NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Γιατί δεν έχουν όλοι ηλεκτρονικό κατάστημα;

TechReporter: Γιατί δεν έχουν όλοι ηλεκτρονικό κατάστημα;

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας μας έδειξαν τη σημασία που έχει η στήριξη της επιχειρηματικότητας, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της καινοτομίας, πόσο μάλλον σε μια εποχή που το ecommerce βρίσκεται «στα χείλη» όλων - παρά το ότι δεν εκμεταλλεύονται όλοι τα οφέλη του.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Μέσω αυτής, είδαμε πως, μπορεί όλοι να μιλούν για ηλεκτρονικό εμπόριο, εντούτοις φαίνεται πως πολλές επιχειρήσεις δεν το «εκμεταλλεύονται». Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, τo 40% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου δηλώνουν ότι διαθέτουν e-shop και το 60% απαντά αρνητικά.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν έχουν e-shop, η πλειοψηφία αναφέρει ως βασική αιτία το κόστος (περίπου 1 στις 3), ενώ περίπου 1 στις 5 θεωρούν ότι το ειδικότερο αντικείμενό τους δεν μπορεί να πωληθεί μέσω e-shop. Ωστόσο, όπως φαίνεται από την καταγραφή του κλάδου κάθε εταιρείας, άνω του 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιούνται σε κλάδους που θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Άλλωστε, οι ηλεκτρονικές αγορές παρουσιάζουν σημαντικά αυξητικές τάσεις και πανευρωπαϊκά. Το 2020, σύμφωνα με την Κομισιόν, το 71% των καταναλωτών πραγματοποίησε διαδικτυακές αγορές. Την ίδια στιγμή, το 56% δήλωσε ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες επηρέασαν τις αποφάσεις του για αγορές και το 67% ότι αγόρασε προϊόντα που είναι καλύτερα για το περιβάλλον, ακόμη και αν είναι ακριβότερα. Επιπλέον, το 81% πραγματοποίησε αγορές πιο κοντά στην κατοικία του και στήριξε τοπικές επιχειρήσεις.

Ευκαιρία, λοιπόν, να αναφέρουμε κάπου εδώ πως οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «e-Λιανικό» πήραν παράταση, έως τις έως 5/4/2021. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος. Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) αποδίδεται συνολική επιχορήγηση έως του ποσού των 5.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρεται, είναι να στηριχθεί η λειτουργία tvn epixeir;hsevn υπό το καθεστώς της πανδημίας αλλά και να ενισχυθεί ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός.

Βέβαια, στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (που αποτελεί ζητούμενο), δεν λείπουν και τα ενδεχόμενα προβλήματα. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, για παράδειγμα, αναφέρει πως η σημαντικότερη αλλαγή που παρατηρήθηκε το 2019, όσον αφορά στις αναφορές που έφτασαν στην Αρχή, ήταν η αύξηση εκείνων που υποβλήθηκαν σχετικά με το ecommerce, οι οποίες υπερέβησαν το 12% του συνόλου των υποθέσεων. Η ίδια τάση συνεχίσθηκε με ακόμα πιο έντονο ρυθμό το 2020. Πάνω από το 1/4 των υποθέσεων που απασχόλησαν την Αρχή αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πάντως, οι μεγαλύτερες εταιρείες (για την ακρίβεια, οι πολύ μεγάλες) υπέγραψαν δήλωση για την υποστήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ. Πρόκειται για 26 CEO επιχειρήσεων όπως οι Microsoft, Vodafone, Deutsche Telekom, Ericsson, IBM, Accenture, Nokia και άλλες. Δημιούργησαν, έτσι, έναν Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Συνασπισμό, δεσμευόμενοι εξ ονόματος των εταιρειών τους να αναλάβουν δράση γύρω από επενδύσεις, μεθόδους και εργαλεία, συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές.

Παράλληλα με την προαναφερθείσα εξέλιξη, υπουργοί που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέγραψαν τρεις διακηρύξεις σχετικά με την καταβολή κοινών προσπαθειών και τη συγκέντρωση πόρων για την προώθηση της διεθνούς συνδεσιμότητας, την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη καθαρών ψηφιακών τεχνολογιών και τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις νεοφυείς και τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις. Στόχος ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, σε στήριξη του οράματος της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης.

Ποιος άλλος μετασχηματίζει την αγορά; Το mobile. Σύμφωνα με την Apple, το οικοσύστημα εφαρμογών του iOS, του λειτουργικού συστήματος που εντοπίζεται στις mobile συσκευές της, υποστήριξε 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, το 2020. Όπως αναφέρει η εταιρεία, αυτό αποτελεί άνοδο της τάξεως του 7% από την περασμένη χρονιά. Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της Ευρώπης σε θέσεις εργασίας γύρω από εφαρμογές iOS, με 330.000 και αύξηση 10%, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ακολουθούν με 250.000 θέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο μεγάλος αντίπαλος της Apple στην mobile αγορά, η Google, ακολουθώντας και σχετική απόφαση της εταιρείας από το Cupertino για το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών, μειώνει τις προμήθειες που πληρώνουν οι developers στο Play Store. Η Google δήλωσε ότι η κίνηση θα μειώσει το τέλος του Play Store στο 15%, από 30%, από την 1η Ιουλίου, και θα επηρεάσει τους περισσότερους προγραμματιστές στο κατάστημα εφαρμογών της.

Και επειδή όλα τα παραπάνω περιστρέφονται και γύρω από την καινοτομία, κλείνουμε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, το οποίο εγκαινιάστηκε για την περίοδο 2021-2027 σε διαδικτυακή εκδήλωση, με προϋπολογισμό άνω των 10 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), με σκοπό την ανάπτυξη και επέκταση ρηξικέλευθων καινοτομιών. «Με τον τρόπο αυτό τα αποτελέσματα της έρευνας μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και αναπτύσσονται οράματα για τομές στην τεχνολογία και την καινοτομία» όπως τόνισε η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr