NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Τι κάνει την Black Friday τόσο ξεχωριστή για τον καταναλωτή;

Τι κάνει την Black Friday τόσο ξεχωριστή για τον καταναλωτή;

Η Black Friday, που δεν είναι τόσο "μαύρη" όπως στην Αμερική - με την καλή και την κακή έννοια - είναι ένα πραγματικό έθιμο για τους Αμερικανούς, που κορυφώνει κατ' ουσία την γιορτή του Halloween. Ένα εμπορικό έθιμο που έγινε στόχος της καταναλωτικής ζωής πολλών Αμερικανών, υιοθετείται και στην χώρα μας προκειμένου να προσεγγίσει μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό σε μια οικονομική περίοδο όπου η λιανική πώληση μοιάζει να έχει χτυπηθεί από την κρίση σε πολλούς τομείς της.

Η κακή πλευρά της Μαύρης Παρασκευής στην χώρα μας είναι ότι οι εκπτώσεις των προϊόντων σε καμία περίπτωση δεν προσομοιάζουν ούτε στο ελάχιστο με τις εκπτώσεις στην μακρινή Αμερική. Η καλή πλευρά αυτού; Οι καταναλωτές δεν στοιβάζονται, δεν ποδοπατούνται, δεν περνούν την βραδιά τους σε σκηνές έξω από κάποιο εμπορικό κέντρο για να αποκτήσουν, σε υπερβολικά προνομιακή τιμή, ένα προϊόν (αν θα έχουν την τύχη να προλάβουν τα αποθέματα του), ούτε μεταλλάσσονται σε αγρίμια με μοναδικό στόχο να αρπάξουν ό,τι μπορούν, σαν ένα παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ ομάδων.

Στην χώρα μας, η Black Friday είναι περισσότερο άλλη μία μέρα εκπτώσεων, που όμως τοποθετείται χρονικά σε μία περίοδο που οι εκπτώσεις είναι χρονικά μακριά και συνήθως πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα που ο κόσμος έχει την ανάγκη να καταναλώσει νέα προϊόντα. Άρα, μία όαση εκπτώσεων στην έρημο των κανονικών τιμών. Αυτό το εμπορικό τρικ ερεθίζει τον καταναλωτή να σηκωθεί από τον καναπέ του και να διεκδικήσει για τον εαυτό του μία καλύτερη τιμή σε ένα αγαθό που επιθυμεί ή που εύχεται να βρει και στην ουσία να κάνει το καλύτερο deal τιμής-προϊόντος που μπορεί σε μία μη εκπτωτική φάση.

Η Black Friday όμως δεν είναι μόνο αυτό. Την συγκεκριμένη ημέρα, ο καταναλωτής έχει μοναδικές αγοραστικές ευκαιρίες και είναι μόνο για μία μέρα. Σαν μία συναυλία ενός μεγάλου καλλιτέχνη που έρχεται για μία και μοναδική εμφάνιση και αν δεν αγοράσεις το εισιτήριο θα χάσεις αυτήν την μεγάλη στιγμή. Έτσι είναι και αυτή η μοναδική Παρασκευή. Σαν ένα μοναδικό πάρτι που δεν θα ξανασυμβεί. Την επόμενη ημέρα, όλα θα γυρίσουν στους κανονικούς ρυθμούς και στις κανονικές τιμές τους. Μια γιορτή καταναλωτισμού που λειτουργεί σαν κίνητρο για τους καταναλωτές να προσκαλέσουν μαζί τους κι άλλους. Η Black Friday είναι μια εκδήλωση που δεν θέλεις να πας μόνος σου αλλά θέλεις να πάρεις και τους φίλους σου κι έτσι γίνεται ένα μοναδικό event που δεν θέλεις να το χάσεις!

Ειδικά για τους shopaholics, τους εθισμένους από τον καταναλωτισμό ανθρώπους, η Black Friday είναι μία ξεχωριστή ημέρα που δεν πρέπει με τίποτα να πάει χαμένη. Μη ξεχνάτε ότι η κατανάλωση αγαθών λειτουργεί όπως η κατανάλωση της τροφής ή όποιου ευχάριστου/απολαυστικού αγαθού καταναλώνουμε. Αυξάνει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και μας κάνει να νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση.

Θυμηθείτε ότι είναι μία εφήμερη απόλαυση που την επόμενη κιόλας μέρα δεν θα είναι αρκετή για να κρατήσει την διάθεση υψηλή. Αντιθέτως, το συνεχές και άσκοπο shopping μπορεί να προκαλέσει εθισμό στον καταναλωτή, λόγω της στιγμιαίας και εφήμερης ευεξίας που νιώθει, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι εργάζονται σε μεγάλες εταιρίες γνωστών προϊόντων και που εκμεταλλεύονται καθημερινά για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Κάντε λοιπόν μία αξιολόγηση των αναγκών σας και έχετε τον προϋπολογισμό σας πριν βγείτε για ψώνια, έτσι ώστε να μην γεμίσετε τη ντουλάπα σας και την ζωή σας με άχρηστα αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα έχετε εξαντληθεί οικονομικά χωρίς λόγο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr