NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Οι γκρι αποχρώσεις της επιτυχίας

Οι γκρι αποχρώσεις της επιτυχίας

​Πολλοί άνθρωποι, από τη στιγμή που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, μπαίνουν στο κυνήγι της επιτυχίας. Τι σημαίνει, όμως, επιτυχία; Πώς την ορίζει και την αντιλαμβάνεται ο καθένας;

Σίγουρα το περιεχόμενο αυτής διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως, άλλωστε, διαφορετικοί είναι και οι άνθρωποι μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ορισμός της επιτυχίας να έχει πολλές αποχρώσεις και αρκετές φορές οι άνθρωποι να προβληματίζονται εάν τελικά είναι ή όχι επιτυχημένοι.

Παράγοντες που διαμορφώνουν το περιεχόμενο της επιτυχίας

Οι διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις των ανθρώπων και οι διαφορές στην κουλτούρα και τη νοοτροπία τους αποτελούν τους βασικούς λόγους που προσδίδουν διαφορετικό περιεχόμενο στην έννοια της επιτυχίας. Με τη σειρά τους, οι παράγοντες που επηρεάζουν τα προηγούμενα είναι το περιβάλλον, οικογενειακό και κοινωνικό, στο οποίο δραστηριοποιείται ο κάθε άνθρωπος, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - και πολύ περισσότερο πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το μείγμα είναι περίπλοκο και εκρηκτικό, με την ανάλογη επιρροή στον τελικό ορισμό της επιτυχίας για τις σύγχρονες γενιές.

Όραμα και αποφυγή επηρεασμού

Της προσπάθειας ορισμού της επιτυχίας πρέπει να προηγηθεί ένα άλλο βήμα. Αυτό είναι ο προσδιορισμός του οράματος. Το όραμα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον σκοπό, πόσο μάλλον από τον στόχο. Το όραμα είναι ο απώτερος σκοπός που θέτει κάποιος, βάσει του οποίου θα πορευτεί σε αυτή τη ζωή. Το όραμα απαντάει στα ερωτήματα: Πώς θέλω να με θυμούνται μετά το πέρασμά μου από αυτή τη ζωή; Ποιο είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω πίσω μου; Τί είναι αυτό που θα με κάνει χαρούμενο και θα μου δίνει μία αίσθηση ολοκλήρωσης με την πάροδο των ετών;

Σε αυτά τα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει ο καθένας, κάνοντας τον αντίστοιχο σχεδιασμό της ζωής του και αναλαμβάνοντας τις κατάλληλες δράσεις. Βάσει αυτών των ερωτημάτων πρέπει να κάνει τις ανάλογες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο θα «ξοδέψει» τη ζωή του και θα θέσει τους στόχους του. Εάν απαντήσει σωστά στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα χαράξει σωστά τον δρόμο που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της ζωής του· ένα δρόμο που θα τον οδηγήσει στην επιζητούμενη επιτυχία.

Όπως προαναφέρθηκε, το περιβάλλον και τα μέσα παίζουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη του δρόμου αυτού. Εδώ, όμως, είναι το κλειδί. Η ζωή του καθενός είναι μοναδική και δεν πρέπει να «δανειστεί» σε τρίτους, μέσω επιλογών που ουσιαστικά δεν είναι δικές του, αλλά αθόρυβα επιβαλλόμενες από εξωτερικούς παράγοντες. Κανένας δεν μπορεί να ορίσει τη ζωή και άρα την επιτυχία του άλλου. Κανένας δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την αποτυχία του άλλου.

Το παζλ της επιτυχίας

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει επικρατήσει η άποψη ότι επιτυχία σημαίνει χρήματα και δόξα. Είναι πράγματι έτσι; Όλοι οι πλούσιοι και διάσημοι είναι τελικά επιτυχημένοι; Τι συμβαίνει με τους άλλους τομείς της ζωής τους; Έχουν μία ευτυχισμένη οικογένεια; Έχουν πραγματικούς φίλους; Έχουν υγεία; Νιώθουν γεμάτοι από τα χρήματα και τη δόξα που έχουν αποκτήσει; Μακάρι να είναι έτσι, αλλά δεν είναι βέβαιο ούτε φυσικό επακόλουθο. Οι άνθρωποι έχουν πολλές ιδιότητες και πολλά ενδιαφέροντα που το καθένα έχει τη δική του βαρύτητα και σημασία στη ζωή τους. Το καθένα από αυτά αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι στο παζλ της ζωής και άρα στο παζλ της επιτυχίας τους. Η επαγγελματική επιτυχία, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και της δόξας που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ αυτού, αλλά όχι το μοναδικό. Αντίστοιχα, το να είσαι καλός σύζυγος και γονέας πάλι αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι του παζλ. Αλλά τα μεμονωμένα, διάσπαρτα κομμάτια δεν μπορούν να συνθέσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα, ένα ωραίο πορτραίτο.

Μία επιτυχημένη, λοιπόν, ζωή δεν μπορεί να είναι μία ζωή αφοσιωμένη μόνο σε έναν τομέα. Σε έναν τομέα που θα διοχετεύεται όλη η ενέργεια και προσπάθεια. Ας αναλογιστεί κάποιος, εάν επιθυμεί να είναι μόνο καλός γονέας, χωρίς να κάνει μία δουλειά που να τον γεμίζει και να τον κάνει να αισθάνεται δημιουργικός ή να είναι επιτυχημένος επαγγελματικά, αλλά όχι προσωπικά. Φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα στους επιμέρους τομείς δεν μπορεί κάποιος να το προεξοφλήσει ή να αισθάνεσαι αποτυχημένος εάν κάπου δεν τα έχει καταφέρει. Το σημαντικό είναι να προσπαθεί κανείς με όλες τις δυνάμεις του για το καλύτερο σε όλους τους τομείς. Τότε μόνο θα νιώσει ικανοποίηση από την συνολική προσπάθεια και ταυτόχρονα θα αποφύγει τις ενοχές που συνεπάγεται η έλλειψη προσπάθειας.

Υπάρχει περιθώριο λάθους

Το κυνήγι της επιτυχίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οφείλει, όμως, κάποιος να συμμετάσχει με όλες του τις δυνάμεις και με βλέμμα στραμμένο όχι μόνο προς μια κατεύθυνση. Βέβαια, στη διάρκεια αυτού του κυνηγιού μπορεί να χάσει τον προσανατολισμό του, επηρεασμένος από τις σειρήνες ή από τους εσφαλμένους στόχους που έθεσε στην αρχή. Είναι ανθρώπινο. Άλλωστε η επιτυχία έχει πολλές αποχρώσεις, χρώματος γκρι, που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση. Στο χέρι του καθενός, όμως, είναι να βρει την απόχρωση που του ταιριάζει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr