NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Η “Παναγιά των Παρισίων” και Αλλες Στρατηγικές για να Πετύχετε Όσα Θέλετε

Η “Παναγιά των Παρισίων” και Αλλες Στρατηγικές για να Πετύχετε Όσα Θέλετε

Πως ο Βίκτορας Ουγκό έγραψε την Παναγιά των Παρισίων και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό.

Η ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Υπάρχει ένα εκπληκτικό έργο του Βίκτωρος Ουγκό που ονομάζεται η “Παναγιά των Παρισίων”. Αυτό το ξέρουν οι περισσότεροι. Εκείνο όμως που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι το εν λόγω έργο ο συγγραφέας αναγκάστηκε να το γράψει ανάμεσα στο καλοκαίρι του 1830 και το Φλεβάρη του 1831 και αυτό επειδή απλά ο εκδότης του απηυδισμένος με την αναβλητικότητα του καλλιτέχνη, του έδωσε τελεσίγραφο το καλοκαίρι του 1830 ότι περιμένει το έργο σε 5 μήνες.

Ο Ουγκό - έξυπνος και επαγγελματίας γαρ - διαμόρφωσε ένα πλάνο. Πήρε όλα τα ρούχα του τα κλείδωσε κάπου και έμεινε μόνο με ένα μεγάλο σάλι για καθημερινή χρήση αναγκάζοντας έτσι τον εαυτό του, αντί να σπαταλά το χρόνο του σε κοινωνικές δραστηριότητες και οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά του, να κάτσει μέσα στο σπίτι και να γράψει. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι η μέθοδος του Ουγκό για την καταπολέμηση της αναβλητικότητας αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη μιας και στις 14 Ιανουαρίου του 1831 το σπουδαίο μυθιστόρημα εκδόθηκε. 

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθείς σε έναν πειρασμό είναι να έχεις στήσει έτσι το σκηνικό ώστε να μην μπορεί να εμφανιστεί ο πειρασμός.

ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ, “AKRASIA EFFECT” & ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Αριστοτέλης αφιερώνει ολόκληρο το κεφάλαιο Ζ’ των Ηθικών Νικομάχειων στην έννοια της ακρασίας (που νεοελληνικά αποδίδεται ως ακράτεια) και για να το ενώσω με τα προηγούμενα αυτό από το οποίο έπασχε ο Ουγκό στην αγγλική ονομάζεται Akrasia Effect”. Το Akrasia Effect είναι η τάση που λίγο έως πολύ έχουμε όλοι - λόγω της συνδεσμολογίας του εγκεφάλου μας -  να αναβάλλουμε εκείνο που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε χάριν εκείνου που είναι πιο ευχάριστου στην παρούσα στιγμή. Για παράδειγμα ένα κομμάτι πίτσα εδώ και τώρα, είναι πολύ πιο ευχάριστο από το τα πλεονεκτήματα που θα έχει αποκομίσει το σώμα μας μετά από τρεις μήνες καλής διατροφής. Το να κοιμηθείς μία ώρα παραπάνω στο εδώ και τώρα, είναι εξαιρετικά πιο ευχάριστο από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν σε ένα χρόνο αν εργάζεσαι κάθε μέρα μία ώρα παραπάνω. Η μία απόλαυση είναι τώρα, η άλλη απόλαυση καθυστερεί και έτσι όλοι μας πέφτουμε θύματα του Akrasia Effect και τις περισσότερες φορές ακολουθούμε τις γενετικά κωδικοποιημένες επιταγές του εγκεφάλου μας.

Τούτο - η αντίσταση στην άμεση ικανοποίηση - είναι μία πρόκληση η οποία μας αφορά όλους διότι όταν θέτουμε στόχους το κάνουμε έχοντας κατά νου την εικόνα του μελλοντικού μας εαυτού, ενώ τη στιγμή που πρέπει να πάρουμε τις χειροπιαστές αποφάσεις, είμαστε στο παρόν και ο εγκέφαλός μας με τα συνηθισμένα μοτίβα του, αναζητά την άμεση και όχι τη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση. Γενικά, ένας από τους καλύτερους προφήτες της επιτυχίας για έναν άνθρωπο είναι η ικανότητά του να αντιστέκεται στις απολαύσεις του παρόντος για χάρη εκείνων των δράσεων που έχει αποφασίσει ότι θα τον βοηθήσουν να φτάσει εκεί που επιθυμεί στο μέλλον.

TIPS ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ AKRASIA EFFECT

Ποιες είναι λοιπόν οι ιδέες και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του Akrasia Effect; Διαβάστε με προσοχή…

1.Εξαφάνισε τους Πειρασμούς

Μπορεί ο Οσκαρ Γουάιλντ να είπε πως καλύτερος τρόπος για να απαλλαχτείς από έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις σε αυτόν, αλλά όσο ευχάριστο, υπέροχο και δελεαστικό και αν ακούγεται δεν είναι αποτελεσματικό. Ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσεις από έναν πειρασμό, είναι να τον εξαφανίσεις πριν εμφανιστεί. Είναι πολύ πιο ευκολο να αντισταθείς σε μία τούρτα που δεν υπάρχει στο ψυγείο από μία τούρτα που κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα σε κοιτά κατάματα. Είναι πολύ ευκολότερο να μην πατήσεις το snooze σε ένα ξυπνητήρι παλιό και παραδοσιακό που δεν έχει τέτοια επιλογή, από ότι στο μοντέρνο, νέο, υπερσύγχρονο κινητό σου που η επιλογή βρίσκεται τρία εκατοστά μακριά. Είναι πιο εύκολο να μη χάνεις το χρόνο σου κοιτώντας στα social media στο κινητό σου όταν δεν έχεις κατεβάσει αυτές τις εφαρμογές, από ότι είναι να αντιστέκεσαι στον πειρασμό κάθε που το πιάνεις στα χέρια σου. Καταλάβατε την ιδέα φαντάζομαι… Δεσμευτείτε σε αυτό που θέλετε και αντισταθείτε (εξαφανείστε αν γίνεται) σε όλα εκείνα που ξέρετε ότι μπορούν να σας λοξοδρομήσουν από το επιλεγμένο μονοπάτι όταν είναι νωρίς, πολύ νωρίς. Ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθείς σε έναν πειρασμό είναι να είσαι προνοητικός και να έχεις στήσει έτσι το σκηνικό ώστε να μην μπορεί να εμφανιστεί ο πειρασμός.

2. Κάνε την Αρχή Εύκολη

Αυτά τα είπαμε στο τελευταίο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Γενικά φροντίστε να βοηθάτε τον εαυτό σας να ξεκινήσει να κάνει κάτι θέτοντας στόχους που είναι πολύ αστείοι για να μην μπορείτε να τους πετύχετε όπως π.χ. προπόνηση για 4 λεπτά, γράψιμο για 5 λεπτά κ.τ.λ. Αν το κάνετε θα δείτε πως είναι πολύ πιο εύκολο - και λιγότερο επώδυνο - να αναλαμβάνεις δράση από το να αναβάλλεις τη δράση. Απλά πρέπει να είστε αρκετά έξυπνοι ώστε να δημιουργήσετε συνθήκες που κάνουν την έναρξη μιας δράσης, πραγματικό παιχνιδάκι.

3. Προαποφάσισε τον Τρόπο Δράσης

Υπάρχει μία τεχνική που ονομάζεται Implementation Intentions. Συνοπτικά αυτή η τεχνική είναι το να προαποφασίζεις για τις δράσεις έχοντας κάνει γραπτό το πλάνο σε προτασεις “if - then”.

Παραδείγματα:

  • Αν μου έρθει να φάω μία πίτσα θα κάνω 20 push ups.
  • Αν θέλω να κοιμηθώ λίγο παραπάνω θα πιω ένα μισό ποτήρι νερό και το υπόλοιπο θα το ρίξω στο πρόσωπό μου.

Η ιδέα εδώ είναι το να έχουμε προγραμματίσει από πριν το τι επιθυμούμε να κάνουμε έτσι ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε δράση άμεσα όταν αυτό χρειαστεί. Η ισχύς του Implementation Intentions έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί σε εκατοντάδες έρευνες οπότε μην το σκέφτεστε. Πάρτε ένα χαρτί και ένα μολύβι και γράψτε “εκείνα που θα κάνετε όταν… “ και όταν έρθει η ώρα μην το σκεφτείτε καθόλου αλλά κάντε εκείνο που εσείς είχατε αποφασίσει.

Εις το επανιδείν. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr