NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

6 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά

6 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά
04_09_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR, Coaching & Training, Personal Coaching

Μπορεί να σε εκμεταλλεύονται, χωρίς να το έχεις συνειδητοποιήσει.

Μία σκληρή αλήθεια είναι ότι αν θες να πετύχεις επαγγελματικά, πολλές φορές πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και τα όριά σου και να κάνεις κάποιες θυσίες. Αν, όμως, έχεις φτάσει στο άλλο άκρο τότε μπορεί να έχεις δουλέψει περισσότερο από ό,τι έπρεπε, να αποδέχτηκες σχεδόν κάθε project και να αφιέρωσες υπερβολικά πολύ χρόνο να βελτιώσεις τις αξιολογήσεις σου. Ωστόσο, αυτές οι εργασιακές συνήθειες, ίσως, σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν. Σε αυτό το σημείο θυσιάζεις τα δικά σου θέλω και δημιουργείς μια ζωή που την κατευθύνουν άλλοι.

Αν προβληματίζεσαι για το αν σε εκμεταλλεύονται ή όχι στην τωρινή δουλειά σου, αναλογίσου αν έμαθες ποτέ να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και να εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι, χωρίς φόβο. Αν όχι, τότε είναι μια καλή στιγμή να αποκτήσεις τη ζωή που σου αξίζει μέσω της επίγνωσης και να δώσεις βάση στα ακόλουθα 6 σημάδια, που αναλύει η Ελένη Παπαδάκη, Life Coach.

1. Οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να ρωτούν αν είναι εντάξει να σου αναθέσουν περισσότερη δουλειά

Η παγίδα με αυτό είναι ότι μέρα με τη μέρα, το αφεντικό σου θα σου αναθέτει καθήκοντα χωρίς να ζητά την έγκρισή σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και είναι μέρος της δουλειάς σου. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να σου αναθέτουν διαρκώς νέα καθήκοντα που αυξάνουν σημαντικά τον φόρτο εργασίας σου και δεν αντιστοιχούν στην περιγραφή της θέσης σου. Ειδικά, αν αυτά τα καθήκοντα προέρχονται από τους συναδέλφους σου κι όχι από το αφεντικό σου. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος όμως, και φοβούμενος μη χάσεις τη θέση εργασίας σου, καταλήγεις να δουλεύεις εις βάρος της σωματικής και ψυχικής υγείας σου.

2. Κανείς δεν σου λέει “ευχαριστώ”

Δεν μπορείς να περιμένεις “ευχαριστώ” από τον διευθυντή σου κάθε φορά που κάνεις τη δουλειά σου, αλλά αν δεν αναγνωρίζεται ποτέ ο κόπος σου; Αυτό δεν είναι ευχάριστο. Αντί να περιμένεις από τον διευθυντή σου να κανονίσει ένα ραντεβού, κανόνισε το εσύ, για την ακρίβεια κάνε το εβδομαδιαίο. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο για να παρουσιάσεις ό,τι έχεις καταφέρει, ώστε το αφεντικό σου να μην μπορεί να τα αγνοήσει.

3. Αφιερώνεις πολύ χρόνο σε πράγματα εκτός του job description σου

Δουλεύεις πάνω σε πράγματα που δεν είναι ευθύνη σου, με αποτέλεσμα να μην έχεις χρόνο να ολοκληρώσεις τα δικά σου project. Αυτό ίσως να θίξει την φήμη σου στο αφεντικό σου ή να σε κάνει να μείνεις πιο αργά στο γραφείο, ενώ όλοι φεύγουν στην ώρα τους. Είναι λογικό να θες να βοηθήσεις τους συναδέλφους σου, αλλά αν σου σπαταλάει το χρόνο, ίσως χρειάζεται να περιορίσεις τη βοήθεια που τους προσφέρεις, βάζοντας ευγενικά τα όριά σου και εφαρμόζοντας καλύτερο time management. Επίσης, αν έχεις βρεθεί να κάνεις δουλειές που δεν σχετίζονται με την ιδιότητά σου, πρέπει να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση με το αφεντικό σου.

4. Κάνεις τη δουλειά δύο ή περισσότερων ατόμων

Ίσως κάποιος παραιτήθηκε και κάνεις τώρα 2 διαφορετικές δουλειές παράλληλα. Ή εξαντλείσαι στη δουλειά, ενώ οι υπόλοιποι απλά κάθονται. Όλοι έχουν πιο χαλαρές και πιο φορτωμένες μέρες, αλλά αν αισθάνεσαι ότι είσαι ο μόνος που αγχώνεται σε τακτική βάση, πρέπει να το αναφέρεις στο αφεντικό σου.

5. Δεν έχεις ανταμειφθεί για την προσπάθειά σου

Αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω και δεν έχεις ήδη πάρει αύξηση ή προαγωγή, τότε σίγουρα σε εκμεταλλεύονται. Η μόνη εξαίρεση είναι αν γνωρίζεις ότι η εταιρεία σου δεν πηγαίνει καλά. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, το καλύτερο θα ήταν να σκεφτείς πόσο μετράει η ανταμοιβή για την ευτυχία σου. Αν δεν είναι η πρώτη σου προτεραιότητα, συζήτησε με τον διευθυντή σου σχετικά με άλλα οφέλη που θα μπορούσες να έχεις. Αλλά αν δεν ισχύει, τότε αξίζει να διαπραγματευτείς μία προαγωγή ή μια αύξηση.

6. Δεν επιτρέπεται να κάνεις διάλειμμα ή να πάρεις άδεια

Όπως και με την ανταμοιβή, όταν δουλεύεις πιο σκληρά, χρειάζεσαι διαλείμματα για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Αλλά αν ο διευθυντής σου σού φωνάζει επειδή έκανες διάλειμμα για μεσημεριανό ή δεν σε αφήνει να πας διακοπές, αυτό είναι κόκκινη κάρτα. Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίον δραστηριοποιείσαι, ένας καλός διευθυντής και μια καλή εταιρεία αναγνωρίζουν τη σημασία των διακοπών. Άλλωστε, οι έρευνες δείχνουν ότι οι διακοπές ενισχύουν την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και τελικώς ωφελούν την εταιρεία.

Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;

Την απάντηση θα τη βρεις μέσα σου: στα συναισθήματα που σου γεννούν οι επιλογές σου. Αν κουνούσες το κεφάλι σου καταφατικά διαβάζοντας το άρθρο, μάλλον βρίσκεσαι σε άσχημη θέση, το πιθανότερο λόγω ανασφάλειας, έλλειψης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον πλήττει σοβαρά τη δημιουργικότητά σου και την ψυχική σου υγεία. Μπορείς είτε να διορθώσεις την κατάσταση, είτε να αρχίσεις να σκέφτεσαι την επόμενη κίνησή σου. Αλλά πριν κάνεις κάτι δραστικό, κοιτάξου στον καθρέφτη και σκέψου αν είσαι μέρος του προβλήματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να βάζεις όρια, να λες όχι πιο συχνά και να ξεκινάς τις δύσκολες συζητήσεις με το αφεντικό σου. Γιατί το χειρότερο πράγμα θα ήταν να αφήσεις αυτή τη δουλειά και στην επόμενη επιλογή σου να καταλήξεις στην ίδια κατάσταση εξαιτίας της δικής σου συμπεριφοράς.

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr