NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Θες να είσαι συμπαθής; Οι 5 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις

Θες να είσαι συμπαθής; Οι 5 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις
12_01_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

Σίγουρα θέλεις και εσύ να σε συμπαθούν όλοι. Δες πώς να το πετύχεις.

Πρόσφατα μια φίλη μου με ρώτησε αν είναι βαρετή και πραγματικά εξεπλάγην, αφού είναι το εντελώς αντίθετο. Την ρώτησα ποιος ο λόγος που την έκανε να το σκεφτεί και μου είπε πως ξεκίνησε να κάνει μια λίστα με τις πέντε συνήθειες που έχουν στις συζητήσεις τους οι πραγματικά συμπαθείς άνθρωποι και εκείνη δεν ήταν τόσο καλή στο να της υιοθετεί.

Δεν είχε άδικο σχετικά με τα όσα έγραψε στη λίστα της, αλλά το να συζητάς τα όσα σου αρέσουν, όπως κάνει εκείνη συχνά, δεν είναι καθόλου λάθος. Ούτε βέβαια το να κάνεις αστεία και να έχεις χιούμορ.

Ωστόσο, παρατήρησα ότι δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για αυτό. Για την ακρίβεια, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science εξέτασε ακριβώς αυτό. Τα αποτελέσματά της, έκλεισαν ένα «κενό συμπάθειας», όπως το ονόμασαν οι ερευνητές. Το λεγόμενο κενό έχει να κάνει με ότι, στην πραγματικότητα, είσαι πολύ πιο συμπαθητικός από ότι νομίζεις.

Αν, από την άλλη, εξακολουθείς να έχεις ενδοιασμούς σχετικά με το πόσο το περιβάλλον σου σε συμπαθεί, απλά ακολούθησε τις παρακάτω πέντε συνήθειες που έχουν στις συζητήσεις τους οι κατά γενική ομολογία συμπαθητικοί άνθρωποι:

Άσε και τους υπόλοιπους να μιλούν για τα όσα τους ενδιαφέρουν

Αρκετοί ερευνητές του Harvard κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους. Αν λοιπόν δώσεις χώρο στον συνομιλητή σου να σου πει πράγματα για εκείνον, τότε αυτομάτως θα σε συμπαθήσει, αναφέρει έρευνα.

Τι να ρωτήσεις για να ανοίξεις την «απόλυτη συζήτηση»

Αντί να πεις ένα αστείο και να δείξεις το χιούμορ σου, επικεντρώσου στο να ρωτήσεις μια ερώτηση η οποία θα έχει και συνέχεια. Έτσι, θα ανοίξεις ένα ολόκληρο θέμα συζήτησης για τον συνομιλητή σου και, σίγουρα, θα πετύχεις τον σκοπό σου.

Μην το παρακάνεις με τις προσωπικές ερωτήσεις

Σε παλαιότερες συζητήσεις που είχα με τους καθηγητές μου, οι περισσότεροι συμφωνούσαν πως το να ρωτάς τον συνομιλητή σου τι δουλειά κάνει είναι παντελώς αδιάκριτο θέμα σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, θέματα γύρω από την πολιτική και την τέχνη είναι κατάλληλα προς συζήτηση.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η Ευρώπη έχει πιο περίπλοκη ιστορία χρονολογικά, οπότε το επάγγελμα που κάνει κάποιος συνδέεται ανέκαθεν με το κοινωνικό status. Αν ρωτήσεις κάποιον τι δουλειά κάνει είναι σαν να θέλεις να μάθεις το status του, σαν να τον χαρακτηρίζεις από αυτό.

Ένα προσωπικό θέμα που μπορείς να ρωτήσεις μπορεί να είναι το χόμπι του συνομιλητή σου ή τα ενδιαφέροντά του. Αν η συζήτησή σας έχει διάρκεια, μπορείς να μιλήσεις και για πολιτική ή για την οικογένειά του.

Να είσαι ειλικρινής

Έρευνα απέδειξε πως η ειλικρίνεια σχετίζεται με τον φόβο, μιας και όταν ρωτάμε κάτι έχουμε στο μυαλό μας ότι θα λάβουμε αρνητικό feedback, αν ο άλλος μας μιλήσει αληθινά.

Ωστόσο, ο φόβος αυτός δεν έχει βάση γιατί όλοι εκτιμούμε την ειλικρίνεια σαν χαρακτηριστικό στις σχέσεις μας. Η έρευνα αναλύει ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να είσαι ειλικρινής στις συζητήσεις σου: Ο ένας είναι να δώσεις ειλικρινές feedback (αυτό σε επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να χρησιμεύσει σαν εποικοδομητική κριτική) και ο άλλος να είσαι ειλικρινής σε προσωπικές ερωτήσεις για τα συναισθήματά σου. Αν χρειαστεί να πεις «δεν νιώθω πολύ καλά σε συναισθηματικό επίπεδο», τότε χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ρωτήσεις μετά πώς ο συνομιλητής σου αντιμετώπισε μια κατάσταση που τον έκανε να νιώσει άσχημα στο παρελθόν.

Μην υποτιμάς την γλώσσα του σώματος

Το να χαμογελάς, το να κοιτάς τον άλλον στα μάτια και το να γέρνεις το σώμα σου προς τον συνομιλητή σου είναι σημάδια μη λεκτικής επικοινωνίας. Μην ξεχνάς ότι όσο εσύ θέλεις να είσαι συμπαθής, άλλο τόσο θέλει και ο συνομιλητής σου.

Με το να χρησιμοποιείς τη γλώσσα του σώματος, δείχνεις ότι νοιάζεσαι και εκτιμάς την παρουσία του. Θυμήσου πώς ένιωσες την τελευταία φορά που κάποιος σου έδειξε πόσο σημαντικός είσαι και πόσο τον συμπάθησες. Έτσι λοιπόν με αυτή τη τακτική, θα γίνεις και εσύ το ίδιο αρεστός.


Αρχική δημοσίευση από Nora Battelle, Συντάκτρια Thrive Global, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr