιά ριζωμένο τους πάθος για το ελληνικό φαγητό παραμένει το θεμέλιο της δουλειάς τους μέχρι και σήμερα.

Η πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία τους δόθηκε ως φιναλίστ στο "My Kitchen Rules", όπου οι εγκάρδιες και γευστικές ελληνικές οικογενειακές συνταγές τους χάρισαν ένα αφοσιωμένο κοινό. Αυτή η επιτυχία οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου τους βιβλίου μαγειρικής, "Taking You Home: Simple Greek Food for Friends & Family", το 2015 αλλά και στο δεύτερο βιβλίο τους, "Peináo: A Greek Feast For All το 2023", το οποίο έγινε γρήγορα μπεστ-σέλερ.
Η Helena ζει αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο, όπου συνεργάζεται με food brands και μοιράζεται τις μαγειρικές της περιπέτειες μέσω του Instagram ενώ η Vikki ζει στο Σίδνεϊ, είναι ελεύθερη επαγγελματίας photo chef, δημιουργός συνταγών και παραγωγός περιεχομένου, συνεργαζόμενη επίσης με φημισμένα brands, μεταξύ των οποίων τα Maldon Salt, Farmer’s Union και Bonnie and Neil.

Σήμερα όμως και οι δυό μαζί με το βιβλίο τους, επιστρέφουν νοερά στο χαλαρό περιβάλλον, τη μυρωδιά των απλών, τοπικών φαγητών, των πιάτων και των συνταγών που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Τη μυρωδιά που πλανιέται στον αέρα μαζί με το χαμογελαστό καλωσόρισμα καθώς μπαίνουμε σε μια ταβέρνα που είναι όλα μέρος της εμπειρίας του φαγητού στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και κομμάτι της ξεχωριστής ελληνικής φιλοξενίας.
Οι αδελφές που συνδέονται εδώ και καιρό με το ελληνικό φαγητό μέσω της γιαγιάς Κούλας, ερωτεύτηκαν την κουλτούρα της ταβέρνας ως παιδιά, σκαρφαλωμένες στα σκαμπό ενός μπαρ απολαμβάνοντας φρέσκια λεμονάδα και τηγανητές πατάτες με σουβλάκι κοτόπουλο στην ταβέρνα του ξαδέρφου τους στη Χαλκιδική.

Καθώς, η Helena και η Vikki συνέχισαν να αναζητούν ακριβώς αυτή τη φιλόξενη ατμόσφαιρα της ζωής και του φαγητού στην ταβέρνα, έχουν ανακαλύψει διαμάντια γεμάτα γεύσεις πάνω σε χάρτινα τραπεζομάντηλα και τα μοιράζονται μαζί μας.
Σχολιάστε