NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

10+1 Έλληνες Coaches απαντάνε στην ερώτηση: Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο ταξιδευμένοι από ότι παλιότερα, πιο φιλόδοξοι, πιο μορφωμένοι. Η γνώση πλέον, ειδικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, προσφέρεται απλόχερα σε όποιον πραγματικά την αναζητά. Και ένα από τα πράγματα που απεχθάνονται οι άνθρωποι σήμερα είναι να έχουν κάποιον να τους καθοδηγεί. Ποιος δεν θέλει να είναι Ηγέτης; Ποιος δεν θέλει να βρίσκεται στην κορυφή του βουνού και να καθοδηγεί εκείνους τους υπόλοιπους; Να αποτελεί αυτός το παράδειγμα προς μίμηση; Το ερώτημα που θέτουμε στο σημερινό αφιέρωμα προς τους παρακάτω Coaches (ύστερα από τα «Τι σημαίνει Ηγεσία;» & «Υπάρχει τέλειος CEO;») μπορεί να είναι ίσως λίγο κλισέ, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα ζήτημα που σίγουρα γεννά πολλές συζητήσεις και προβληματισμούς μέχρι και σήμερα. Ηγέτης γεννιέσαι λοιπόν ή γίνεσαι;

Αγγελική Πλουμά - Coach

Ο Ηγέτης μοιάζει με τον …καλλιτέχνη.  Ακριβώς όπως ένας καλλιτέχνης χρειάζεται να έχει κάποιο ταλέντο σε αυτό που επιχειρεί. Αλλά μόνο του το χάρισμα δεν σε κάνει ούτε καλλιτέχνη στη μία περίπτωση, ούτε ηγέτη στην άλλη. Χρειάζεται πρακτική, καθημερινή εξάσκηση, εκπαίδευση, ανεκτικότητα στο λάθος και αφοσίωση στο ρόλο του ηγέτη. Έτσι η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί διχοτομικά (ή το ένα ή το άλλο) αλλά μόνο συνθετικά: είναι απαραίτητο να γεννιέσαι αλλά είναι αναγκαίο να εξελίξεις το χάρισμά σου για να γίνεις.

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ηγετικά χαρακτηριστικά . Αυτό που το περιβάλλον θα τον ωθήσει να ανακαλύψει μόνος του είναι όσα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν του προσέφερε αυτό. Εδώ βρίσκεται η πρόκληση για τον καθένα μας, το εάν και κατά πόσο θα αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο στην ζωή του, τον ηγέτη.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower

Γεννιέσαι.

Ο ηγέτης πρέπει να έχει δυνατό χαρακτήρα με υψηλό βαθμό αυτογνωσίας, να είναι κύριος των συναισθημάτων και των σκέψεων του και κυρίως να έχει ένα ξεκάθαρο σύστημα αξιών. Άνθρωποι που γεννιούνται σε ένα περιβάλλον που τα παραπάνω καλλιεργούνται, που ενθαρρύνεται η πρωτοβουλία και η ανάληψη ευθύνης καθώς επίσης είναι πολύ ξεκάθαρος ο διαχωρισμός των εννοιών καλού και κακού είναι περισσότερο έτοιμοι να ηγηθούν.

Η Ακεραιότητα χαρακτήρα, η Αντοχή και το Κουράγιο, η διάθεση για προσωπική θυσία (αλλαγή των προτεραιοτήτων όσο αφορά τα προσωπικά ωφέλη και πλεονεκτήματα του ενός προς όφελος των πολλών) δομούνται κατά τη διάρκεια της ζωής, ο τρόπος ανατροφής παίζει σημαίνοντα ρόλο, διότι η παιδεία και η καλλιέργεια όπως και ο σεβασμός προς τους άλλους και για τον ίδιο τον εαυτό μεταλαμπαδεύονται μεταξύ των μελών της οικογένειας. Ο ηγέτης γνωρίζει τι σημαίνει θυσία και τι σημαίνει να βάζει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν τα φυσικά χαρίσματα και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Ο ηγέτης δημιουργεί το φυτώριο που θα αναγεννηθούν νέοι ηγέτες.

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

Η ερώτηση θυμίζει λίγο μια άλλη αντίστοιχη “Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;”. Κατά την προσωπική μου άποψη συμβαίνουν και τα δύο. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που από τη φύση τους έχουν ένα χάρισμα, που κάνει τους άλλους να θέλουν να τους ακολουθήσουν. Υπάρχουν όμως και αυτοί που “γεννιούνται” μέσα από τις καταστάσεις, δηλαδή γίνονται είτε στην πορεία είτε γιατί η συγκεκριμένη συγκυρία τους οδηγεί να αναλάβουν δράση ή να ξεχωρίσουν με τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους, με αποτέλεσμα οι άλλοι να τους ακολουθούν. Σίγουρα όμως είναι μια δεξιότητα, την οποία οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει, άλλος ευκολότερα και άλλος καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια.

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Όλοι εν δυνάμει μπορούμε να είμαστε ηγέτες. Έτσι έχουμε δημιουργηθεί. Όμως, για να είμαστε πραγματικοί και αποτελεσματικοί ηγέτες θα πρέπει να αναπτύσσουμε συνεχώς τις ήπιες δεξιότητές μας. Θα πρέπει να είμαστε παραγωγικά δημιουργικοί και περίεργοι, καθώς και επιτακτικά συνεπείς. Άρα… και γεννιόμαστε και γινόμαστε! Αυτά πάνε παρέα!

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Είναι αλήθεια πως κάποιοι άνθρωποι έχουν έμφυτο το χάρισμα του ηγέτη και γεννιούνται με αυτό. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την περίπτωση του να εξελιχθεί κάποιος σε ηγέτης. Αυτό βεβαίως απαιτεί αρχικώς να διαθέτει νοοτροπία ανάπτυξης και να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει, δουλεύοντας γι’ αυτό καθημερινώς και μη σταματώντας να λαμβάνει συνεχώς γνώση που θα τον βοηθήσει να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τον κάνουν έναν καλό ηγέτη. 

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Οι έρευνες προσωπικότητας ισχυρίζονται πως με το σχεδόν 50% γεννιόμαστε και το υπόλοιπο εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν μιλήσουμε με όρους basket, αν κάποιος είναι καταπληκτικός αθλητής και γεννηθεί σε ένα χωριό στην Αφρική, θα μπορεί να επιδείξει τα ταλέντα που έχει; Αντίστοιχα, ένας που έχει γεννηθεί σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον με ερεθίσματα και υποστηρικτικές δομές και χώρο να αναδείξει τις δεξιότητες του, αν δε το θέλει μέχρι που μπορεί να φτάσει; Πιστεύω πολύ τους ηγέτες που αναδύονται λόγω κατάστασης. Αυτοί έχουν όλα τα χαρακτηριστικά, αλλά επιλέγουν να ζήσουν στο παρασκήνιο. Όταν υπάρξει ανάγκη ή το κάλεσμα κατά κάποιους και κανείς άλλος δεν εμφανιστεί,  αυτοί θα πάρουν την ευθύνη, θα εμπνεύσουν και θα κάνουν την αλλαγή. Ναι σε αυτή την περίπτωση πιστεύω πως γεννιούνται χαρισματικοί ηγέτες. Ως Έλληνες έχουμε πολλά αντίστοιχα παραδείγματα από την ιστορία μας. Επίσης, μη ξεχνάμε πως και η κουλτούρα μας, μας έχει εθίσει στον ηρωισμό. Από τον Ηρακλή μέχρι τους τα πρόσφατους ήρωες.  Θεωρείτε πως είναι τυχαίο πως βρίσκονται Έλληνες σε υψηλά πόστα από το cern, MIT κτλ.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Γνωρίζουμε αδιαμφισβήτητα πως υπάρχουν άνθρωποι με εγγενή τάση προς την Ηγεσία. Το βίωμα όμως, η εκπαίδευση και η συνειδητή δουλειά πάνω στην ανάπτυξη των πτυχών εκείνων της προσωπικότητας, που άπτονται της Ηγεσίας, είναι αυτά που μελλοντικά θα δώσουν στον Ηγέτη τα στοιχεία που θα τον καθορίσουν. Εδώ, η ανάδειξη Δεξιοτήτων, Δυνάμεων και Θετικών στοιχείων του χαρακτήρα, θα χτίσουν έναν ισχυρό Ηγέτη, ο οποίος θα προοδεύει θετικά, συν τω χρόνω. Έτσι αποδεικνύεται πως ο Ηγέτης είναι αποτέλεσμα μεθοδικής εργασίας και σωστής διαχείρισης των συνθηκών που απαιτούν ηγετικότητα.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach

Είναι σαν να ρωτάμε αν η ικανότητα να εμπνέεις άλλους ανθρώπους είναι έμφυτο χαρακτηριστικό ή είναι κάτι στο οποίο μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί. Η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και αφοριστική, παρά μόνο δημιουργικά συνδυαστική, μιας και είναι δύο οι συνθήκες που θα συμβάλλουν στο να χαρακτηριστεί από την ιστορία κάποιος ως ηγέτης. Η πρώτη αφορά στην ύπαρξη των απαραίτητων χαρακτηριστικών και η δεύτερη αφορά στην ύπαρξη του κατάλληλου πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορέσει να εκφράσει και να αναδείξει τις ηγετικές του ικανότητες.

Η παραδοχή που λέει ότι ηγέτης γεννιέσαι, προϋποθέτει με απόλυτη αλλά αμφίβολη σιγουριά την ύπαρξη και του κατάλληλου πλαισίου, μέσα στο οποίο θα μπορέσει ο άνθρωπος από απλός πολίτης να μεταμορφωθεί σε ηγέτη. Αντίθετα η παραδοχή που λέει ότι ηγέτης γίνεσαι, υστερεί αρκετά μιας και υπό αυτήν την έννοια όλοι μας ανεξαιρέτως είμαστε εν δυνάμει ηγέτες, χωρίς να προαπαιτούνται κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, παραδοχή που η ιστορία μέχρις στιγμής έχει αποδείξει πως δεν ισχύει.

Όπως φαίνεται οι δύο παραπάνω συνθήκες είναι αναγκαίες αλλά όχι από μόνες τους ικανές για να αναδείξουν έναν ηγέτη. «Ηγέτης γίνεσαι όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας» είχε πει ένας Έλληνας συγγραφέας, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα πως ο ηγέτης δεν γεννιέται, ούτε γίνεται, απλά συγχρονίζεται.

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Ο Ηγέτης γεννιέται διαθέτοντας φυσικά τις απαραίτητες δυνάμεις του χαρακτήρα που μπορούν να τον οδηγήσουν στην καθοδήγηση μιας ομάδας. Διακρίνεται από πάθος, γενναιότητα, επιμονή, ωστόσο ο Ηγέτης γίνεται μόνο όταν η ίδια η ομάδα του επιτρέψει να ηγηθεί.  Επομένως, η σωστότερη λέξη είναι ότι ο Ηγέτης αναδεικνύεται και η πραγμάτωση του ρόλου οφείλεται στον συγκερασμό των θετικών χαρακτηριστικών του με το ότι ακούει καλά τη φωνή των λοιπών μελών και τους κατευθύνει προς την επιτυχία.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Ανήκω στην ομάδα των ατόμων που βάσει στοιχείων και αποδείξεων πιστεύουν ότι κάποιος γεννιέται ηγέτης. Τα χαρακτηριστικά ενός γνήσιου ηγέτη δεν είναι «αντιγράψιμα». 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr