NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Αυτοί οι 3 τρόποι σκέψεις σου στερούν την επιτυχία – Πώς να τους βγάλεις από το μυαλό σου

Αυτοί οι 3 τρόποι σκέψεις σου στερούν την επιτυχία – Πώς να τους βγάλεις από το μυαλό σου
16_03_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR, Coaching & Training, Personal Coaching

​Συχνά, όταν είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο ή να ξεκινήσεις ένα project που σε δυσκολεύει, τότε εμφανίζεται ο γνωστός σε όλους μας συγκάτοικος. Αυτή η φωνή στο μυαλό σου, που σε γεμίζει με στρες και σου λέει ότι δεν θα τα καταφέρεις, γνωστή και ως εσωτερικός μας κριτής.

Μπορεί, μάλιστα, αυτή τη φωνή, να την θυμάσαι και ως πρωταγωνιστή στις ταινίες που έβλεπες στην παιδική σου ηλικία: Το μικρό διαβολάκι που εμφανιζόταν στον ώμο του ήρωα και του έλεγε αρνητικές σκέψεις, κάνοντάς τον να παίρνει λάθος αποφάσεις. Όλοι παλεύουμε με την συγκεκριμένη φωνή και ορισμένες σκέψεις που κάνουμε μας κρατάνε πίσω από το να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή.

Σε ένα πρόσφατο συνέδριο του TEDX, η Joan Rosenberg, ψυχολόγος από την Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου Ease Your Anxiety, έθεσε ως θέμα συζήτησης τα πιο συνηθισμένα μοτίβα σκέψης που μας κρατάνε πίσω. Τους «συνήθεις ύποπτους» που ευθύνονται για τις κακές μας αποφάσεις ή τις αποτυχίες μας.

Μάλιστα η ίδια τόνισε ότι προκειμένου να πετύχουμε, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ώστε αυτοί οι μικροί «διάβολοι» να μην μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους. «Πρέπει να αναγνωρίζεις πότε ο εαυτός σου ξεκινάει να κάνει κακές σκέψεις και να τις αντικαθιστάς αμέσως με έναν πιο αισιόδοξο τρόπο σκέψης. Αυτά που σκέφτεσαι, όλες οι σκέψεις σου, αποτελούν τον τρόπο που στο τέλος δρας», λέει η ίδια.

Ακόμα και αν αγχώνεσαι σχετικά με το τι να πεις σε ένα meeting, ή αν διστάζεις να κάνεις το μεγάλο βήμα και να δοκιμάσεις μια καινούργια πρόκληση, είναι σημαντικό να μάθεις πως να πατάς το κουμπί mute στην συγκεκριμένη φωνή, όταν εμφανίζεσαι.

Παρακάτω θα βρεις τις 3 πιο συνηθισμένες αρνητικές σκέψεις που κάνεις στην δουλειά σου, αλλά και πώς θα τις σταματήσεις.

Γενικεύεις πολύ ορισμένους κανόνες

«Συνήθως, επαναλαμβάνουμε τακτικές του παρελθόντος ακόμα και στο παρόν, γενικεύοντας έτσι ορισμένους κανόνες που μας κρατάνε πίσω, από το να αδράξουμε την επόμενη ευκαιρία», αναφέρει η Rosenberg .

«Οι κανόνες αυτοί μάλιστα, είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικοί και όχι θετικοί», συνεχίζει η ίδια. «Αντί να κάνεις αυτό, την επόμενη φορά που θα γενικεύσεις για παράδειγμα σχετικά με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα, θυμήσου πως κάθε συνθήκη είναι διαφορετική και το αποτέλεσμα που είχες τότε, μπορεί να μην έρθει αν επαναλάβεις το ίδιο μοτίβο».

«Επανάλαβε στον εαυτό σου ότι αυτό το αποτέλεσμα συνέβη εκείνη την μία φορά και ανήκει στο παρελθόν», συμπληρώνει.

Άσε τα «πρέπει»

Συνήθως, η λίστα μας στην δουλειά περιλαμβάνει πολλά «πρέπει«, αλλά η Rosenberg υποστηρίζει πως αυτή η λέξη, είναι από μόνη της στρεσογόνα. «Ο εσωτερικός σου διάλογος σχετικά με την ημέρα σου έχει σίγουρα πολλά »πρέπει», πολλά deadlines. Αυτές οι λέξεις κατά κύριο λόγο προκαλούν στρες και θυμό», εξηγεί. «Αντί να λες στον εαυτό σου τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνει, να είσαι πιο διαλλακτικός και να θυμάσαι πως ορισμένες φορές, η πίεση είναι πολύ μεγάλη και μπορείς να αφήσεις κάτι πίσω», αναφέρει.

Μην αγνοείς τα θετικά σου στοιχεία

«Μια άλλη λάθος πρακτική που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι να απορρίπτουν κάτι θετικό που ακούνε για τον εαυτό τους, λέγοντας ότι δεν μετράει», τονίζει η Rosenberg. Για αυτό άλλωστε, μας είναι δύσκολο να δεχτούμε ένα κομπλιμέντο. Την επόμενη φορά που το αφεντικό σου, σου πει κάτι καλό, προσπάθησε να μην το αγνοήσεις, γιατί έτσι υποβιβάζεις τον εαυτό σου. Αντί να μην προσέξεις καν το θετικό που μόλις άκουσες, χρησιμοποίησέ το ώστε να κάνεις κάτι ακόμα καλύτερο, μέσω αυτού του χαρακτηριστικού σου.

«Κάθε φορά που αγνοείς ένα θετικό σου στοιχείο, δίνεις χώρο σε ένα αρνητικό να μπει μέσα στον κόσμο σου», λέει η ίδια. «Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου, αν είχες πίστη στον εαυτό σου. Αν σου είναι δύσκολο αυτό, πάρε ένα χαρτί και κράτα σημειώσεις, σίγουρα θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αντικειμενικός και να δεις το θέμα από άλλη οπτική γωνία», συνιστά.


Αρχική δημοσίευση από Rebecca Muller, Συντάκτρια Thrive Global, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr