Οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ένα περίτεχνο ξύλινο καραβάκι στολισμένο με λαμπιόνια στη θέση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Κάλαντα που μοιάζουν τόσο διαφορετικά, τόσο πιο μελωδικά αλλά και τόσο συνδεδεμένα με τους ανθρώπους που επέστρεφαν από τα πλοία, συνήθως, ακριβώς αυτές τις ημέρες του χρόνου.
29/11/2025 | 08:00
29/11/2025 | 09:48
Μια θάλασσα που πάντα τριγύρω κυριαρχεί, χωρίζει αλλά και ενώνει, φουρτουνιάζει και γαληνεύει, αστράφτει κάτω από την ήλιο και το φεγγάρι ακολουθεί τον δικό της καιρό και τον δικό της χρόνο, οριοθετεί, την ζωή των νησιωτών.
Το τέλος του χρόνου στις Κυκλάδες άλλοι το φαντάζονται μέσα από τις αλλοτινές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του παρελθόντος που βρίσκουμε στα μουσεία, άλλοι από τις αφηγήσεις των παππούδων από τα νησιά και άλλοι από τα stories του instagram και άλλοι το γεύονται σε μπουκιές από φοινίκια, μελόπιτες και στολισμένα με ζύμη χριστόψωμα.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που τις κρύες μέρες στα τέλη του Δεκεμβρίου βιώνουν τα Χριστούγεννα στις Κυκλάδες που έχουν το δικό τους ηχόχρωμα, παραδόσεις αλλά και τις δικές τους γεύσεις και μυρωδιές. Για εκείνους όμως που δεν θα καταφέρουν να βρεθούν αυτό το μήνα στα νησιά, μα θα παραμείνουν στην Αθήνα, υπάρχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
και το φετινό του πλούσιο πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα.
Αναλυτικότερα για τις δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τα Χριστούγεννα

Για τα παιδιά, το Patari Project θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Ηρακλής, οι Άθλοι, η λεοντή &a η βάρκα..», τον μεγάλο «Παραμυθά» Γιώργο Ευγενικό που θα αφηγηθεί στα παιδιά ιστορίες για «τους νησιώτες καλικάντζαρους και τα καμώματά τους» και την Ομάδα ΑΦΟΥ που θα παρουσιάσει σε κουκλοθέατρο την μαγική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς.
Ενώ για τους ενήλικες, ένα μεγάλο τραπέζι με κυκλαδίτικα εδέσματα και κεράσματα θα στηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου όπου ο Γιώργος Πίττας θα μας μιλήσει για τις γεύσεις, τις χειμερινές παραδόσεις και τα έθιμα των Χριστουγέννων στις Κυκλαδες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των κοινωνικών του προγραμμάτων, το Μουσείο Κυκλαδικής
Τέχνης θα προσφέρει μία παράσταση με ελεύθερη είσοδο για άτομα 65+ με την ομάδα Οι Κατσίκες ξέρουν το Δρόμο να παρουσιάζει «Τις Στέγες των Παραμυθιών», μια παράσταση μουσικής και αφήγησης, γεμάτη ιστορίες που θα φέρει γέλιο και νοσταλγία στις καρδιές.
Για τα παιδιά

«Ο Ηρακλής, οι Άθλοι, η λεοντή & η βάρκα..»
Θεατρική Παράσταση από την ομάδα Patari Project
Κυριακή 14/12 12:00 – 13:00
Οι μύθοι του Ηρακλή, αλλιώς….
Μια παράδοξη αφήγηση που δείχνει ότι, ανάλογα από ποια πλευρά κοιτάς μια ιστορία, αυτή
παίρνει νέα τροπή πού ούτε καν την είχες φανταστεί. Ένα περίεργο θεατρικό παζλ που ανοίγει νέες διαστάσεις και αναγνώσεις στον μύθο που ήδη γνωρίζουμε. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι θα είναι αντικείμενα, τραγούδια, όλα τα παράδοξα ηχοχρώματα που μπορεί να παράγει ένα πιάνο και ηλεκτρονικοί ήχοι που θα κυκλώνουν τη σκηνή.
«Οι νησιώτες καλικάντζαροι και τα καμώματά τους. Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια και κάλαντα από τις Κυκλάδες»
Μουσική Αφήγηση από τον Γιώργο Ευγενικό
Κυριακή 21/12 12:00 – 13:00
Ποιος είπε πως τα Χριστούγεννα κυλούν πάντα ήσυχα στις Κυκλάδες; Στην Τήνο, ένας ράφτης ψάχνει τη χρυσή του βελόνα για να ράψει τον σάκο του Αϊ-Βασίλη, πριν προλάβουν να του κάνουν σκανταλιές οι τσιλικροτούσηδες και οι καλσαγκάρ. Στη Νάξο, τρία παλικάρια ψάχνουν τις χαμένες βασιλοπούλες και στην Άνδρο ένας καλληβρούσης τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Στην Αμοργό, μια γυναίκα ψάχνει το μεγαλύτερο αυγό του νησιού για να ξεγελάσει τους καλικάντζαρους και να τους στείλει από ‘κει που ήρθαν.

«Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς Κουκλοθεατρική Παράσταση από την Ομάδα ΑΦΟΥ
Κυριακή 28/12 12:00 – 13:00
Η κουκλοθεατρική ομάδα Αφού εμπνέεται και διασκευάζει τη διάσημη χριστουγεννιάτικη
ιστορία του Κάρολου Ντίκενς με πρωταγωνιστή τον παράξενο και τσιγκούνη Εμπενίζερ
Σκρουτζ.
Μέσα από ένα παραμυθένιο σκηνικό, με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, πρωτότυπη
μουσική, χειροποίητες κατασκευές, κούκλες, αντικείμενα αλλά και με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, η χριστουγεννιάτικη παραγωγή της ομάδας Αφού, θα μας μεταφέρει στο χιονισμένο Λονδίνο του 19 ου αιώνα σε μια ιστορία μυστηρίου, ανατροπών και αστείων καταστάσεων.
Για τους ενήλικες

«Γεύσεις Συνύπαρξης στις Κυκλάδες. Οι χειμερινές παραδόσεις και τα έθιμα των Χριστουγέννων»
Ομιλία του Γιώργου Πίττα
Παρασκευή 12/12 18:00 – 20:00
Ο Γιώργος Πίττας πραγματοποιεί μια ομιλία με τίτλο «Γεύσεις Συνύπαρξης στις Κυκλάδες. Οι χειμερινές παραδόσεις και τα έθιμα των Χριστουγέννων» αφιερωμένη στις ζωντανές πρακτικές και τα καθημερινά χριστουγεννιάτικα έθιμα των Κυκλάδων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και διατηρούνται έως σήμερα. Από τη συλλογικότητα της μυκονιάτικης οικογένειας έως τις παριανές καζανιές γύρω από τη σούμα, οι μικρές τελετουργίες της καθημερινότητας λειτουργούν ως φορείς μνήμης και ως στοιχεία που συνθέτουν την κυκλαδίτικη ταυτότητα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο Μέγαρο Σταθάτου, θα είναι στημένο ένα τραπέζι με
κυκλαδίτικα κεράσματα και εδέσματα για τους συμμετέχοντες σε συνεργασία με το
Επιμελητήριο Κυκλάδων.

«Στις Στέγες των Παραμυθιών»
Παράσταση Αφήγησης και Μουσικής με ελεύθερη είσοδο
Δευτέρα 22/12 10:00-11:00
Στο πλαίσιο των κοινωνικών του προγραμμάτων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει
μία παράσταση με ελεύθερη είσοδο για άτομα 65+. Φέτος τις γιορτές, θα ταξιδέψουμε παρέα σε κάμπους και βουνά, σε χώρες μακρινές ή και κοντινές! Όλο και κάπου θα βρούμε να μείνουμε… Μαζί με τη συνοδεία μουσικής, θα ακούσουμε τρία λαϊκά παραμύθια από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Από τις βορινές χιονισμένες σκανδιναβικές χώρες, από τα βάθη της Ανατολής και από τις λαϊκές παραδόσεις του τόπου μας.
Σχολιάστε