NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Γιατί χρειάζεται ένα σχέδιο σταδιοδρομίας; - 5 βήματα για τη δημιουργία του

Γιατί χρειάζεται ένα σχέδιο σταδιοδρομίας; - 5 βήματα για τη δημιουργία του

Θέλετε μια επιτυχημένη καριέρα και δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε ένα σχέδιο σταδιοδρομίας; Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε βήμα προς βήμα όλα τα στάδια που θα σας επιτρέψουν να σχεδιάσετε την πορεία και την καριέρα σας.

Η ανάπτυξη ενός σχεδίου είναι μια διαδικασία που ασχολείται με τις επιλογές που πρέπει να λάβετε υπόψη και εκείνες που πρέπει να κάνετε για να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σας ζωής.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να δείτε τις επιλογές που έχετε και τι θα αντιμετωπίσετε. Πρέπει, επίσης, να βρείτε έναν «συμβιβασμό» μεταξύ των επιλογών της ζωής σας και εκείνων της σταδιοδρομίας σας.

Για να δημιουργήσετε ένα σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο σταδιοδρομίας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι θέλετε και πώς να το αποκτήσετε.

Ακολουθούν τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που ταιριάζει στο προφίλ, τις απαιτήσεις και τις πιθανές ανάγκες αναπροσανατολισμού ή αλλαγής σταδιοδρομίας:

  1. Γνωρίστε τον εαυτό σας και κάντε αυτοαξιολόγησή,
  2. Μάθετε για τις δυνατότητες σας,
  3. Λάβετε μια απόφαση,
  4. Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα,
  5. Λάβετε μέτρα.

1. Γνωρίστε τον εαυτό σας και κάντε την αυτοαξιολόγησή σας

Για να επιτύχετε σε αυτό το βήμα, υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Αυτές αφορούν κυρίως τις αξίες, την προσωπικότητα και τις επαγγελματικές προτιμήσεις σας.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις για καλύτερη κατανόηση των επαγγελματικών σας στόχων:

  1. Τι ψάχνετε σε μια δουλειά και τι περιμένετε από αυτήν;
  2. Ποιες είναι οι επαγγελματικές σας ανάγκες;
  3. Ποιους επαγγελματικούς περιορισμούς είστε έτοιμοι να αντέξετε;
  4. Τι σας αρέσει να κάνετε;
  5. Ποιες είναι οι ήπιες δεξιότητες σας;
  6. Ποιες είναι οι δυνατότητες και οι αδυναμίες σας;

Αυτό το βήμα σας επιτρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι προσωπικές και επαγγελματικές σας δεξιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τις δυνατότητες που έχετε στη διάθεσή σας. Επίσης, να γνωρίσετε και ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσετε για να αναπτύξετε με επιτυχία το σχέδιο σταδιοδρομίας σας.

Μάθετε για τις δυνατότητες σας

Η δημιουργία ενός προγράμματος σταδιοδρομίας περιλαμβάνει την υπενθύμιση όλων των δεξιοτήτων σας, είτε προσωπικών είτε επαγγελματικών.

Οι δεξιότητές σας είναι ενδεικτικές του προφίλ σας και επομένως της πορείας που πρέπει να εντοπιστεί για την αρχή ή το υπόλοιπο της καριέρας σας. Γι 'αυτό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, γιατί αυτή η ανάλυση μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου καριέρας.

Ακολουθούν οι κύριες ερωτήσεις για να αναλύσετε τις δεξιότητές σας και να μάθετε για τις δυνατότητες που έχετε στη διάθεσή σας:

  • Για ποια επαγγελματικά επιτεύγματα σας είστε περήφανοι;
  • Ποια είναι τα σημεία και οι πτυχές που πρέπει να βελτιώσετε;
  • Ποια είναι τα κύρια προτερήματα και ειδικές δεξιότητές σας;
  • Τι δεξιότητες και εμπειρίες έχετε;

Μετά από αυτό, θα μπορείτε να απαριθμήσετε όλους τους τομείς που θέλετε και μπορείτε να εργαστείτε. Μείνετε ρεαλιστικοί στις απαιτήσεις και τις προβλέψεις σας. Το σχέδιο σταδιοδρομίας πρέπει να παραμείνει εφικτό βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Συμβουλή: Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για επαγγελματική επανεκπαίδευση! Λάβετε υπόψη αυτή τη δυνατότητα, καθώς μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε μια αλλαγή καριέρας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι αυτή η αλλαγή είναι κατάλληλη για εσάς και ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

3. Λάβετε μια απόφαση

Ο τίτλος αυτού του βήματος είναι ενδεικτικός της σημασίας αυτής της στιγμής. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή και αυτοπεποίθηση όταν έρθει η ώρα για μια απόφαση.

4. Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα

Ο καθορισμός στόχων είναι καλός, η επίτευξή τους είναι καλύτερη. Η προετοιμασία ενός σχεδίου καριέρας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ακριβούς και ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

Και πάλι, πρέπει να αναρωτηθείτε σωστά πριν θέσετε στόχους:

  • Πότε και πώς θα επιτύχετε τους στόχους κατάρτισης ή εκπαίδευσης - ή και τα δύο;
  • Πότε και πώς θα αποκτήσετε τις δεξιότητες και την εμπειρία που χρειάζεστε;
  • Πώς μπορείτε να επεκτείνετε το δίκτυό σας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας;
  • Τι θέλετε να πετύχετε τους επόμενους μήνες και χρόνια;

5. Αναλάβετε δράση

Τέλος, να γνωρίζετε ότι μετά τη δημιουργία του σχεδίου καριέρας σας, πρέπει να το παρακολουθείτε, να καταγράφετε την πρόοδο και το βαθμό στον οποίο επιτυγχάνονται οι στόχοι σας.

Σε αυτό το σημείο, χωρίς άλλες ερωτήσεις, θα τα έχετε όλα προετοιμασμένα για το σχέδιο καριέρας. Λάβετε λοιπόν δράση και οπλιστείτε με θάρρος για να επιτύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους.

Πηγές

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr