NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Γιατί είναι σημαντικό να λες και όχι στη δουλειά σου

Γιατί είναι σημαντικό να λες και όχι στη δουλειά σου

Ήρθε η στιγμή λοιπόν που μετά από ψάξιμο μηνών, ίσως και χρόνων, βρίσκεις δουλειά. Ίσως είναι πάνω στο αντικείμενό σου, ίσως όχι. Ίσως σου αρέσει, ίσως όχι. Παρόλα αυτά, αγωνίζεσαι, αφιερώνεις χρόνο, κάνεις υπερωρίες και μαθαίνεις το αντικείμενο της εργασίας σου όσο καλύτερα μπορείς.

Άλλωστε, το να είσαι καλός στη δουλειά σου, είναι σημαντικό. Το θέμα είναι ότι γίνεσαι αρκετά καλός, αναλαμβάνεις νέες ευθύνες, νέες αρμοδιότητες, λες σε όλα ναι, μαζεύεις ένα σωρό από δουλειές που έχεις αναλάβει να κάνεις, ο χρόνος σε πιέζει και αρχίζεις σιγά σιγά να πνίγεσαι. Τώρα τι γίνεται; Θα καταφέρεις να τα φέρεις όλα εις πέρας; Θα είναι όλα σωστά και ολοκληρωμένα; Μήπως θα έπρεπε να είχες αναλάβει λιγότερα πράγματα να κάνεις; Μήπως θα έπρεπε να είχες αρνηθεί κάποιες εργασίες; Μήπως θα έπρεπε να είχες πει όχι;

Πολλές φορές, διστάζουμε να πούμε αυτή τη μαγική λέξη, που μπορεί να μας βοηθήσει πολύ, διώχνοντας από πάνω μας ένα βάρος μιας ευθύνης που δε μπορούμε να πάρουμε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή γιατί έχουμε ήδη αναλάβει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Ο λόγος που δεν τη λέμε στον προϊστάμενό μας ή στο αφεντικό μας, συνήθως είναι ο φόβος. Ο φόβος μήπως τον απογοητεύσουμε ή τον εκνευρίσουμε. Αν όμως την πούμε σωστά και εφόσον πρέπει να την πούμε, θα λειτουργήσει ωφέλιμα για όλους.

Καταρχάς, δεν χρειάζεται να την πεις θυμωμένα. Απλά χρειάζεται να έχεις τα επιχειρήματα να την υποστηρίξεις. Στην ουσία, δεν θα απορρίψεις το αφεντικό σου αλλά την πρόταση που σου κάνει. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές ούτε να απολογείσαι. Ίσα ίσα που θα αφιερώσεις το χρόνο σου στις εργασίες που έχεις ήδη αναλάβει. Εσύ ξέρεις τα όριά σου. Εσύ ξέρεις πόσα πράγματα μπορείς να αναλάβεις ταυτόχρονα.

Μπορείς να εξηγήσεις στο αφεντικό σου, ότι αν αναλαμβάνεις συνεχώς νέες υποχρεώσεις, αφήνεις πίσω τις ήδη υπάρχουσες και στο τέλος θα είσαι με ένα σωρό μισοτελειωμένες δουλειές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είσαι παραγωγικός. Ακόμα και τις ώρες που δε δουλεύεις, θα σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλειά σου, θα σε κυριεύσει το άγχος και δεν θα μπορείς να ευχαριστηθείς τίποτα. Αντίθετα, θα ξεσπάς στους δικούς σου ανθρώπους και θα τους στενοχωρείς.

Σίγουρα, μπορείς να σκεφτείς ότι το αφεντικό σου δεν καταλαβαίνει τη πίεση που νιώθεις ή ίσως και να μη σέβεται ότι πρέπει και εσύ να ξεκουραστείς, να αφιερώσεις χρόνο στην οικογένειά σου, ή να πας διακοπές και να μην είσαι με ένα τηλέφωνο και έναν υπολογιστή στο χέρι όλη την ώρα. Αν όμως τα δέχεσαι όλα αυτά, τότε εσύ πρώτος δεν σέβεσαι τον εαυτό σου. Ναι, είναι ωραίο να σε εμπιστεύονται στη δουλειά σου δίνοντάς σου πολλά πράγματα να κάνεις, γιατί δείχνει ότι είσαι ικανός και άξιος, αλλά αν ξενυχτάς κάθε βράδυ φταις εσύ.

Μπορείς να σκεφτείς τις φορές που σου ζητήθηκε κάτι και ήθελες να πεις όχι αλλά είπες ναι; Μπορείς τώρα να σκεφτείς τις φορές που σου ζητήθηκε κάτι αλλά είπες όχι; Πότε ένιωσες καλύτερα;

Εντάξει, το να λες όχι σε κάποιον δεν είναι και το πιο ωραίο πράγμα στο κόσμο. Θέλει εξάσκηση και θάρρος. Είναι όμως αναγκαίο, αρκεί να ξέρεις το πότε και γιατί θα το πεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr