NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Δύο χρόνια Equifund: Επενδύοντας στην επιχειρηματική «εκκίνηση» και «ανάπτυξη»

Δύο χρόνια Equifund: Επενδύοντας στην επιχειρηματική «εκκίνηση» και «ανάπτυξη»

Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα μας στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), εστιάζουμε στο Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window) - στο οποίο συμμετέχουν δύο ταμεία - και στο Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window) - στο οποίο εντοπίζονται τρία ταμεία.

Το Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης

Η επίσημη περιγραφή του συγκεκριμένου window είναι χαρακτηριστική: «τo Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης στοχεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή/και αρχικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη των προϊόντων τους, την αρχική τους προώθηση καθώς και την υποστήριξη της επιχειρηματικής τους επέκτασης. Σημαντικό σημείο της επιλογής των πιθανών τελικών αποδεκτών της χρηματοδότησης είναι και η εκτίμηση της πιθανής επιτυχούς εμπορευσιμότητας μία αρχικής ιδέας». Σε αυτό το «παράθυρο» συμμετέχει η Marathon Venture Capital και τα VentureFriends.

Το Equifund, η συνεισφορά του, οι προτάσεις των funds

Ο Χρήστος Γαστεράτος, Analyst της Marathon Venture Capital, αναφέρει πως το Equifund, το European Investment Fund και το ελληνικό κράτος «έχουν προσφέρει σημαντική αξιοπιστία και μόχλευση», με αποτέλεσμα να υπάρχει μια «αλματώδη ανάπτυξη» στη βιομηχανία των ελληνικών startups. Σύμφωνα με τον ίδιο «τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, με τις χρηματοδοτήσεις και τις εξαγορές εταιρειών να πολλαπλασιάζονται. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται χρόνος και υπομονή ώστε να αρχίσουν να διαφαίνονται τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».

Ο Παύλος Παυλάκης, Associate στο VentureFriends, τονίζει πως η συνεισφορά του EquiFund «έχει υπάρξει αδιαμφισβήτητα θετική και τονωτική» ως προς το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς η πολύ σημαντική συμμετοχή του οδήγησε στο να υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ προς επένδυση από τα ελληνικά VC funds. Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη «ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων έχει ήδη επενδυθεί μέσα σε δύο χρόνια από όλα τα funds και κατά συνέπεια πολλές επιχειρήσεις έχουν υποστηριχθεί, επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό τους αρχικούς στόχους». Όσον αφορά στα περιθώρια βελτίωσης, «ίσως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στην υποστήριξη επιχειρήσεων σε ακόμα πιο πρώιμο στάδιο (pre-seed stage)».

Οι επενδύσεις και τα ποσά

Το VentureFriends έχουν επενδύσει 27,7 εκατομμύρια ευρώ από το δεύτερο fund τους, το οποίο είναι 50 εκ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν χρηματοδοτήσει 15 εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και επιχειρηματικών μοντέλων (fintech, proptech, traveltech, B2B SaaS, marketplaces, govtech, HRtech κτλ), ενώ κοινός παρονομαστής είναι πάντα το στοιχείο της τεχνολογίας. Κάποιες από τις εταιρίες στις οποίες έχει επενδύσει και παρουσιάζουν μια πολύ δυναμική πορεία είναι οι Instashop, Blueground, Spotawheel, Accusonus, Novoville, Norbloc, Plum, FlexCar, Belvo και Douleutaras. Όσον αφορά στη στόχευση του συγκεκριμένου fund, «πάντα προτεραιότητα μας είναι να αναζητάμε τις πιο δυνατές ομάδες στην Ελλάδα καθώς και Έλληνες founders στο εξωτερικό».

Το Marathon Venture Capital έχει ολοκληρώσει συνολικά 10 seed επενδύσεις, με την μέση επένδυση να ανέρχεται στα 920 χιλιάδες ευρώ, ενώ τυπικά ακολουθεί με μεγαλύτερα ποσά στους επόμενους χρηματοδοτικούς γύρους κάθε εταιρείας. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου του απασχολούν περί τους 300 εργαζομένους, με τα 2/3 αυτών να είναι στην Ελλάδα, 3 στις 10 εταιρείες έχουν ιδρυτές που ξεκίνησαν στο εξωτερικό αλλά είχαν ήδη ελληνική παρουσία, ενώ διαθέτουν ένα ευρύ πελατολόγιο με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου του έχει αντλήσει χρηματοδοτήσεις από μερικούς από τους πιο σημαντικούς επενδυτές ενώ άλλες αναπτύσσονται με την κερδοφορία τους.

Στις επενδύσεις του Marathon Venture Capital εντοπίζεται η Netdata, που έλαβε επένδυση Series-A 17 εκ. δολαρίων της οποίας ηγήθηκε η Bain Capital Ventures και έφερε τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει η εταιρεία στα 20,5 εκ. δολάρια, η Lenses, που ολοκλήρωσε χρηματοδοτικό γύρο Series-A 7,5 εκ. δολαρίων του οποίου ηγήθηκε η 83North με τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε αυτήν να είναι 8,5 εκ. δολάρια, η Causaly που έλαβε επένδυση Series-A 4,8 εκ. δολαρίων της οποίας ηγήθηκε η Pentech Ventures και τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει ανέρχονται στα 6 εκ. δολάρια, και οι Hack The Box και Learnworlds, που απασχολούν από 50 άτομα η κάθε μια σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι κερδοφόρες.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, η στρατηγική του συγκεκριμένου ταμείου δεν αλλάζει. «Όπως πάντα, εμείς αναζητάμε τις πιο υποσχόμενες ομάδες οι οποίες με την υπηρεσία ή το προϊόν τους απευθύνονται σε μια μεγάλη αγορά, έχουν παγκόσμιες βλέψεις και την δυνατότητα να αναπτυχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά». Όσον αφορά στα διαθέσιμα ποσά, αυτά είναι άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, «κατά συνέπεια είναι σημαντικά», ενώ είναι ανοιχτοί σε όλους τους τομείς αρκεί να υπάρχει σε ένα βαθμό το στοιχείο της τεχνολογίας.

Ο κ. Γαστεράτος τονίζει πως οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου του Marathon Venture Capital και η εμπειρία των Partner του είναι ενδεικτικά των ενδιαφερόντων του. Το σύνολο των εταιρειών του Marathon VC αναπτύσσει software προϊόντα, με δύο εξ αυτών να έχουν και hardware components. «Οι επενδύσεις μας εντάσσονται στους χώρους του enterprise software, infrastructure, agrotech, cyber security και education. Σκοπός μας είναι να επενδύουμε σε εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά ανεξαρτήτως τομέα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης

Το τρίτο «παράθυρο» του Equifund είναι το Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window). Αυτό επικεντρώνει σε επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους είτε σε νέα προϊόντα είτε σε νέες αγορές. Στόχος του είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Σε αυτό το «παράθυρο» συμμετέχουν τρία funds: το Elikonos 2, το EOS Capital Partners και το Synergia Hellenic Fund IV. Το epixeiro.gr, όπως με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Equifund, ζήτησε τη συμμετοχή στο αφιέρωμα και των τριών funds. Εντούτοις, υπήρξε η συμμετοχή μόνο του ενός από τα τρία funds. Έτσι, η Ελένη Μπαθιανάκη, Associate Partner του EOS Capital Partners, μας μίλησε για την συνεισφορά του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, για τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο ταμείο, αλλά και για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την ίδια, η συνεισφορά του EquiFund μέχρι σήμερα είναι «ιδιαιτέρως σημαντική» για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. «Σήμερα, τα ελληνικά private equities διαχειρίζονται περί τα 450 εκ. - 500 εκ. ευρώ και τα περισσότερα εξειδικεύονται σε ΜμΕ και start-ups. Όπως είναι φυσικό, τα χρήματα αυτά, ακόμα και αν κάποιος τα δει μοχλευμένα, είναι σχετικά λίγα, δεδομένων των συνολικών αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων και των κεφαλαίων που απαιτούνται, ιδιαίτερα στη μετά Covid-19 εποχή. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορούν να βοηθήσουν ουσιωδώς συγκεκριμένες εταιρείες και κλάδους».

Σε τι έγκειται όμως η επιτυχία του EquiFund; Σύμφωνα με την κ. Μπαθιανάκη, αυτή προκύπτει λόγω του ότι α) δημιουργήθηκαν νέες επαγγελματικές ομάδες διαχείρισης κεφαλαίων, β) ολοκληρώθηκε επιτυχώς μια διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων όχι μόνο από supranationals και το ελληνικό δημόσιο αλλά και από ιδιώτες επενδυτές και γ) οι επενδύσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν από τα funds αυτά αφορούν εταιρείες που συμβάλλουν με μεγάλο πολλαπλασιαστή στο ελληνικό ΑΕΠ.

Πάγια πρότασή της EOS Capital Partners είναι ότι τα ελληνικά private equities πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τόσο τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους όσο και να αυξηθούν σε αριθμό, «καθώς οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι κυρίως σε equity, ιδιαίτερα μετά την σχεδόν 10ετή κρίση, όπου πολλές εταιρείες έφτασαν στα όρια τους από πλευράς μόχλευσης». «Επίσης, η συνεισφορά των private equities δεν είναι μόνο κεφαλαιακή / ποσοτική αλλά και ποιοτική, τόσο σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των εταιρειών όσο και σε επίπεδο χάραξης του στρατηγικού τους πλάνου».

Όπως σημειώνει η Associate Partner του ταμείου «η ανάγκη κεφαλαίων ανάπτυξης από τις ελληνικές εταιρείες είναι μεγάλη, δεδομένου του πολύ χαμηλού γενικά ποσοστού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, η συνεισφορά ενός θεσμικού επενδυτή πέραν των κεφαλαίων που προσφέρει έγκειται κατά ένα πολύ σημαντικό βαθμό στην τεχνογνωσία και στη μεταφορά γνώσεων που προσφέρει». «Είναι σημαντικό και ευτυχώς έχει ήδη φανεί αυτή η θετική αλλαγή στην νοοτροπία του συστήματος, να φανεί ο θετικός και πολύπλευρος ρόλος των θεσμικών επενδυτών στις επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν ένα ουσιαστικό και κομβικό ρόλο στη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Συνολικά, το συγκεκριμένο fund έχει επενδύσει 15,5 εκ. ευρώ σε δύο εταιρίες. Η πρώτη επένδυση, ύψους 5 εκ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε στη Μινέρβα Α.Ε., μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στον τομέα των τροφίμων, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, μαζί με άλλα δύο ελληνικά private equities. Η δεύτερη επένδυση, ύψους 10,5 εκ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε στην Cosmos Sport Α.Ε., εταιρεία στο λιανικό εμπόριο αθλητικών ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ (athleisure) στην Ελλάδα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου αθλητικών ειδών ο οποίος έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

«Θεωρούμε και τις δύο εταιρίες του χαρτοφυλακίου επενδύσεων μας success stories καθώς ανταπεξήλθαν εξαιρετικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης (Covid-19)» σημειώνει η κ. Μπαθιανάκη. Συγκεκριμένα, «η Μινέρβα κατάφερε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της, εκμεταλλευόμενη την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο αμυντικός κλάδος των τροφίμων, ενώ η Cosmos Sport, λόγω της πολύ ισχυρής παρουσίας της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, σχεδόν εκμηδένισε την απώλεια εσόδων κατά την περίοδο που τα φυσικά της καταστήματα παρέμειναν κλειστά».

Η EOS Capital Partners, όπως προαναφέρθηκε, από το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων που αγγίζει τα 120 εκ. ευρώ, έχει επενδύσει μόνο 15,5 εκ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται αξιολόγηση ενός σημαντικού αριθμού υποψήφιων επενδύσεων, εστιάζοντας κυρίως σε εταιρίες που διαθέτουν ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα και δραστηριοποιούνται σε αμυντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύουμε ότι αρκετές από τις ήδη επιτυχημένες ΜμΕ θα πάνε καλύτερα και μέσα σε αυτή την κρίση, ειδικά εκείνες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που δεν επηρεάζονται ιδιαιτέρως αρνητικά, όπως π.χ. τα τρόφιμα, οι συσκευασίες, συγκεκριμένοι βιομηχανικοί κλάδοι, οι τεχνολογίες αιχμής, αυτοματοποίησης, τομείς με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και αμυντικά χαρακτηριστικά.

Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να επενδύσουμε σε εταιρείες που διαθέτουν υψηλής ποιότητας προϊόν και ανταπεξήλθαν εξαιρετικά μέσα στην κρίση». «Η σημερινή κατάσταση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εταιριών που θα εξέταζαν χρηματοδότηση και η EOS μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους. Έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών, αφού η παρούσα συγκυρία ώθησε το ύψος του τραπεζικού δανεισμού τους σε υψηλότερα επίπεδα.

Η σημερινή κρίση αναμένεται να ξεκαθαρίσει περαιτέρω την αγορά από εταιρίες χαμηλής απόδοσης και αναπόφευκτα κάποιοι κλάδοι θα συγκεντρωθούν σε λιγότερες εταιρίες μέσω ενός κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων» σημειώνει η ίδια. Η EOS Capital Partners εκτιμά ότι η ενίσχυση των μεγεθών των ΜμΕ μέσω κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ τους αποτελεί πλέον αναγκαιότητα και θα πρέπει να μπει σε προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική, «όπως ακριβώς έχουν κάνει επιτυχημένα στο παρελθόν άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία)». Το fund, παρά την κρίση, είχε προγραμματίσει συγκεκριμένο αριθμό επενδύσεων, τις οποίες προτίθεται να ολοκληρώσει.


Διαβάστε επίσης, στο αφιέρωμα μας για τα δύο χρόνια του Equifund, τι δηλώνει ο κ. Δημήτρης Σκάλκος (Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και ο κ. Pablo Millan-Cantero (Head of Division, Structural Funds and FoF, EIF), καθώς επίσης και για τις επενδύσεις και τα επόμενα βήματα στο «παράθυρο καινοτομίας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr