NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

8 φράσεις που δεν πρέπει να πεις σε μια συνέντευξη για δουλειά

8 φράσεις που δεν πρέπει να πεις σε μια συνέντευξη για δουλειά

​Η απόρριψη από μια θέση εργασίας, που μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, προκαλεί λύπη και σύγχυση. «Μα γιατί δεν με επέλεξαν, αφού είχα όλα τα προσόντα;» Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να κρύβεται σε μια από τις ακόλουθες εκφράσεις, που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά.

«Τι ακριβώς κάνει η εταιρεία σας;»

Μια τέτοια έκφραση δείχνει πως ο συνεντευξιαζόμενος δεν έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα - ή και καθόλου - για να μάθει το ακριβές αντικείμενο της επιχείρησης στην οποία ενδιαφέρεται να προσληφθεί. Άλλωστε, στην εποχή του διαδικτύου και του Internet, όλες οι βασικές (και όχι μόνο) πληροφορίες βρίσκονται εκεί έξω. Αντί για αυτό, μπορεί να δείξει το ενδιαφέρον του ρωτώντας πιο συγκεκριμένα πράγματα, κάτι που δεν μπορεί να μάθει αλλιώς, όπως για τα αναπτυξιακά σχέδια, τα project που βρίσκονται σε εξέλιξη και στα οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει ή το πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα εργασίας στην συγκεκριμένη εταιρεία.

«Πόσα δίνετε;»

Φυσικά, ο μισθός αποτελεί μια σημαντική πτυχή κάθε εργασίας. Εντούτοις, οι σχετικές αναφορές και ερωτήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης για μια θέση. Οι πληροφορίες για αυτό το θέμα θα πρέπει να ζητούνται αφότου ο υποψήφιος είναι βέβαιος πως υπάρχει περίπτωση πρόσληψης του, σε μια επόμενη συνέντευξη ή εάν υπάρξει σχετική ερώτηση. Η πρώτη συνέντευξη είναι κυρίως για να δει ο εργοδότης ποιος είναι ο υποψήφιος, όχι για να ανακαλύψει ο δεύτερος τι μπορεί να πάρει. Άλλωστε, το κύριο μέλημά του εργοδότη είναι να βρει έναν κατάλληλο και παθιασμένο υποψήφιο.

«Συγγνώμη, άργησα γιατί...»

Είναι ίσως ο βασικότερος κανόνας σε μια συνέντευξη για δουλειά: μην αργήσετε. Ακόμη και αν χρειαστεί να ξεκινήσετε αρκετές ώρες πριν για να φτάσετε στον προορισμό σας και να περιμένετε ακόμη και έξω από την επιχείρηση, κάντε το. Το να καθυστερήσει κάποιος σε ένα ραντεβού, πόσο μάλλον σε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας, όχι μόνο δίνει κακή εντύπωση, αλλά δείχνει και ότι ο υποψήφιος αδιαφορεί ή δεν μπορεί να οργανώσει σωστά τον χρόνο του (άρα και τις μελλοντικές του υποχρεώσεις). Ο εργοδότης δεν ενδιαφέρεται γιατί αργήσατε, οπότε παραλείψτε τις δικαιολογίες.

«Εεεεεεεε»

Αν και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τα «εεε» στο καθημερινό του λεξιλόγιο, αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια συνέντευξη. Οι ειδικοί θεωρούν πως απλώς χρησιμοποιούνται για να γεμίζουν κενά, όταν κάποιος δεν έχει, δεν ξέρει ή δεν είναι σίγουρος για το τι πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση. Και, όπως είναι λογικό, πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά σε θέσεις εργασίας όπου ενδεχομένως απαιτείται να είναι κάποιος εύγλωττος. Αντί για «εεε», χρησιμοποιείστε παύσεις. Αυτές θα σας δώσουν χρόνο και δείχνουν στον εργοδότη πως σκέφτεστε πριν πείτε κάτι.

«Στην προηγούμενη δουλειά μου, ήταν χάλια»

Ή άλλες παρόμοιες εκφράσεις για το πόσο άσχημα πέρασε κάποιος σε μια άλλη επιχείρηση, για το πόσο κακός ήταν κάποιος εργοδότης του στο παρελθόν ή για το πόσο δύσκολοι ήταν οι συνάδελφοι του και οι σχέσεις μαζί τους. Ακόμη και αν έχετε δίκιο, ακόμη και αν τα πράγματα ήταν πραγματικά άσχημα, δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρετε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Όχι μόνο αυτός που προσφέρει μια θέση εργασίας δεν ενδιαφέρεται για αυτά, αλλά μπορεί να φανεί και ως... κουτσομπολιό ή να υπάρξει η σκέψη ότι παρόμοια θα λέτε όταν φύγετε και από αυτή τη δουλειά.

«Είμαι ο καλύτερος/η...»

Ναι, δεν αποκλείεται να είστε εξαιρετικός στην δουλειά σας - ακόμη και από τους καλύτερους. Το να το διαφημίζετε όμως συνεχώς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ή να αναφέρεστε επανειλημμένα στα πτυχία και τις πιστοποιήσεις που διαθέτετε, πόσο μάλλον αν δεν απαντάτε με αυτό σε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση, είναι κουραστικό. Άλλωστε, όχι μόνο όλες οι πληροφορίες (πρέπει να) βρίσκονται στο βιογραφικό που έχετε ήδη καταθέσει, αλλά ο εργοδότης δεν θέλει να μάθει μόνο για αυτά αλλά και για την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα σας. Να σας γνωρίσει ως άτομο, να σχηματίσει μια εικόνα σε συνδυασμό με το βιογραφικό σας.

«Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω»

Δύσκολα θα σας προσφέρει κάποιος μια θέση εργασίας μόνο και μόνο επειδή θα νοιώσει λύπη ή ενοχές για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Εάν θα πάρετε την θέση, θα είναι μόνο γιατί πληροίτε τις προϋποθέσεις για αυτό, όχι γιατί ο εργοδότης σας... λυπήθηκε. Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως είναι αυτονόητο, δεν χρειάζεται κάποιος να απειλήσει, αμέσως ή εμμέσως, τον εργοδότη, ώστε να πάρει την θέση εργασίας. Δηλαδή, μια αναφορά του τύπου «ελπίζω να πάρω την θέση, αλλιώς...» δεν πρέπει να ακουστεί ποτέ σε μια συνέντευξη.

«Δεν είστε η πρώτη μου επιλογή»

Ή «έτσι κι αλλιώς, έχω άλλα σχέδια». Προφανώς μπορεί να έχετε τα δικά σας όνειρα. Αλλά αν ο εργοδότης δεν πειστεί πως ενδιαφέρεστε για την θέση και για μια πιθανή ανέλιξη σας μέσα στον οργανισμό, πώς θα σας επιλέξει; Μειώνοντας την αξία της θέσης εργασίας που προσφέρεται ή λέγοντας πως το σχέδιο σας είναι να τα παρατήσετε όλα κάποια στιγμή και να ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση, είναι σαν του λέτε πως αυτό που σας προσφέρει δεν σας ενδιαφέρει και πολύ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr