NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

6 λόγοι να πείτε «όχι» σε πρόσκληση για να μιλήσετε δημόσια

6 λόγοι να πείτε «όχι» σε πρόσκληση για να μιλήσετε δημόσια

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα πολλά καφέ και άλλοι πολυχώροι, αλλά και κάποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εύρεσης εργασίας, να προσφέρουν στο ευρύ κοινό γνώσεις, με τη μορφή event ομιλιών/workhops και μάλιστα δωρεάν.

Στόχος τους φυσικά είναι να κάνουν γνωστή την ύπαρξή τους (δηλαδή marketing), να κερδίσουν ρευστότητα από την κατανάλωση (ειδικά τα καφέ) και να προσφέρουν και στην κοινότητα (αυτό νομίζω, τις περισσότερες φορές, έρχεται τελευταίο, δυστυχώς).

Οι ομιλητές που συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις δράσεις, συνήθως δεν πληρώνονται και το κάνουν για να γίνουν γνωστοί και να κερδίσουν πελάτες. Κάποιοι άλλοι πάλι, δέχονται τέτοιες προσκλήσεις γιατί τις βλέπουν ως ένα μέσο triggering του μυαλού και της καρδιάς του κοινού, ως ένα μέσο ανταλλαγής ιδεών και βιωματικών γνώσεων, με στόχο πάντα να παραχθεί αληθινή αξία και θετική αλλαγή (είτε το πιστεύετε είτε όχι, ανήκω σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία των ομιλητών, όταν δέχομαι προσκλήσεις να μιλήσω χωρίς να πληρώνομαι. Το πρώτο δεν το έχω ανάγκη).

Πότε όμως ένας ομιλητής θα πρέπει να λέει «όχι» σε τέτοια καλέσματα;

  1. Όταν το «Γιατί» του και το «Πώς» του δεν ταιριάζουν με το «Γιατί» και το «Πώς» του φορέα που διοργανώνει το event. Όταν, ο τρόπος που λειτουργεί και υπάρχει, αλλά και όταν οι αξίες του και τα πιστεύω του δεν ταιριάζουν με αυτά των διοργανωτών, τότε πρέπει να πει «Όχι». Το να μιλάς την ίδια γλώσσα με τους συνεργάτες σου είναι σπουδαίο πράγμα!
  2. Όταν δεν υπάρχει συνέπεια και απόλυτη συνεργασία, πρέπει να πει «Όχι.» Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει προχειρότητα από την πλευρά των διοργανωτών του event. Αυτή η προχειρότητα, δυστυχώς, έχει άσχημο αντίκτυπο στο brand του ομιλητή (το έχω ζήσει και πραγματικά δεν αξίζει να βάλεις ενέργεια σε κάτι τέτοιο!)
  3. Θα πρέπει να πει «Όχι» στην περίπτωση που το event δεν είναι σχετικό με τα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται, με τα πεδία που έχει να πει κάτι με νόημα. Ειδικά στην περίπτωση που το event έχει και άλλους ομιλητές. Ακόμα κι αν είναι ένα event με μεγάλη συμμετοχή, θα πρέπει ο ομιλητής να αναρωτηθεί αν θα πήγαινε ο ίδιος να το παρακολουθήσει.
  4. Θα πρέπει να λέει «Όχι» αν το κοινό στο οποίο θα απευθυνθεί δεν είναι «δικό» του κοινό. Αν το κοινό δεν αποτελείται από ανθρώπους που θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει συνοδοιπόρους του. Αν το κοινό δεν μπορεί να τον καταλάβει και τελικά δεν νοιάζεται για αυτά που θα ακούσει.
  5. Στις περιπτώσεις που ο ομιλητής δεν αμείβεται, θα πρέπει να πει «Όχι» αν οι ώρες που θα αφιερώσει για την προετοιμασία του και την υλοποίηση της ομιλίας, συμβάλλουν στο να ξεπεράσει το «χρυσό» όριο των 100 ωρών προσφερόμενης εθελοντικής εργασίας ανά έτος. Θα πρέπει να πει «Όχι», γιατί αλλιώς κινδυνεύει από burn out. Όμως, ακόμα και στις περιπτώσεις που υφίσταται άμεση ή έμμεση (από την πώληση κάποιου προϊόντος) αμοιβή, θα πρέπει να πει «Όχι» αν τα χρήματα που του προσφέρονται δεν αντιστοιχούν στην αξία που προσδίδει ο ίδιος στον εαυτό του. Γιατί πάλι κινδυνεύει από burn out. Τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας!
  6. Θα πρέπει να πει «Όχι» όταν η φήμη του event και άρα των ανθρώπων που το διοργανώνουν δεν είναι καλή. Η ζημιά που θα προκληθεί μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Θα πρέπει δηλαδή να θέσει ερωτήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του event. Θα πρέπει να ψάξει καλά!

Άρα…

Όση ανάγκη κι αν έχετε να γίνετε γνωστοί, να κερδίσετε πελάτες ή να «ταρακουνήσετε» τους ανθρώπους, σκεφτείτε πριν πείτε «Ναι» σε μία ευκαιρία που σας προσφέρεται να συμμετέχετε σε κάποιο event ως ομιλητές. Πείτε «Όχι» αν έστω ένα από τα 6 προαναφερόμενα points ισχύει. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει να προδίδετε τον εαυτό σας για κανέναν λόγο!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr