NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς κουράζονται περισσότερο και συσσωρεύουν χρέη

Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς κουράζονται περισσότερο και συσσωρεύουν χρέη

«Αυτό που πρέπει να αλλάξετε δεν είναι αυτό που κάνετε. Πρώτα πρέπει να αλλάξετε τρόπο σκέψης. Σημασία έχει τι άνθρωπος θα "είστε" ώστε να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε και να έχετε αυτό που θέλετε να έχετε.»

Υπάρχει λόγος που το κλασσικό βιβλίο «Think and Grow Rich» του Napoleon Hill έχει αυτόν τον τίτλο (Σκεφτείτε και Γίνετε Πλούσιοι) και όχι «Δουλέψτε Σκληρά και Γίνετε Πλούσιοι» ή «Βρείτε μία Δουλειά και Γίνετε Πλούσιοι». Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν πιο σκληρά από όλους, δεν γίνονται συνήθως στο τέλος πλούσιοι.

Αν θέλω να πλουτίσω, πρέπει πρώτα να σκεφτώ. Να σκεφτώ αυτόνομα και να μη μιμηθώ το πλήθος. Διότι εάν κάνω ό,τι κάνουν οι περισσότεροι, θα αποκτήσω αυτό που έχουν οι περισσότεροι: χρόνια σκληρής δουλειάς, άδικους φόρους και ισόβια χρέη.

Οι στόχοι των περισσότερων ανθρώπων κινούνται γύρω από αυτά που θέλουν να έχουν στη ζωή τους. Στόχοι όπως να αποκτήσω ωραίο σώμα, να πάρω ένα καλό σπίτι, να οδηγώ ένα σπορ αμάξι, να έχω έναν καλό σύντροφο. Μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήξουν τι θέλουν από τη ζωή, ποιος είναι ο στόχος τους, συνήθως καταγράφουν τι πρέπει να κάνουν. Και γράφουν λίστες με αυτά που έχουν να κάνουν. Θέτουν το στόχο τους και περνούν στην πράξη. Και εκεί την πατάνε...

Θέλω ένα ωραίο σώμα, ξεκινάω δίαιτα και γράφομαι στο γυμναστήριο. Για μερικές εβδομάδες (ή μέρες) πειθαρχώ στη δίαιτα και πηγαίνω στο γυμναστήριο. Και μετά επιστρέφω στις παλιές συνήθειες τρώγοντας πίτσες και πιτόγυρα και βλέποντας ποδόσφαιρο στην τηλεόραση αντί να πάω γυμναστήριο.

Γιατί αυτό που μετράει δεν είναι η δίαιτα ή το γυμναστήριο, αλλά τι είδους άνθρωπος πρέπει να είμαι για τα εφαρμόσω και να έχω τα αποτελέσματα. Καμία δίαιτα δεν θα φέρει ποτέ αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει ο τρόπος σκέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται σε αυτό που πρέπει να κάνουν, και όχι στον άνθρωπο που καλούνται να γίνουν.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και στα οικονομικά. Πολλοί νομίζουν ότι αγοράζοντας μετοχές ή κρυπτονομίσματα θα γίνουν πλούσιοι. Το να κάνουν ότι (νομίζουν πως) κάνουν οι επαγγελματίες επενδυτές, δεν τους εξασφαλίζει καμία οικονομική επιτυχία. Ο άνθρωπος που έχει τη νοοτροπία του χαμένου, όποια μετοχή, όποιο κρυπτονόμισμα, ότι και να αγοράσει, θα βγαίνει πάντοτε χαμένος.

Το σωστό παιχνίδι του χρήματος παίζεται αλλάζοντας τη νοοτροπία μου και τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έχω γύρω από το χρήμα. Διότι οι περισσότεροι προσπαθούν να «κάνουν» ό,τι κάνουν οι πλούσιοι και πασχίζουν να αποκτήσουν αυτά που έχουν οι πλούσιοι. Αυτό συνέβη κατά κόρον στην Ελλάδα τις περασμένες δεκαετίες. Οι άνθρωποι αγόραζαν ένα σπίτι που φαίνεται χλιδάτο, ένα ακριβό αμάξι, έστελναν τα παιδιά τους σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία. Με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να αναγκάζονται να κάνουν πιο σκληρή δουλειά και να αποκτούν όλο και μεγαλύτερα χρέη. Γεγονός που τους αναγκάζει να δουλεύουν ακόμα σκληρότερα για το χρήμα, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνουν οι πλούσιοι. Οι οποίοι έχουν επιλέξει να δουλεύει το χρήμα για αυτούς.

Οι άνθρωποι νομίζουν πως με το να εργάζονται σκληρά και στη συνέχεια να αγοράζουν αντικείμενα που τους κάνουν να δείχνουν πλούσιοι, θα γίνουν πλούσιοι. Τις περισσότερες, φορές δεν γίνονται ποτέ και απλώς κουράζονται περισσότερο και συσσωρεύουν χρέη.

Στο σωστό παιχνίδι του χρήματος, αντί να δουλεύω σκληρά ανταλλάσσοντας το χρόνο μου με χρήμα για να πληρώνω τους λογαριασμούς και τα δάνεια, δουλεύω σκληρά για ένα ικανό χρονικό διάστημα για να δημιουργώ στοιχεία ενεργητικού (θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο για αυτά).

Το σωστό παιχνίδι του χρήματος έχει σαν κύριο στόχο να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τον τρόπο σκέψης μας, ώστε να περάσουμε στη δράση που θα μας επιτρέψει να απελευθερωθούμε οικονομικά.


Η σειρά των άρθρων «Μάθε Το Παιχνίδι του Χρήματος» αποτελείται από συνέχειες. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα της σειράς.

 1. Χωρίς οικονομική παιδεία, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετατρέψουν τις πληροφορίες σε πλούτο
 2. Μπορείς να γίνεις πετυχημένος βγάζοντας χρήματα;
 3. O 91 ετών ιδρυτής που ξεφόρτωνε φορώντας το κολλαριστό του κοστούμι
 4. Υπάρχουν εκείνοι που γίνονται πλούσιοι και εκείνοι που εργάζονται για το κοινό καλό
 5. Ποιος χρωστάει σε ποιον;
 6. Το χρήμα είναι ναρκωτικό
 7. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς κουράζονται περισσότερο και συσσωρεύουν χρέη
 8. Ο φόβος της απώλειας χρημάτων
 9. Το χρήμα και ο τρόπος με τον οποίο το κινούμε αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε
 10. Το χρήμα είναι σαν την κοπριά: όταν το στοιβάζεις, μυρίζει
 11. Αυξάνει ο πλούτος την ανθρώπινη ευτυχία;
 12. Τι ακριβώς συνέβη το 2008 και κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία;
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr