NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Έχεις χάσει την ενέργειά σου; 24 tips για να γεμίσεις ξανά τις μπαταρίες σου

Έχεις χάσει την ενέργειά σου; 24 tips για να γεμίσεις ξανά τις μπαταρίες σου
18_09_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

​Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας την έλλειψη ενέργειας. Το να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια, παίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου «burnout», όπως το ονομάζουν οι ειδικοί.

Αφού λοιπόν δεις ότι οι μπαταρίες σου έχουν «ξεφορτίσει», πρέπει να βρεις και έναν τρόπο να γεμίσεις ξανά ενέργεια, για να ανταπεξέλθεις στα καθημερινά σου καθήκοντα.

Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχουν ορισμένες τακτικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να μετατρέψεις το στρες και την εξάντλησή σου σε πηγή ενέργειας. Η ομάδα της Thrive συγκέντρωσε 24 και σου προτείνουμε να τις δοκιμάσεις.

Δοκίμασε μια άσκηση αναπνοής

Κατά τις δύσκολες μέρες, φρόντισε να παίρνεις βαθιές αναπνοές και να εστιάζεις σε όσα σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος. Το να σκέφτεσαι όσα κύλησαν ήρεμα σαν ρολόι μέσα στην ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι αυτά που πήγαν στραβά δεν είναι και τόσο πολλά και ότι θα περάσουν σύντομα.

Φέρε στο νου σου μια ευχάριστη ανάμνηση

Θυμήσου ευτυχισμένες στιγμές και εστίασε σε μια συγκεκριμένη, φέρ’ την ξανά στο νου σου και σίγουρα θα νιώσεις πιο ήρεμος. Προσπάθησε να θυμηθείς λεπτομέρειες από εκείνη την ημέρα όπως το τι φορούσες ή τι έφαγες, τα χρώματα γύρω σου και φυσικά το τι σκεφτόσουν. Πάρε μια βαθιά ανάσα και θα είναι σαν να ξαναζείς τη στιγμή.

Διάβασε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας

Μπορεί να σε βοηθήσει και το διάβασμα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και μυθοπλασίας. Θα νιώσεις λες και μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο και σε μια άλλη εποχή. Το μυαλό σου θα φύγει από τη δουλειά και το βιβλίο θα σε απορροφήσει τόσο πολύ, που το σώμα σου θα χαλαρώσει σε χρόνο ρεκόρ.

Μέτρα μέχρι το 10, έχοντας τα μάτια σου κλειστά

Κάλυψε τα μάτια σου με τα χέρια σου και μέτρα σιγά – σιγά μέχρι το 10. Είναι σαν να κάνεις έναν μίνι διαλογισμό, ένα διάλειμμα από τα όσα σε πιέζουν εκείνη την ώρα.

Ρίξ’ το στον χορό

Το να κινείσαι είναι αποτελεσματικό όταν θες να χαλαρώσεις. Όταν λοιπόν νιώσεις να φτάνεις στα όριά σου, βάλε ένα από τα αγαπημένα σου τραγούδια και χόρεψε. Θα σε βοηθήσει πολύ όταν τα επίπεδα του στρες έχουν »χτυπήσει» κόκκινο.

Μύρισε ένα χαλαρωτικό άρωμα

Το να έχεις μαζί σου ένα άρωμα που σε χαλαρώνει πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Κράτα το αγαπημένο σου στο συρτάρι του γραφείου σου και μόλις αισθανθείς ότι το άγχος σε κατακλύζει μύρισε το και έκπνευσε. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία 3 φορές και αμέσως θα νιώσεις πιο ανακουφισμένος.

Ζωγράφισε με τα παιδιά σου

Ξεκίνα να ζωγραφίζεις με τα παιδιά σου μόλις νιώσεις ότι φτάνεις στα όριά σου. Ακόμα και αν δεν είσαι ιδιαίτερα καλός στην ζωγραφική, σίγουρα θα μάθεις από τις δικές τους δημιουργίες. Η δραστηριότητα αυτή που κάνετε όλοι μαζί, σαν οικογένεια, μετά από μια κουραστική μέρα, θα σε αποφορτίσει αμέσως.

Δοκίμασε να κάνεις yoga

Η στάση «σκύλος» θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις απίστευτα. Μόλις νιώσεις ότι οι παλμοί σου ανεβαίνουν λόγω του στρες, αμέσως δοκίμασε να κάνεις τη συγκεκριμένη στάση. Λίγα λεπτά αρκούν για να βρεις ξανά τον εαυτό σου.

Βάλε την αγαπημένη σου μουσική

Φτιάξε μια συγκεκριμένη λίστα από τραγούδια που σε χαλαρώνουν ανάλογα με την περίσταση, και τα αποτελέσματα είναι εγγυημένα.

Προγραμμάτισε το πότε θα κάνεις ένα διάλειμμα

Πάντα υπάρχει χώρος στο πρόγραμμα για ένα διάλειμμα. Μπορεί να είναι 5 λεπτά, μπορεί και μισή ώρα, αναλόγως το πόσο δύσκολη είναι η μέρα. Άσε το κινητό αλλού και χαλάρωσε κοιτώντας έξω από το παράθυρο του γραφείου ή κάνοντας μια βόλτα. Η φύση πάντα χαλαρώνει.

Προσπάθησε να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα

Αν εργάζεσαι full time, δεν είναι και δύσκολο να νιώσεις κουρασμένος. Μόλις αισθανθείς ότι εξαντλείσαι, φρόντισε να κάνεις μέσα στην ημέρα 10.000 βήματα. Κλείσε το κινητό και άκου μουσική, καθώς κάνεις βόλτες στην πόλη. Αμέσως, θα χαλαρώσεις πριν καν το καταλάβεις.

Κάνε μια παύση

Μόλις νιώσεις ότι έχεις εξαντληθεί, απλά αποσύρσου. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά το να κάνουμε ένα βήμα πίσω συχνά μας βοηθάει να πάμε πιο μπροστά. Το να πιέζουμε τον εαυτό μας ενδέχεται να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, επομένως το να φορτίσεις λίγο τις μπαταρίες σου, δεν είναι κακή ιδέα.

Πάρε μια ανάσα κοιτάζοντας ένα τετράγωνο

Αν θέλεις να αποφορτιστείς, ζωγράφισε ένα τετράγωνο και πάρε μια βαθιά ανάσα, κοιτάζοντας την ζωγραφιά. Τράβηξε μια οριζόντια γραμμή, μετά μια παράλληλη και καθώς κάνεις την διαδικασία, ανάπνευσε. Αυτή η άσκηση έχει πάντα αποτέλεσμα γιατί εκείνη την ώρα το μυαλό σου συγκεντρώνεται στο πώς θα ζωγραφίσεις και όχι στο πρόβλημα.

Πάρε μια αγκαλιά το κατοικίδιό σου

Η αγάπη που δίνει απλόχερα ο σκύλος σου, πάντα θα σε ηρεμεί. Κάνε μια μεγάλη αγκαλιά το κατοικίδιο σου, όποιο ζωάκι και αν έχεις. Αν βέβαια δεν έχεις, μπορείς πάντα να υιοθετήσεις ένα.

Δείξε κατανόηση για το πώς αισθάνεσαι

Όταν νιώσεις πως τα όριά σου είναι κοντά, φρόντισε να δείξεις ο ίδιος κατανόηση για την κατάστασή σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα, έκπνευσε και σκέψου πως όλοι έχουμε δικαίωμα να νιώθουμε άγχος, ακόμα και εσύ. Αμέσως μετά, πάρε άλλη μια βαθιά ανάσα και σκέψου πως όλα θα πάνε καλά.

Πάρε έναν υπνάκο

Το να πάρεις έναν μεσημερινό ή απογευματινό ύπνο, είναι η καλύτερη επιλογή. Αν ο χρόνος στο γραφείο σε πιέζει, στο διάλειμμά σου για μεσημεριανό ξεκίνα να κοιμάσαι 30 λεπτά στο αμάξι μου. Μετά από το power nap, θα επιστρέψεις στην δουλειά γεμάτος ενέργεια και όρεξη!

Μαγείρεψε έχοντας στο τηλέφωνο ένα αγαπημένο σου πρόσωπο

Ένα ακόμα κόλπο για να αποφτορτιστείς, είναι να μαγειρεύεις μιλώντας στο τηλέφωνο με τη μαμά ή τη γιαγιά σου. Μια άλλη ιδέα, είναι να κάνεις ένα καυτό χαλαρωτικό μπάνιο. Ο εγκέφαλος θα νιώσει ότι ξεκουράζεται, και εσύ θα νιώσεις ξανά δημιουργικός.

Κάνε ένα διάλειμμα με τη μέθοδο 20 – 20 – 20

Όταν έχεις δουλέψει πολύ μπροστά σε υπολογιστή είναι πολύ πιθανό να νιώσεις τα μάτια σου να καίνε. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό όμως, σε τέτοιες καταστάσεις, είναι το διάλειμμα με την μέθοδο 20 – 20 – 20, του Νταν Πίνκ. Κάθε 20 λεπτά, κοίτα έξω από το παράθυρο ένα αντικείμενο που απέχει 20 μέτρα από εσένα, για 20 δευτερόλεπτα.

Ζωγράφισε κάτι μικρό

Μόλις δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το σώμα σου κοντεύει να »αδειάσει», πάρε τους μαρκαδόρους σου και ζωγράφισε κάτι μικρό και αφηρημένο. Η αίσθηση της δημιουργίας θα σε αποφορτίσει και θα σου δώσει ενέργεια για να συνεχίσεις.

Δες μια ταινία

Μια φορά στους 2 μήνες φύγε από το γραφείο νωρίτερα και πήγαινε σινεμά το απόγευμα, μιας και τότε είναι που δεν έχει πολύ κόσμο. Για 90 λεπτά, όσο διαρκεί περίπου μια ταινία, δεν θα υπάρχει κανείς να σου αποσπάσει την προσοχή, ούτε καν το κινητό σου. Θα δεις ότι λειτουργεί τόσο θετικά όλο αυτό που είναι λες και κάνεις επανεκκίνηση στον ίδιο σου τον εγκέφαλο.

Δοκίμασε νέες τεχνικές

Αν έχεις δοκιμάσει αρκετές τεχνικές ώστε να χαλαρώσεις, θα δεις ότι οι εναλλαγές μεταξύ τους θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Η επανάληψη τεχνικών χαλάρωσης, συχνά καταλήγει να μοιάζει αντί για κάτι που σε αποφορτίζει, άλλο ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις καθημερινά.

Σβήσε τα φώτα και πάρε αναπνοές

Μόλις δοκιμάσεις αυτή την συνηθισμένη τεχνική, αμέσως θα δεις διαφορά στην ψυχολογία σου. Επομένως, σε μια δύσκολη μέρα προσπάθησε για 10 λεπτά να κάθεσαι στο γραφείο σου με σβηστά τα φώτα και να παίρνεις εισπνοές και εκπνοές.

Επανάλαβε ένα ρητό που σε εμπνέει

Το να έχεις θετική διάθεση πάντα βοηθάει σε δύσκολες καταστάσεις. Το πιο δημοφιλές ρητό αναφέρει ότι »μπορεί σήμερα να είναι μια δύσκολη μέρα, η αυριανή όμως θα είναι καλύτερη.»

Το τσάι βοηθάει

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από ένα καλό μασάζ προσφέρεται τσάι. Τα αρώματά του σε κατακλύζουν και σε χαλαρώνουν τόσο που μπορείς να το δοκιμάσεις και στο σπίτι σου. Μόλις λοιπόν νιώσεις κακόκεφος και αγχωμένος, φτιάξε ένα τσαγάκι και ξέχνα τα όλα.


Αρχική δημοσίευση από Marina Khidekel, Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr