NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Πώς να ξεκινήσεις με το Digital Decluttering

Πώς να ξεκινήσεις με το Digital Decluttering

To Digital Decluttering ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια καθώς τα ψηφιακά αρχεία, οι υποχρεώσεις και οι online επικοινωνίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται να επεξεργαζόμαστε καθημερινά πλήθος πληροφοριών.

Συγκεντρώνουμε μεγάλο όγκο αρχείων, φωτογραφιών, δεδομένων και όταν χρειαστεί να βρούμε κάτι, τελικά χρειάζεται να ψάξουμε ατελείωτες ώρες προκειμένου να το βρούμε. Ταυτόχρονα, δεχόμαστε τόσες πολλές πληροφορίες που δυσκολευόμαστε να τις διαχειριστούμε και να συγκεντρωθούμε σε ό,τι κάνουμε.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Digital Decluttering. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τακτοποιούμε τον ψηφιακό μας χώρο, όπως θα κάναμε και με τα συρτάρια και τις ντουλάπες μας. «Καθαρίζουμε», κάνοντας χώρο όχι μόνο στον υπολογιστή μας αλλά και στο μυαλό μας.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί;

Οργάνωση των αρχείων

Μπορείς να ξεκινήσεις από την οργάνωση των αρχείων στον υπολογιστή, την οργάνωση των αρχείων και φωτογραφιών στο κινητό αλλά και όλων εκείνων των διάσπαρτων στοιχείων που αποθηκεύεις στην επιφάνεια εργασίας. Ταυτόχρονα, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σύστημα αποθήκευσης, όπως σε βολεύει, αποθηκεύοντας τα δεδομένα σου σε clouds ή/και φυσικούς δίσκους αποθήκευσης. Ένα μεγάλο «αγκάθι» των περισσότερων είναι οι φωτογραφίες που συσσωρεύονται με την πάροδο των μηνών. Εδώ θα σε βοηθούσε να τις αποθηκεύεις ανά ημερομηνία, περίσταση κλπ.

Ειδοποιήσεις, apps και άλλα

Ξεκινάς να κάνεις κάτι και εμφανίζονται 12 ειδοποιήσεις σε 4 διαφορετικά social media και 2 εφαρμογές. Μήπως να το ξανασκεφτείς; Αφιέρωσε 15’ να ξεκαθαρίσεις τις εφαρμογές σε εκείνες που χρησιμοποιείς και σε εκείνες που δεν χρησιμοποιείς. Με αυτό τον τρόπο μπορείς σε εκείνες που δεν χρησιμοποιείς συχνά να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις, ώστε να μην σε ενοχλούν. Ιδανικά μπορείς να δοκιμάσεις να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις και από εφαρμογές που χρησιμοποιείς πιο συχνά (όπως το Messenger ή το Viber), ώστε να «μειώσεις» το θόρυβο. Ταυτόχρονα, δες στην κάθε εφαρμογή τις ρυθμίσεις των ειδοποιήσεων, ώστε να μην λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τα πάντα!

Social media

Πόσες φορές έχεις πει ότι δεν αντέχεις άλλο να βλέπεις τις αναρτήσεις από συγκεκριμένες σελίδες ή/και άτομα; Δοκίμασε την επόμενη φορά που θα δεις κάτι που θα σε ενοχλήσει, να σταματήσεις να τους ακολουθείς. Η ζωή μας είναι πολύ φορτωμένη ήδη με τις δικές μας σκέψεις και έγνοιες, ας μην την φορτώνουμε και με τις σκέψεις των άλλων!

Emails

Λαμβάνεις κατά μέσο όρο 25 newsletters την ημέρα και ειδοποιήσεις με email από τα social media. Μήπως ήρθε η ώρα να απεγγραφείς από όλα αυτά; Δοκίμασε να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου να κάνεις εκκαθάριση στα αδιάβαστα emails σου, σε εκείνα που ποτέ δεν τα ανοίγεις και απλά τα κρατάς ή τα πετάς στον κάδο απορριμμάτων. Για να μην τα έχεις διαβάσει έως τώρα, δεν θα τα διαβάσεις ούτε στο μέλλον, αυτό είναι σίγουρο!

Είναι σημαντικό να κρατάμε τον ψηφιακό μας κόσμο απλό και λειτουργικό καθώς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητάς μας και μας βοηθάει να κρατάμε και το μυαλό μας, χωρίς επιπλέον σκέψεις για το που έχουμε το κάθε αρχείο που ψάχνουμε κλπ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr