NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

4 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

4 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου
14_01_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

Το να έχεις έναν σκοπό και ένα νόημα στην ζωή σου, όχι μόνο σου δίνει ενέργεια, αλλά ενισχύει και την υγεία και την ευεξία σου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, όσοι ξυπνούν κάθε πρωί και έχουν ένα σκοπό και μία κατεύθυνση στη ζωή τους, ζουν περισσότερο σε σχέση με όλους εκείνους που δεν έχουν.

Πως μπορείς να συνειδητοποιήσεις αν έχεις κάποιο σκοπό στη ζωή σου, ίσως να αναρωτηθείς. Αν για παράδειγμα ξυπνάς κάθε πρωί με ένα αίσθημα πλήξης ή φόβου ή αν οι καθημερινές σου δραστηριότητες σε κάνουν να νιώθεις παγιδευμένος, χαμένος ή αδιάφορος, είναι πολύ πιθανό να σου λείπει ένας σκοπός. Η πιο σημαντική ερώτηση όμως που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι τι μπορείς να κάνεις για να (ξανα)βρεις έναν σκοπό στη ζωή σου καθώς και πώς μπορείς να ασχοληθείς με δραστηριότητες που θα σου δώσουν νόημα.

Ακολουθούν 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν:

1. Ξέχασε για λίγο τα «πρέπει»

Αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις όταν αναζητάς έναν σκοπό στη ζωή σου, είναι να ξεχάσεις κάθε πίεση ή προσδοκία από την πλευρά των γύρω σου και κάθε είδους «πρέπει».

Αν χαραμίσεις τη ζωή σου κάνοντας μόνο ότι «πρέπει», να είσαι δηλαδή καλός, να κάνεις πάντα το σωστό και να προσπαθείς να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των γύρω σου, αναπόφευκτα θα ξεχάσεις ή θα εγκαταλείψεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες.

Κανένας δεν θα σου υποδείξει τον σκοπό της ζωής σου, γιατί αφορά εσένα και μόνο. Αν το μόνο που κάνεις είναι να αναζητάς την επιβεβαίωση, την αναγνώριση και την άδεια των γύρω σου, είναι πολύ πιθανό να τον εγκαταλείψεις. Γι΄αυτό άρχισε να σκέφτεσαι πέρα από το τι είναι καλό, σωστό ή σύνηθες και προσπάθησε να βρεις έναν τρόπο να προσφέρεις στον κόσμο γύρω σου αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις, χωρίς να σκέφτεσαι κάθε «αλλά» που σε εμποδίζει να τα καταφέρεις.

2. Βρες μία ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες των άλλων και τις δικές σου

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, το να προσφέρεις και να βοηθάς τους άλλους, έχει τεράστια οφέλη στην πνευματική, συναισθηματική και σωματική σου ευεξία αλλά και στην ευημερία σου.

Ο σκοπός έχει να κάνει με το ποιος είσαι, την ανάγκη σου να μοιραστείς τα ταλέντα και τη γνώση σου και να συνεισφέρεις στην κοινότητα. Αν ασχολείσαι μόνο με τον εαυτό σου, είναι καιρός να βρεις τρόπους για να βοηθήσεις τους άλλους. Αν πάλι είσαι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή κάνεις τα πάντα για τους άλλους και δυσκολεύεσαι να πεις «όχι», σκέψου λίγο εσένα και αυτό που εσύ θέλεις. Βρες μία ισορροπία ανάμεσα στις δικές σου ανάγκες και τις ανάγκες των άλλων.

3. Ασχολήσου με τα μικρά

Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τις μεγάλες ιδέες και πράξεις, ίσως πιστεύεις ότι οι δικές σου πράξεις δεν έχουν καμία αξία. Ωστόσο, το αληθινό νόημα κρύβεται στα μικρά πράγματα. Καθετί που κάνεις, ακόμα και ότι σου φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στους γύρω σου. Εσύ ο ίδιος και οι πράξεις σου έχετε σημασία, καθώς αποτελείτε έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ζωής. Έχοντας έναν σκοπό στην ζωή σου, μπορείς να έχεις έναν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω σου.

4. Επίτρεψε στον εαυτό σου να εξελιχθεί

Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Ο σκοπός της ζωής σου πρέπει να είναι συνυφασμένος με την προσωπική σου ανάπτυξη και εξέλιξη. Να θυμάσαι πως όσο εξελίσσεσαι εσύ, το ίδιο εξελίσσεται και ο σκοπός σου. Ανακάλυψε τι δίνει νόημα στην ζωή σου και δημιούργησε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.


Αρχική δημοσίευση από Kim Forrester, σύμβουλο αυτοβελτίωσης, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr