NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Αναστάσιος Κατσίρης, Coface: Με αυξητικούς ρυθμούς οι πτωχεύσεις των εταιρειών

Αναστάσιος Κατσίρης, Coface: Με αυξητικούς ρυθμούς οι πτωχεύσεις των εταιρειών

​Δέκα χρόνια πριν, η ατμομηχανή της ανάπτυξής ήταν η οικοδομή, σήμερα ο τουρισμός. Tρόφιμα, ποτά, αυτοκίνητα, εστίαση, real estate, είναι πέντε κλάδοι που προβλέπεται να ανεβάσουν ταχύτητες, κυρίως λόγω της επίδρασης του τουρισμού, τονίζει σε συνέντευξη του, στο epixeiro.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος στο Υποκατάστημα Ελλάδος της Coface – της 3ης μεγαλύτερης ασφαλιστικής πιστώσεων στο κόσμο - κος Αναστάσιος Κατσίρης, μεταφέροντας θετικά μηνύματα για την μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων που άντεξαν μέσα στην κρίση, αν και οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες δεν προδιαγράφονται ευοίωνες.

Σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον που οι εταιρείες αλληλοεξαρτώνται και μία χρεοκοπία μίας εταιρείας δύναται να έχει επιπτώσεις σε μία ολόκληρη ήπειρο, όπως πρόσφατα έγινε με την κατάρρευση του κολοσσιαίας Thomas Cook και όχι μόνο, η ασφάλιση πιστώσεων πολλές φορές - και σε συνεργασία με το factoring - λειτουργεί ως ασπίδα στα έσοδα και τα κέρδη μίας επιχείρησης. Άλλωστε, πολλές αρνητικές συνέπειες θα είχαν περιοριστεί από την πτώχευση της Thomas Cook αν τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα είχαν σωστές ασφαλιστικές καλύψεις.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, o κος Αναστάσιος Κατσίρης μας λέει ότι η Coface αυξάνει την έκθεση της στην xώρα, με άλλα λόγια ανοίγει τα όρια της στον κίνδυνο, ή αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο, ασφαλίζοντας τις εγχώριες συναλλαγές, είτε τις ελληνικές εισαγωγές.

Τι λέει το βαρόμετρο της Coface για την παγκόσμια οικονομία;

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 σηματοδοτήθηκε από την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία συνολικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα μειωθεί σε ετήσια βάση κατά -0,7%, παρά την ελαφρά ανάκαμψη που αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος από το 3,1% το 2018 σε 2,7% το 2019, προτού παραμείνει σταθερή το 2020.

Οι πτωχεύσεις και γενικά η δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων από τις εταιρίες αναμένεται ότι θα αυξηθούν στα 2/3 των χωρών φέτος, ξεκινώντας όμως από μία χαμηλή βάση. Η ανακολουθία της ανάπτυξης με την πτώση του εμπορίου δημιουργείται διότι η ανάπτυξη προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών αλλά εξουδετερώνεται σε μεγάλο βαθμό από την αρνητική δυναμική των μεταποιητικών τομέων που έχουμε παρατηρήσει από τα προηγούμενα τρίμηνα.

Μόνο ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας συνοψίζει τα τρέχοντα τρωτά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας. Επηρεάζεται αρνητικά από:

  1. Την κυκλική επιβράδυνση των οικονομιών που παρατηρείται σε πολλές περιοχές του κόσμου,
  2. Τους πολιτικούς κινδύνους (στην περίπτωση αυτή του προστατευτισμού του εμπορίου, όπως οι δασμοί που ανακοινώνονται) και
  3. Τις διαρθρωτικές αλλαγές που συνδέονται με τις καινοτομίες ή / του εξοπλισμού και την εφαρμογή νέων, αυστηρότερων κανονισμών κατά της ρύπανσης.

Συνεπώς, η Coface υποβαθμίζει την αξιολόγηση κινδύνου του αυτοκινήτου σε 13 χώρες (για δεύτερη φορά σε έξι μήνες για πολλές από αυτές). Μόνο αυτός ο τομέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των υποβαθμισμένων εκτιμήσεων του τομέα αυτού του τριμήνου.

Κίνδυνοι, επίσης, αυξάνονται για την ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, λόγω υψηλών αποθεμάτων σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των λειτουργικών πηγαδιών τους τελευταίους μήνες.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των χωρών, δεδομένης της αυξανόμενης επικινδυνότητας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Coface υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την Γερμανία (από Α1 σε Α2), η οποία είναι ευάλωτη επίσης από την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και σε τρεις οικονομίες που εξαρτώνται από αυτήν: Τσεχία, Σλοβακία (αμφότερες από το Α2 έως το Α3), καθώς και την Αυστρία (από Α1 έως Α2).

Ο επιχειρηματικός κίνδυνος αυξάνεται επίσης στην Ισλανδία (υποβαθμισμένη σε Α3). Αντίθετα, αναβαθμίζονται το Ουζμπεκιστάν (από το C στο Β) και το Κιργιζιστάν (από το D σε C). Οι χώρες αυτές επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική απελευθέρωση.

Από την κλαδική πλευρά, βελτιώθηκαν τέσσερις τομείς, συμπεριλαμβανομένου του καναδικού μεταλλουργικού τομέα, ο οποίος επωφελείται από την κατάργηση των δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (αναλυτική παρουσίαση μπορείτε να δείτε στο site μας).

Θα διατηρηθούν οι τάσεις ή θα υπάρξουν εμπόδια στην ανάπτυξη, όπως ένα από αυτά μπορεί να είναι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Trump;

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει δημιουργεί ήδη προβλήματα στην ανάπτυξη και για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό, έχει σημάνει συναγερμό στις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να λάβουν μέτρα για τόνωση των οικονομιών.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών άρχισαν στο πρώτο μισό του 2018, με μια σειρά προστατευτικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Trump, η οποία στη συνέχεια οδήγησε σε αντίποινα από τις κινεζικές αρχές.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο, οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν στον κορυφαίο προμηθευτή λύσεων και εξοπλισμού τεχνολογίας της Κίνας, Huawei, και των θυγατρικών της, να αγοράζουν εξαρτήματα από αμερικανικές εταιρείες χωρίς προηγούμενη έγκριση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού της Huawei, καθώς περίπου το 16% των εξαρτημάτων της προήλθαν από αμερικανικές εταιρείες το 2018.

Επιπλέον, μετά τα μέτρα του περασμένου έτους για τις εισαγωγές μετάλλων, η κυβέρνηση Trump επέβαλε δασμούς 10% σε κατάλογο των κινεζικών προϊόντων το καλοκαίρι του 2018, που αντιπροσωπεύουν συνολικό ποσό περίπου 200 δισεκατομμυρίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κλιμάκωση έλαβε τη μορφή ανακοίνωσης αύξησης δασμών 10% έως 25% σε αυτά τα κινεζικά προϊόντα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απειλούσε επίσης να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την Κίνα (περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα). Η Κίνα, σαν αντίποινα, επέβαλε δασμούς σε ένα κατάλογο αμερικανικών εξαγωγικών προϊόντων αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κινέζικα αντίποινα στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, ιδίως στους τομείς των γεωργικών ειδών διατροφής και της κλωστοϋφαντουργίας.

Το πως θα διαμορφωθεί τελικά η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί. Σίγουρα, όμως, επηρεάζει αρνητικά το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

coface_katsiris.jpg?mtime=20191016234325#asset:146830

Ποιες χώρες εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο, πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Οι αδύναμοι κρίκοι σε τέτοιες κρίσεις είναι κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένες χώρες. Η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της xώρας μας.

Ως ασφαλιστές πιστώσεων, πώς βλέπετε την ελληνική αγορά και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Ο CEO της Coface, όταν ήλθε στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, εμφανίστηκε να έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετά από κάποιες μεταρρυθμίσεις που έγιναν.

Οι εταιρίες που άντεξαν στην κρίση έχουν καλές προοπτικές, ειδικά αυτές που έχουν και εξαγωγικό προσανατολισμό. Υπάρχουν όμως εταιρίες οι οποίες δεν έκλεισαν κατά την διάρκεια της κρίσης λόγω ανοχής ή ατολμίας των τραπεζών να αυξήσουν τις επισφάλειες τους.

Με την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες θα είναι πιο αποφασιστικές στο να επιβάλουν σε επιχειρήσεις με προβλήματα, είτε να βρουν νέους επενδυτές για να τις στηρίξουν, είτε να κλείσουν.

Από την δική μας πλευρά, αυξάνουμε συνεχώς την έκθεση μας σε ελληνικές επιχειρήσεις, είτε ασφαλίζοντας τις εγχώριες συναλλαγές, είτε τις ελληνικές εισαγωγές.

Ποιοι κλάδοι αναμένεται να ανεβάσουν ρυθμούς ανάπτυξης, προσεχώς;

Οι κλάδοι που αναμένεται να έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι αυτοί οι οποίοι επηρεάζονται από την αύξηση του τουρισμού (τρόφιμα, ποτά, αυτοκίνητα, εστίαση, real estate κ.α ). Ο τουρισμός έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την οικοδομή στην αύξηση του εγχωρίου προϊόντος.

Επίσης, ο φαρμακευτικός κλάδος θα συνεχίσει να καταγράφει καλές επιδόσεις, ειδικά οι εταιρίες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τι κινδύνους αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, μπορούν οι επιχειρήσεις, μιλώντας ακόμα και για τουρισμό, ένα κλάδο που πάει πολύ καλά, να βελτιώσουν την ρευστότητα και την κερδοφορία τους με την ασφάλιση πιστώσεων;

Η ασφάλιση πιστώσεων προστατεύει τις επιχειρήσεις από τον κίνδυνο μη είσπραξης των απαιτήσεων τους από τους πελάτες τους. Μπορούν να απευθυνθούν σε νέες αγορές και νέους πελάτες και με την εξασφάλιση που τους δίνει η ασφάλιση των τιμολογίων τους.

Η αύξηση κερδοφορίας επιτυγχάνεται από την αύξηση των πωλήσεων και την ελαχιστοποίηση των επισφαλειών.

Το factoring μπορεί να δουλέψει συνδυαστικά με την ασφάλιση πιστώσεων;

Με το factoring υπάρχει στενή συνεργασία. Εκχωρούνται τα συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων για την χρηματοδότηση των τιμολογίων συνολικά η συγκεκριμένων αγοραστών.

Προβλέπεται η Coface να εκδώσει νέα δελτίο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με αφορμή την άρση τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων;

Η Coface παρακολουθεί στενά την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αναμένεται νέα αξιολόγηση στο τέλος του 2019.

Με τι κριτήρια κάνει η Coface το underwriting των κινδύνων; Μπορεί μία μικρή ή μεσαία επιχείρηση να ασφαλιστεί, πώς μπορεί να διακρίνει το όφελος που θα έχει;

Το underwriting, εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, λαμβάνει υπ’ όψιν του και ποιοτικά στοιχεία, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως έτος ίδρυσης, κλάδος δραστηριότητας, τόπος που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, εξαγωγικός προσανατολισμός κ.α. Το όφελος από την ασφάλιση είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις αυτές. Στο κοντινό παρελθόν έκλεισαν επιχειρήσεις από επισφάλειες που είχαν από αγοραστές τους. Δεν χρειάζεται να πούμε παραδείγματα γιατί είναι λίγο πολύ γνωστά.

Όμως θα τονίσω ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όφελος. Εάν ο ασφαλιστής πιστώσεων δεν εγκρίνει πιστωτικά όρια σε αγοραστές, θα πρέπει οι αγοραστές αυτοί να αντικατασταθούν με άλλους η να αλλάξει ο τρόπος συναλλαγής από επί πιστώσει σε μετρητοίς και αν αυτό δεν είναι δυνατό να μειωθεί ο χρόνος πίστωσης.

Μιλήστε μας για την Coface και τους επιχειρηματικούς σας στόχους

Η Coface προσφέρει λύσεις σε όλο το φάσμα των ελληνικών επιχειρήσεων. Από τις πολύ μικρές μέχρι τις πολύ μεγάλες. Έχει στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό και ήδη έχουμε 50 συμβόλαια με ελληνικές επιχειρήσεις. Η εκτίμηση των ελληνικών κινδύνων και το underwriting γίνεται από το ελληνικό υποκατάστημα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr