NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Απρόσωπη Ηγεσία (Faceless Leadership)

Απρόσωπη Ηγεσία (Faceless Leadership)

​Συμπληρώνουμε έναν χρόνο σε λίγο που οι λέξεις καραντίνα, κρούσματα, διαδικτυακές συναντήσεις, zoom, e-class είναι στην καθημερινότητά μας. Έχουμε μάθει να ζούμε και να λειτουργούμε με αυτές τις λέξεις ακόμα και εάν δεν μας αρέσουν οι καταστάσεις που ξεδιπλώνουν. Σίγουρα θα προτιμούσαμε την πρότερη κατάσταση, την ηρεμία και όχι τον καθημερινό συναγερμό, την καθημερινή επιφυλακή.

Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας σε διαδικτυακά σεμινάρια, να μιλάμε και να χαμογελάμε μπροστά στην οθόνη μας χωρίς την ανθρώπινη επαφή. Θα συμφωνήσω, φυσικά, με όσους βιαστούν να σκεφτούν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και ότι ευτυχώς η τεχνολογία αυτή την χρονική περίοδο μας υποστηρίζει σε όλα αυτά. Η αληθινή ανθρώπνη επαφή δεν μπορεί να ξεπεραστεί και μαζί με αυτήν δεν μπορεί να ξεπεραστεί και η επιρροή που μπορεί κάποιος να έχει σε κάποιους άλλους. Αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν απο το σπίτι ομολογούν ότι αισθάνονται εργασιακή μοναξιά και απο την στιγμή που κάποιοι αισθάνονται έτσι, αυτό και μόνο είναι μια πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η εκάστοτε ηγεσία μιας εταιρείας.

Πολλά πράγματα πια γίνονται διαδικτυακά, το ερώτημα είναι, μπορεί να υπάρξει κάποιο μοντέλο διαδυκτιακής ηγεσίας; με ποιόν τρόπο ο εκάστοτε ηγέτης, αρχηγός ομάδας, μπορεί να επηρεάσει να παρακινήσει να κρατήσει το ηθικό και το σθένος υψηλό διαδικτυακά; Φανταστείτε, λοιπόν, ότι είστε υπεύθυνος μιας ομάδας και πρέπει σε μια συνάντηση μιας ώρας ή δύο, να δεσμεύσετε τους ανθρώπους να λειτουργήσουν ή να δράσουν με το μέγιστο των ικανοτήτων τους, με ενδιαφέρον, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα.

Το τοπίο έχει αλλάξει και από τις αλλαγές που υφιστάμεθα όλοι, κάποιες θα παραμείνουν.

  • Τι χρειάζεται όμως να αλλάξει σε ένα τέτοιο περιβάλλον για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο;
  • Τι χρειάζεται να κάνει ένας ηγέτης για να αντιμετωπίσει την αλλαγή της ψυχολογίας των εργαζομένων του, την «χωρίς πρόσωπο» απομακρυσμένη επικοινωνία προς όφελος μιας καλύτερης και ταυτόχρονα αποτελεσματικής;

Καταρχήν, πρέπει να δεχθούμε ότι σημαντικές ικανότητες ενός ηγέτη όπως, η υπευθυνότητα, η εστίαση σε στόχους, η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα να επηρεάζει θετικά τους άλλους μαζί με το ενδιαφέρον και την δημιουργία οράματος, παραμένουν. Αυτό που αλλάζει είναι το μέσο το οποίο θα χρησιμοποιήσει και ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσει να τους επηρεάσει.

Ένα απο τα πιο σημαντικά που πρέπει να κατανοήσει είναι ότι η επικοινωνία του με την ομάδα απαιτεί πια περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια. Συνεπώς μέχρι τώρα έχουμε αλλαγές στο μέσο, στον τρόπο, στον χρόνο και στην προσπάθεια. Μοντέλα ηγεσίας και τρόποι επιρροής δέχονται μια σημαντική πρόκληση: κατά πόσο θα ισχύσουν και με ποιά δυναμική. Αυταρχικοί ηγέτες χάνουν αρκετά απο την επιρροή που είχαν λόγω αυτής της «απρόσωπης» απομακρυσμένης επικοινωνίας που έχουν πια με τους ανθρώπους τους. Αντίθετα, ηγέτες που ενστερνίζονται άμεσα τις αλλαγές και αλλάζουν τις προτεραιότητές τους με γνώμονα τον άνθρωπο, μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος.

Οι ικανότητες ηγετικού coaching (leadership coaching) αυξάνονται ραγδαία καθώς τα στελέχη χρειάζονται αντίστοιχη υποστήριξη που με την σειρά τους θα την προσφέρουν και αυτοί στους υφισταμένους τους. Τα soft skills σε συνδυασμό με τον τεχνολογικό εξοπλισμό μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και αποτελεσματικότητα. Όταν, βέβαια, αναφέρομαι στον τεχνολογικό εξοπλισμό, αναφέρομαι σε μια ολιστική προσέγγιση της τεχνολογίας και όχι μόνον αυτά που έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε. Έτσι λοιπόν, το ενδιαφέρον, η υπευθυνότητα, η ικανότητα να αφουγράζεται τους υπόλοιπους και να τους παρακινεί πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  1. Ειλικρινή συζήτηση των εργοδοτών με τους εργαζόμενους για την κατάσταση και τα προβλήματα που πηγάζουν από τον COVID-19
  2. Εφαρμογή προτάσεων εργαζομένων για τον COVID-19
  3. Προγραμματισμένες συναντήσεις με ανοιχτές τις κάμερες. Βοηθάει στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία.
  4. Παραπάνω τηλεφωνικές συναντήσεις όπως και απλά τηλεφωνήματα ενδιαφέροντος
  5. Τεχνολογία που χρησιμοποιείται για χτίσιμο δεσμών (bonding)
  6. Ενδυνάμωση ικανοτήτων κατά άτομο σύμφωνα με την μοναδικότητα του
  7. Συναισθηματική και ψυχολογική ενδυνάμωση
  8. Δέσμευση των εργαζομένων στα αποτελέσματα με βάση την εμπιστοσύνη

Σε όλο αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αναδύθηκε μια δυναμική η οποία ξεκινάει ή σταματάει μπροστά στην τεχνολογία. Το κατά πόσο ένας ηγέτης θα καταφέρει να την μεταδώσει έγκειται στην αυξημένη ικανότητα αντίληψης των όσων προανέφερα. Ανοιχτοί ορίζοντες, δημιουργικότητα, φαντασία, «σπάσιμο» προσωπικών ορίων. Θεωρητικό; Μπορεί. Οι τρόποι υπάρχουν και πάντα υπήρχαν, όπως και η προσπάθεια που χρειάζεται για να παρακινήσεις το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να θεωρείται καθήκον και δέσμευση από οποιονδήποτε ηγείται μιας ομάδας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα θα επέλθει αργά ή γρήγορα. Οι ηγέτες ομάδων θα πρέπει να αντικρύσουν τους ανθρώπους τους με εμπιστοσύνη και ενδιαφέρον για να συνεχίσουν μαζί την πορεία προς την κερδοφορία.

Αυτό που χρειάζεται να αναζητήσει λοιπόν ένας ηγέτης είναι η θέληση για την μεταμόρφωση των ικανοτήτων του (transformation), για το ακόμα παραπάνω. Να κοιτάξει πάνω από τον ουρανό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr