Συμβουλές για wine pairing με τα πιο απλά λόγια
01/11/2025 | 08:00
29/11/2025 | 09:44
Δεν υπάρχουν κανόνες όταν φτάνουμε να μιλήσουμε για ταίρια αλλά σίγουρα υπάρχουν καλά, πετυχημένα και αγαπημένα “παντρολογήματα”.
Σε αντίθεση με τα ύφη αυθεντίας και αυταρέσκειας υπάρχουμε και εμείς που αγαπάμε το κρασί χωρίς πολλά πολλά, μα με μια άπλετη διάθεση να το γνωρίσουμε, να το δοκιμάσουμε και και να το συνδυάσουμε με την άλλη μας μεγάλη αγάπη, το φαγητό.
Διαβάζοντας βιβλία και εγχειρίδια τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά ή και στα ιταλικά καταλήγουμε συχνά απλά να πονοκεφαλιάζουμε και να μπερδευομαστε περισσότερο σχετικά με όλα τα πρέπει και τα πως του κρασιού.

Έτσι αναζητήσαμε βασικές, εύκολες και κατονητές συμβουλές, εκείνες που αποτυπώνονται στο μυαλό και τις γευστικές μας αναμνήσεις χωρίς πίεση και κόπο αλλά με γευστικά ταξίδια και εμπειρίες που πάνω από όλα να απολαμβάνουμε.
«όμοιος ομοίω αεί πελάζει»
Δε θέλει και πολύ για να αντιληφθεί κανείς και μόνος του ότι ο πιο βατός δρόμος οι όμοιες γεύσεις, με κοινά χαρακτηριστικά που προφανώς θα ταιριάζουν και μεταξύ τους.
Στην ορολογία του κρασιού βέβαια η λέξη κλειδί εδώ είναι το “σώμα”, το κρασί που θα επιλέξουμε θα ταιριάξει καλά με ένα φαγητό με αντίστοιχο σώμα. Ένα ψάρι μαριναρισμένο με εσπεριδοειδή άρα ελαφρύ σώμα, θα ταιριάξει με ένα ελαφρύ κρασί με έντονη οξύτητα ενώ το ίδιο ψάρι ψητό ή μαγειρευτό θα ταιριάξει με ένα πιο γεμάτο και με λιπαρή αίσθηση κρασί.

Το ίδιο ισχύει και στη μύτη, έτσι όταν τα αρώματα των πιάτων είναι έντονα το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην επιλογή κρασιών, να είναι δηλαδή, έντονα αρωματικά.
Ακόμα και στην ηλικία… και μην το πάρετε εδώ ρατσιστικά αλλά εμπερικά. Σκεφτείτε ότι ένα λαχανικό ή ένα φρούτο μπορεί να είναι από άγουρο μέχρι υπερώριμο ή να έχει μαγειρευτεί για ώρα στο φούρνο μαζί με κάποιο κρεατικό. Τα υλικά, έχουν και εκείνα τις νεαρές ή τις προχωρημένες τους «ηλικίες» και ανάλογα με την κατάσταση και τον τρόπο παρασκευής τους ταιριάζουν στην πρώτη περίπτωση με νέα λευκά κρασιά με ένταση και φρεσκάδα και με παλαιωμένα στη δεύτερη.
Πιο εύκολο επίσης είναι να διακρίνουμε και ομοιοτητες στο χρώμα αλλά και στην προέλευση, καθώς τα καλούδια ενός συγκεκριμένου τόπου τείνουν να έχουν γεύσεις γειτονικές και να ταιριάζουν μεταξύ τους.
Ο κανόνας των αντιθέτων
Και χωρίς να θέλουμε να σας μπερδέψουμε - και κάπου εδώ κρύβεται η μαγεία του κρασιού και του ταιριάσματος- ισχύει και ακριβώς το αντίθετο.
Πράγματι τα αντίθετα έλκονται και στη σχέση φαγητού-κρασιού, όσο ένα αλμυρό νησιώτικο τυρί ταιριάζει με ένα γλυκό κρασί, και η αλμύρα και η αψάδα του με το φρουτώδη αίσθηση ενός κρασιού.

Γεμίζοντας τα κενά του άλλου
Ένας ακόμη τρόπος είναι να σκεφτούμε τη γεύση που λείπει από το πιάτο μας και αντί να τη προσθέσουμε μέσα στο πιάτο να τη συμπληρώσουμε με ένα ποτήρι κρασί.
Βεβαια καλό είναι το κρασί μας να είναι τουλάχιστον το ίδιο όξινο ή το ίδιο γλυκό με το φαγητό μας. Ενώ τα καυτερά φαγητά ταιριάζουν καλύτερα με φρουτώδη κρασιά που είναι χαμηλά σε αλκοόλ. Τα λαδερά πιάτα ταιριάζουν συνήθως με ένα ροζέ και τα μαγειρευτά με κρέας με στυφό κόκκινο κρασί.
Σχολιάστε