NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Ώστε θες να αλλάξεις ε; Οδηγίες και προϋποθέσεις.

Ώστε θες να αλλάξεις ε; Οδηγίες και προϋποθέσεις.

Μερικές εξαιρετικά αποτελεσματικές στρατηγικές για επίτευξη αλλαγής.

Έρχεται πάντα εκείνη η υπέροχη φάση της ζωής που νοιώθεις χωρίς ψήγμα αμφιβολίας  ότι κάτι δεν πάει καλά... Εκείνη η αδιόρατη και βαριά σαν ελέφαντα αίσθηση ότι για αλλού ξεκίνησες και αλλού βρίσκεσαι, ότι η πυξίδα είναι χαμένη, ο ουρανός δεν έχει άστρα (και να είχε δεν ξέρεις να τα διαβάζεις γιατί το μάθημα ήταν επιλογής) και ότι τέλος πάντων, ο γιαλός είναι ολόισιος και αυτός που αρμενίζει στραβά είσαι εσύ. Εκείνη η στιγμή που - αν γίνουμε λιγότερο γλαφυροί μπας και συνεννοηθούμε – συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θες και ότι έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να πάρεις την απόφαση να κάνεις την αλλαγή.

Κατ’ αρχήν, για να σε καθησυχάσω, το γεγονός ότι έχεις αυτά τα συναισθήματα είναι θαυμάσιο διότι σημαίνει πως οι νευρικές απολήξεις των ονείρων σου δεν είναι τελείως νεκρές. Δεύτερον, η ιδέα της αλλαγής είναι all time classic θέμα που τους απασχολεί όλους, πάντα. Τρίτον, ακολουθούν μερικές πολύ χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για να σε υποστηρίξουν στην προσπάθεια σου να αλλάξεις. Διάβασε, εφάρμοσε, χαμογέλα. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.


Ώστε θες να αλλάξεις ε; Οδηγίες και προϋποθέσεις.

Συμβουλή #1: Σταμάτα να σκέφτεσαι

Έχω κουραστεί να βλέπω ικανούς και πανέξυπνους ανθρώπους, με τρομερές δεξιότητες και ταλέντα να σκέφτονται, να ξανασκέφτονται, να υπολογίζουν να μετρούν, να προσπαθούν να προβλέψουν, να σχεδιάζουν, να παίρνουν feedback για το σχεδιασμό, να σκέφτονται ξανά κτλ.-κτλ. Για να μην παρεξηγηθώ, όλα αυτά είναι χρήσιμα για όσο είναι χρήσιμα. Από εκεί και πέρα, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι τον ιδανικό τρόπο, την πιο αποτελεσματική στρατηγική, την πιο ραφιναρισμένη και επιστημονικά εκσυγχρονισμένη μέθοδο και να αρχίσεις να δρας.

Το παιχνίδι της αλλαγής είναι απλό. Προσοχή! Δεν είπα εύκολο, είπα απλό και συνοψίζω τη διαδικασία στα εξής 5 βήματα:

  1. Βρες τι δε σου αρέσει στη ζωή σου
  2. Γράψε το κάτω (ΜΗΝ το παραλείψεις αυτό)
  3. Αποφάσισε με τι θα το αντικαταστήσεις
  4. Γράψε το κάτω και αυτό (ΜΗΝ το παραλείψεις)
  5.  Άρχισε να κάνεις κάτι που πιστεύεις ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα

Γενικά η συμβουλή είναι αυτή:

                                                                          ΔΡΑΣΗ! ΤΩΡΑ!

H υπερανάλυση οδηγεί στην παράλυση ή όπως είπε ο Ν. Καζαντζάκης: “Η ύστατη μορφή θεωρίας είναι η πράξη”. Είμαι σίγουρος ότι βλέπεις τις εφαρμογές αυτής της ιδέας. Ξεκίνα χθες.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η αλλαγή είναι ένα all time classic θέμα και η αποτυχία σε αυτήν την προσπάθεια το μεγαλύτερο hit. Εκτός και αν…

Συμβουλή #2: Φτάσε στον πάτο

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής είναι να νοιώσεις ότι έχεις φτάσει στον πάτο. Δεν έχει σημασία αν είσαι στον πάτο ή όχι, αλλά πρέπει εσύ να νοιώσεις  μέσα σου ότι έχεις φτάσει εκεί. Όπως λέει ένας φίλος, αν δε νοιώσεις χταπόδι που κυλιέται στις πέτρες του βυθού και κοιτά την επιφάνεια 2 χιλιόμετρα πιο πάνω, δεν έχεις ελπίδα να αλλάξεις. Η αλλαγή είναι εύκολη, το δύσκολο είναι να φτάσεις στο ψυχολογικό όριο που θα την κάνει να μοιάζει μονόδρομος.

Μία τεχνική για αυτό, είναι να πάψεις να συγχωρείς/δικαιολογείς τον εαυτό σου όταν δεν παράγεις ή δεν κάνεις όλα όσα θα μπορούσες να κάνεις. Κάνε ότι χρειάζεται να γίνει χωρίς να το πολυσκέφτεσαι. Γίνε αδυσώπητος με τη μετριότητα. Γίνε σαν τα μωρά που ουρλιάζουν και κλαίνε ασταμάτητα όταν θέλουν να φάνε. Πιστεύω ότι το βασικό εμπόδιο ανάμεσα σε σένα και τα όνειρά σου, είναι ότι ξέχασες να ουρλιάζεις ενώ “πεθαίνεις στην πείνα”.

Συμβουλή #3: Τι θα θυσιάσεις;

Έχεις ακούσει τη φράση “Τίποτα δεν είναι δωρεάν”; Ε, λοιπόν ισχύει. Όλα έχουν μία τιμή. Όλα στοιχίζουν κάτι και αν τα θέλεις, πρέπει να καταβάλεις αυτό το κάτι. Πόσο πολύ θες να πετύχεις; Πόσα είσαι έτοιμος/η να ρίξεις στη φωτιά της αλλαγής; Πόσα θα αφήσεις πίσω; Πόσα δε σου χρειάζονται πλέον; Γράψ’ τα και αυτά σε ένα χαρτί. Αλλαγή μεταξύ άλλων, είναι να ξεφορτώνεσαι τα περιττά βάρη.

Συμβουλή #4: Σταμάτα να κοιτά γύρω σου

Σταμάτα να κοιτάς γύρω-γύρω και να επιθυμείς όσα έχουν οι άλλοι. Σταμάτα επίσης να ζεις βάσει των προσδοκιών και των ονείρων που έχουν οι άλλοι για σένα. Στην προσπάθεια σου να αλλάξεις, είναι καταλυτικής σημασίας η συνειδητοποίηση πως αυτή η ζωή είναι δική σου και ΜΟΝΟ ΕΣΥ θα πεις τι είναι εκείνο που σου φέρνει χαρά και ευχαρίστηση. Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου και η όποια κριτική δέχεσαι για τις επιλογές σου, είναι δουλειά εκείνων που την κάνουν, όχι δική σου. Η γνώμη των άλλων για σένα αποκαλύπτει περισσότερα για τους άλλους, παρά για σένα. Δώσε μας τη δική σου οπτική για τον κόσμο. Άφοβα, χαρούμενα. Βρες τη μοναδική φωνή σου και ζωγράφισε για εμάς το αριστούργημα σου. Ή τραγούδησέ το. Τότε και μόνο τότε, καμία αλλαγή δε θα είναι δύσκολη γιατί καμία αλλαγή δε θα χρειάζεται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr