NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

7 χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν εξαιρετικό εργοδότη

7 χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν εξαιρετικό εργοδότη

Τι διακρίνει έναν εξαιρετικό εργοδότη με όραμα από κάποιον που αρκείται στην μετριότητα, στον τρόπο που «έχει μάθει» να γίνονται τα πράγματα μέχρι σήμερα, που φοβάται την αλλαγή, «τρέμει» την ανάπτυξη των εργαζομένων του και επιβάλει σε όλους να ακολουθούν το δικό του (κακό) παράδειγμα;

Ένας «εξαιρετικός εργοδότης», που εμπνέει τα στελέχη της εταιρείας, δεν τα βλέπει σαν «παιδιά» που πρέπει να νουθετήσει, προσφέρει κίνητρα μέσω της έμπνευσης και αναζητά την ποικιλομορφία, όχι μόνο φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, αλλά βοηθά τους υπαλλήλους να οδηγούνται συνεχώς προς την ανάπτυξη. Βλέπει τα ταλέντα τους και βάζει μεγάλους στόχους, κινητοποιώντας και δείχνοντας τον δρόμο για την επίτευξη τους.

Σύμφωνα με μελέτη του TechSmart, «οι εξαιρετικοί εργοδότες πιστεύουν στους ανθρώπους τους, και αυτή η πίστη τους οδηγεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου ευδοκιμούν». Αυτά είναι επτά χαρακτηριστικά από τους διακρίνουν:

1. Η ανάπτυξη είναι είναι κάτι που θα πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να προκαλεί φόβο. Ο μέσος εργοδότης μπορεί να φοβάται τους πιο έξυπνους και εργατικούς υπαλλήλους του, πιστεύοντας ότι θα τον ξεπεράσουν ή θα τον κάνουν να δείχνει ανεπαρκής, ενώ διστάζει να κοινοποιήσει πληροφορίες ή να αναθέσει αρμοδιότητες. Από την άλλη, ένας εξαιρετικός εργοδότης λατρεύει να βλέπει τα ταλέντα των υπαλλήλων του να αναπτύσσονται και κάνει ό, τι μπορεί για να δημιουργήσει ηγέτες. Θέλει οι υπάλληλοι του να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους και γνωρίζει ότι το feedback και η καθοδήγηση είναι πολύτιμα.

2. Οι εργαζόμενοι είναι ξεχωριστές προσωπικότητες, όχι... κλώνοι. Ο μέσος εργοδότης «ομαδοποιεί» εργαζομένους, προσπαθώντας να παρακινήσει, να ανταμείψει και να καθοδηγήσει όλα τα στελέχη με τον ίδιο τρόπο. Ένας εξαιρετικός εργοδότης αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους ως άτομα, σεβόμενος το γεγονός ότι ο καθένας έχει το δικό του κίνητρο και στυλ μάθησης. Κάτι διαφορετικό κινητοποιεί και εμπνέει κάθε υπάλληλο και ένας εξαιρετικός εργοδότης δεν θα σταματήσει μέχρι να ανακαλύψει τι ακριβώς είναι αυτό.

3. Οι εργαζόμενοι είναι ίσοι, όχι κατώτεροι. Κάποιοι εργοδότες αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους σαν παιδιά, πιστεύοντας ότι χρειάζονται συνεχή επίβλεψη και θεωρώντας ότι ο ρόλος τους είναι να επιβάλλουν κανόνες, να διασφαλίζουν ότι τα πράγματα λειτουργούν με τον τρόπο που θέλουν και παρακολουθούν συνέχεια τα στελέχη για λάθη. Οι εξαιρετικοί εργοδότες βλέπουν τους υπαλλήλους ως κάποιους που είναι απόλυτα ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνοι τους, καθιστώντας σαφές ότι εκτιμούν και εμπιστεύονται την εργασία τους και παρεμβαίνουν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

4. Η εργασία μπορεί και πρέπει να είναι ευχάριστη. Αρκετοί εργοδότες πιστεύουν ότι ο ρόλος τους είναι να διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί τους δεν χαλαρώνουν και δεν τεμπελιάζουν. Λένε πράγματα όπως «αν δεν ήμουν εγώ, τίποτα δεν θα γινόταν εδώ». Ωστόσο, οι εξαιρετικοί εργοδότες αγαπούν τη δουλειά τους και πιστεύουν πως και οι άλλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Αναθέτουν στα στελέχη εργασίες που ευθυγραμμίζονται με τις δυνάμεις, τα πάθη και τα ταλέντα τους. Γιορτάζουν τα επιτεύγματα και πλημμυρίζουν τους ανθρώπους με θετικά σχόλια όταν κάνουν καλή δουλειά.

5. Η ποικιλομορφία, όχι η ομοιότητα, αποδίδει καρπούς. Μπορεί κάποιοι εργοδότες να θέλουν οι ιδέες των υπαλλήλων τους να ευθυγραμμιστούν με τις δικές τους, οπότε, εξαιτίας αυτού, προσπαθούν να προσλάβουν άτομα που τα βλέπουν όλα με την ίδια οπτική. Ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να σκέφτονται παρόμοια και ανταμείβουν εκείνους που «απλώς βάζουν κάτω το κεφάλι τους και εργάζονται». Οι εξαιρετικοί εργοδότες αναζητούν ένα ευρύ φάσμα ατόμων και ιδεών, «εκθέτοντας» τους εαυτούς τους και τις εταιρείες σε νέους τρόπους σκέψης.

6. Τα κίνητρα προέρχονται από έμπνευση και όχι από... μαρτύρια. Ένας μέσος εργοδότης μπορεί να θεωρεί ότι οι αυστηροί κανόνες και η επιβολή τους οδηγούν τους υπαλλήλους να εργάζονται αποτελεσματικά. Πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να φοβούνται τις απολύσεις, τις εκρήξεις θυμού και την τιμωρία, για να λειτουργήσουν στο 100%. Τα στελέχη μπαίνουν σε μια κατάσταση επιβίωσης, όπου δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν, την εταιρεία ή την εμπειρία των πελατών. νοιάζονται μόνο για τη διατήρηση της δουλειάς τους και την ευχαρίστηση του αφεντικού τους. Οι εξαιρετικοί εργοδότες κινητοποιούν μέσω της έμπνευσης - γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν στην ενέργεια, το όραμα και το πάθος τους, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

7. Η αλλαγή είναι μια ευκαιρία, όχι κατάρα. Ένας μέσος εργοδότης μπορεί να λειτουργεί υπό τη λογική «αυτός είναι ο τρόπος που το κάναμε πάντα.» Πιστεύει ότι η αλλαγή είναι περιττή και ότι προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Οι εξαιρετικοί εργοδότες βλέπουν την αλλαγή ως ευκαιρία βελτίωσης. Προσαρμόζουν συνεχώς την προσέγγισή τους και αγκαλιάζουν την αλλαγή για να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr